Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, παρέθεσε χθες το βράδυ δείπνο στον Λευκό Οίκο προς τιμήν των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ. Εκεί ήταν και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη σύζυγό του, Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη.

Ο έλληνας πρωθυπουργός με τη σύζυγό του κάθισαν δίπλα στο ζεύγος Σολτς από τη Γερμανία ενώ παρακολούθησαν και την τελετή που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του Λευκού Οίκου.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από το δείπνο στον Λευκό Οίκο:

Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρωθυπουργός συνάντησε και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ διήρκεσε περισσότερο από όσο είχε αρχικά υπολογιστεί.

Η συνάντηση –που ήταν η 5η των δύο ηγετών σε έναν χρόνο– παρουσία των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αλλά και των διπλωματικών συμβούλων των δύο ηγετών, Άννας-Μαρίας Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, είχε διάρκεια σχεδόν μία ώρα.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον συνομιλητή του να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για το Κυπριακό σε μια περίοδο που συμπληρώνονται 50 χρόνια από την εισβολή του Αττίλα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί στην Κύπρο για τις εκδηλώσεις μνήμης από τη μαύρη εκείνη ημέρα.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τόνισε στον τούρκο πρόεδρο ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της ΕΕ, να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού.

Οι δυο ηγέτες δεν συναντήθηκαν στην αίθουσα που είχε κλειστεί για τον σκοπό της συνάντησης, αλλά βγήκαν μαζί από την αίθουσα όπου διεξαγόταν η Σύνοδος του ΝΑΤΟ και περπάτησαν μαζί έως εκεί.

Όσοι βρέθηκαν στον χώρο δεν παρέλειψαν πάντως να σχολιάσουν ότι ο τούρκος πρόεδρος ήταν πιο βαρύς από ό,τι συνήθως. Μετά το τέλος της συνάντησης των δύο ηγετών στην αίθουσα παρέμειναν για ένα σύντομο τετ α τετ οι δυο υπουργοί Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, οι οποίοι συνομιλούν τακτικά το τελευταίο διάστημα.