Μαραθώνια ήταν η χθεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, με τον πρωθυπουργό να προδιαθέτει από το ξεκίνημά της ότι είναι έτοιμος να ακούσει τους βουλευτές στοχεύοντας σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, προκειμένου να απορροφηθούν οι όποιοι κραδασμοί είχαν αρχίσει να γίνονται αισθητοί μετά το εκλογικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που απείχε πέντε μονάδες από τον στόχο του 33%.

Στο κορυφαίο κομματικό όργανο έγινε απολογισμός των πεπραγμένων της κυβέρνησης, ενώ μεταξύ των 57 βουλευτών, οι οποίοι έλαβαν τον λόγο δεν έλειψαν η εποικοδομητική κριτική αλλά και τα παράπονα τόσο για μη αξιοποίηση σε υπουργικά πόστα, όσο και για απομόνωση σε σχέση με τη στενή ηγετική ομάδα. Μετά το πέρας της συνεδρίασης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, έκανε λόγο για μια «εξαντλητική αλλά πολύ ουσιαστική διαδικασία» με καλή διάθεση, όπου συζητήθηκαν όλα και άκουσε ακόμα και πράγματα που δεν γνώριζε.

«Ανασχηματισμός» στους γενικούς γραμματείς

Εκτός από τα όσα είπε ως απολογισμό τόσο των τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων όσο και του κυβερνητικού έργου, ο πρωθυπουργός μετά τη στενή και έντονη επαφή με την κοινοβουλευτική του ομάδα έλαβε αποφάσεις για το πώς θα πορευτεί.

Κατ’ αρχάς θα ξεκινήσει επαφές με τους βουλευτές, ανά ομάδες των 20, έτσι ώστε να ακούει μέσω εκείνων τη βάση του κόμματος, αλλά και να «τσεκάρει» αν οι υπουργοί του έχουν ακολουθήσει τις οδηγίες του να μην μένουν κλειστές οι πόρτες στα υπουργεία τους. Επίσης, προανήγγειλε αλλαγές σε επίπεδο γενικών γραμματέων οι οποίοι –λανθασμένα όπως αποδείχτηκε– μετά από όσα ακούστηκαν χθες στη Βουλή δεν «ανασχηματίστηκαν» όπως οι υπουργοί τους.

Έντονος διάλογος Μητσοτάκη – Σαλμά

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, Μάριος Σαλμάς έδειχνε από νωρίς αποφασισμένος να ανεβάσει τους τόνους, το έδειχνε ακόμα και με την έκφρασή του. Τόσο αναμενόμενο ήταν, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ακούγοντάς τον να μιλάει για εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων, έναντι των πολλών, απάντησε λέγοντάς του σε αυστηρό τόνο: «Δεν δέχομαι υπονοούμενα. Είμαστε με τους πολλούς και γι’ αυτό πήραμε 41%». Με τους βουλευτές να τον χειροκροτούν δείχνοντας με την κίνησή τους αυτή ότι ξεπεράστηκαν από πλευράς του πρώην υπουργού τα όρια.

Πολλοί ήταν εκείνοι οι βουλευτές –τουλάχιστον 10– που άσκησαν κριτική όχι μόνο στην απόφαση της κυβέρνησης να νομοθετήσει την ισότητα στον γάμο αλλά για τα επινίκια που ακολούθησαν και το «μασάζ» στους διαφωνούντες για να μεταπειστούν και να το ψηφίσουν. Κάποιοι στάθηκαν στα λεγόμενα του βουλευτή, Μίλτου Χρυσομάλλη, βλέποντας πίσω από τη φράση «Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε όσους πανηγύριζαν για τα ομόφυλα ζευγάρια» δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και όσων ανέλαβαν την επιχείρηση πειθούς.

Διαφωνίες για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ιδεολογική ταυτότητα

Το κεφάλαιο εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας άνοιξε κατά πολλούς χθες στη συνεδρίαση της γαλάζιας ΚΟ. «Πρέπει να είναι δεξιός», είπε ο Νότης Μηταράκης. Θέμα ιδεολογικής ταυτότητας της ΝΔ έθεσαν Νικήτας Κακλαμάνης και Ευριπίδης Στυλιανίδης με τον πρώτο να καλεί να μην γίνει η ΝΔ ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι και να λαμβάνει την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι «Είμαστε πιστοί στην ιδρυτική μας διακήρυξη. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι αυτός που δίδαξε τον πραγματισμό στην πολιτική».

Κόντρα αλά γαλλικά ανάμεσα σε Κυριάκο Μητσοτάκη και Ευριπίδη Στυλιανίδη, με τον δεύτερο να προειδοποιεί ότι, αν συνεχιστεί η διεύρυνση, η ΝΔ θα πάθει ό,τι και ο Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία σύγκριση, καθώς η ΝΔ κέρδισε τις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά και ο Μακρόν έχασε με 15 μονάδες διαφορά.

Είχε προηγηθεί η εισήγηση του πρωθυπουργού ο οποίος μεταξύ άλλων είπε ότι πρέπει όλοι να πουν όχι σε όσους θέλουν μία μικρή και φοβική Νέα Δημοκρατία. Εκτιμήθηκε από πολλούς, όπως φάνηκε αργότερα στα πηγαδάκια, η παρομοίωση του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Ποτέ δεν αρνηθήκαμε τις ρίζες μας. Αν όμως το δέντρο δεν ψηλώνει και δεν απλώνεται, τότε σημαίνει μάλλον ότι οι ρίζες του έχουν ξεραθεί, ενώ, αντίθετα, όταν τα κλαδιά του μεγαλώνουν, τότε μάλλον και οι ρίζες δικαιώνουν τον ρόλο τους. Οι ρίζες δεν υπάρχουν για τον εαυτό τους. Υπάρχουν για να κρατούν τελικά το δέντρο γερό και ακμαίο».