Δεύτερες σκέψεις για τη σκοπιμότητα της επιλογής των εξεταστικών γίνονται στο περιβάλλον του πρωθυπουργού. Η μεγάλη πλειονότητα των συνεργατών του, που συνεδρίασαν χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, πιστεύουν ότι «πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την ιστορία, καθώς δεν οδηγεί πουθενά».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, το πρώτο κομβικό σημείο για να ξεκινήσει η διαδικασία της μεταστροφής ήταν η παραγραφή των αδικημάτων για το Βατοπέδι και το δεύτερο το πόρισμα-φιάσκο για τη Siemens.
«Μόλις ολοκληρωθεί το δεδικασμένο για το Βατοπέδι θα εισηγηθούμε στον πρόεδρο να αναστείλει όλες τις εξεταστικές που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν πάρει σειρά προτεραιότητας», δηλώνει στο «Εθνος» εις εκ των επιτελών. Το σκεπτικό του έχει ως εξής: «Στη συνείδηση της κοινής γνώμης τα σκάνδαλα έχουν τελεσιδικήσει. Οι πολίτες ξέρουν ποιοι υπουργοί της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν λερωμένη τη φωλιά τους. Δεν γίνεται εμείς να τους αθωώνουμε μέσα από διαδικασίες που λέμε ότι γίνονται για τη δίωξή τους».
Γι’ αυτόν το λόγο, στο Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζουν, πλέον, πρόταση για διακομματική για την οικονομία, το σχέδιο αναθεώρησης του Συντάγματος και αναμένουν τη δουλειά του ΣΔΟΕ, που ξεσκονίζει δηλώσεις «πόθεν έσχες» πολιτικών και συγγενών τους. Και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και της Αριστεράς.
«Πρέπει να παραδεχθούμε το πολιτικό πρόβλημα και αντί να το διαιωνίζουμε με αδιέξοδες εξεταστικές να ρίξουμε το βάρος στην τιμωρία όσων πιαστούν στην τσιμπίδα του νόμου», είναι το σκεπτικό που κερδίζει έδαφος στο περιβάλλον του Γ. Παπανδρέου.
Οι επιτελείς του αναμένουν, πλέον, την επιστροφή του από τη Μακεδονία, προκειμένου να προγραμματίσουν σύσκεψη υπό την προεδρία του για το συγκεκριμένο θέμα.
Ο αντίλογος είναι πως «σε μερίδα της κοινής γνώμης μπορεί να δημιουργηθεί η αίσθηση πως πετούμε λευκή πετσέτα». Γι’ αυτό υπάρχει και μία «αναφορά μειοψηφίας» που θέλει να γίνουν ακόμη δύο εξεταστικές: για τα ομόλογα και την οικονομία.
Την τελική απόφαση θα πάρει ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος ζήτησε από τους επιτελείς του να παραγγείλουν ειδικές δημοσκοπήσεις και να διενεργήσουν εξειδικευμένα φόκους γκρουπ.
Για το θέμα θα ζητηθούν και οι απόψεις των βουλευτών του κόμματος, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, που αποφασίστηκε να συνεδριάσει στις 26 Ιανουαρίου.