Τέλος φαίνεται να λαμβάνει, και μάλιστα σχετικά γρήγορα, το δόγμα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο, καθώς εδώ και λίγα 24ωρα η Άγκυρα έχει αναπτύξει πέντε πολεμικά πλοία σε περιοχή, η οποία βρίσκεται ελάχιστα έξω από την αιγιαλίτιδα ζώνη μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, σημείο όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το «Ievoli Relume» υπό ιταλική σημαία, με σκοπό τις έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση καλωδίων.

Με πρόσχημα την παραβίαση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, η Τουρκία έβγαλε τα πέντε πολεμικά πλοία στην περιοχή, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το ερευνητικό πλοίο. Αρχικά, αναπτύχθηκαν δύο φρεγάτες και μια κορβέτα από το τουρκικό ναυτικό.

Από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά τη συγκέντρωση τουρκικών πλοίων κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.

Το κλίμα έντασης που δημιουργείται λίγο έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, έρχεται λίγες μέρες μετά τη ρητορική έντασης που σημειώθηκε με αφορμή το κυπριακό και τις παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας από τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους ζήτησε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να… μαζέψει τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Στη συνέχεια και λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Δευτέρας (22/07) στην περιοχή έφτασαν δύο επιπλέον πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, με την Άγκυρα να δείχνει ότι προτίθεται να ακυρώσει τις έρευνες του πλοίου υπό ιταλική σημαία. Η Αθήνα από την πλευρά της επέλεξε να μην κλιμακώσει την ένταση και γι’ αυτόν τον λόγο κατέπλευσε στην περιοχή μόνο ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του λιμενικού σώματος.

Παράλληλα, χθες έγιναν τέσσερις παραβιάσεις στο FIR Αθηνών από δυο τουρκικά ελικόπτερα και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή», το «Ievoli Relume» βρίσκεται στην περιοχή βάσει NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24) με στόχο την «επιχείρηση έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου» και καλύπτει μια περιοχή που ξεκινάει από το ενδιάμεσο της απόστασης Κρήτης – Κάσου και εκτείνεται έως τα νότια της Καρπάθου.

Το σημείο στο οποίο αυξάνει την ένταση η Άγκυρα με τη συγκέντρωση πολεμικών πλοίων βρίσκεται σε ένα μικρό κενό στο στενό Κάσου – Καρπάθου, το οποίο δεν καλύπτεται από τα χωρικά ύδατα τα οποία έχουν έκταση έξι ναυτικών μιλίων.

Τι αναφέρουν ελληνικές διπλωματικές πηγές

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου.

Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού.