Για τους πιο μαζικούς ελέγχους σε παραλίες που έχουν γίνει ποτέ κάνει λόγο σε ανάρτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρει πως εξετάστηκαν πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών σε 14 παραλίες, είτε μέσω της εφαρμογής myCoast είτε (που έγιναν) τηλεφωνικώς. Οι καταγγελίες αφορούν παραλίες σε διάφορα σημεία της χώρας: στην Αττική, στη Χαλκιδική, στη Ρόδο, στη Χίο, στην Κάλυμνο, στην Πάργα, στην Αίγινα, στο Μεσολόγγι, ενώ μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 350.000 ευρώ.

Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

«Ωραία! Εμείς κάνουμε καταγγελία για αυθαιρεσίες στις παραλίες, αλλά πόσοι έλεγχοι γίνονται; Εξετάζονται ποτέ οι καταγγελίες μας;”.

Τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύσαμε είναι απολύτως ενδεικτικά και απαντούν στο παραπάνω ερώτημα: Μέσα σε 5 μέρες έγιναν οι πιο μαζικοί έλεγχοι που έχουν γίνει ποτέ! Εξετάστηκαν πάνω από 1.000 καταγγελίες πολιτών σε 14 παραλίες με τις περισσότερες καταγγελίες, είτε μέσω της εφαρμογής myCoast είτε τηλεφωνικές. Αφορούν παραλίες σε διάφορα σημεία της χώρας: στην Αττική, στη Χαλκιδική, στη Ρόδο, στη Χίο, στην Κάλυμνο, στην Πάργα, στην Αίγινα, στο Μεσολόγγι. Και μέχρι στιγμής έχουν επιβληθεί πρόστιμα πάνω από 350.000 ευρώ.

Οι έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν δεν ανέδειξαν, όμως, μόνο εστίες παρανομίας. Έδειξαν και ότι η εικόνα στις παραλίες είναι σαφώς πιο βελτιωμένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και ο νέος νόμος που ψηφίσαμε και εφαρμόζουμε για τη δημόσια περιουσία στις παραθαλάσσιες περιοχές συμβάλλει ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση. Με τις πιο αυστηρές υποχρεώσεις που προβλέπει για όσους μισθώνουν παραλίες. Με πολύ πιο αυστηρές κυρώσεις – τις πιο αυστηρές στην Ευρώπη- για όσους παρανομούν. Και με αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων. Τις επόμενες μέρες, μάλιστα, θα γίνει έλεγχος με drones σε περιοχές των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων.

Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε το περιβάλλον και το δικαίωμα του πολίτη για ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία. Να διαφυλάξουμε το τουριστικό μας προϊόν, αλλά φυσικά να στηρίξουμε και την υγιή επιχειρηματικότητα που εκπροσωπείται από τους επιχειρηματίες που κάνουν σωστά την δουλειά τους. Και να μην έχει κανένας αμφιβολία ότι το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι θα συνεχιστούν ακόμα πιο εντατικά, δίνοντας προτεραιότητα στις περιοχές με τις περισσότερες καταγγελίες πολιτών. Ό,τι έχουμε πει, το εννοούμε! Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμοστεί η νομιμότητα παντού στις παραλίες!».

“Ωραία! Εμείς κάνουμε καταγγελία για αυθαιρεσίες στις παραλίες, αλλά πόσοι έλεγχοι γίνονται; Εξετάζονται ποτέ οι…

Posted by Kostis Hatzidakis on Monday, July 8, 2024