Με τους επαίνους της Άγκελας Μέρκελ και πολλών άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων, για τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες σηκώνουν τα βάρη της κρίσης και τη συνέπεια με την οποία η κυβέρνηση εφαρμόζει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε στο πλαίσιο του μνημονίου, στις αποσκευές του, ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζεται να επισκεφθεί για δεύτερη φορά το Νταβός.

Το κλίμα ωστόσο έχει αντιστραφεί συγκριτικά με πέρσι οπότε τόσο τα ΜΜΕ, όσο και οι ευρωπαίοι ηγέτες αντιμετώπιζαν με μεγάλη επιφύλαξη, αν όχι και με εχθρότητα, όσα έλεγε ο κ. Παπανδρέου ενώ δεν ήταν και λίγες οι φραστικές επιθέσεις που ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε δεχτεί από εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Τέτοιες σκηνές δεν αναμένεται να επαναληφθούν φέτος καθώς μπορεί το ενδιαφέρον για την Ελλάδα και τις εξελίξεις στην οικονομία της να μην αφήνουν αδιάφορα τα ΜΜΕ και τις αγορές, αλλά έχουν ανακύψει και ορισμένα άλλα ζητήματα, τα οποία αφορούν άλλες χώρες, αλλά και την ίδια την ευρωζώνη.

Τον Ιανουάριο του 2010, η Ιρλανδία δεν ήταν στο κάδρο, όπως είναι φέτος. Από το κάδρο απουσίαζαν και άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ισπανία και η Ιταλία.

Αλλά το μεγάλο πρόβλημα, φέτος, είναι η ευρωζώνη, όπως επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις που έχουν αρχίσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την αντιμετώπιση του διογκούμενου ευρωπαϊκού χρέους και για το ενδεχόμενο μιας λύσης «πακέτο», η οποία θα επιλεγεί με πολιτική απόφαση, όπως πολιτικές ήταν και οι αποφάσεις των μεγάλων της Ένωσης που επέτρεψαν στις αγορές να κινούνται με περισσή ασυδοσία.

Ο κ. Παπανδρέου αναμένεται να δώσει πέντε συνεντεύξεις σε μεγάλα ΜΜΕ, αλλά δίνει μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχει με 25 διευθυντές και αρχισυντάκτες των μεγαλύτερων οικονομικών, κυρίως, διεθνών μέσων ενημέρωσης.

Ο Πρωθυπουργός θα μετέχει και σε πάνελ, στο οποίο θα είναι επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλωντ Τρισέ, ο Καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν και ο αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ, με συντονιστή τον δημοσιογράφο των βρετανικών “Financial Times” Λάϊονελ Μπάρμπερ.