Η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών βρέθηκε στο επίκεντρο των προβληματισμών των βουλευτών της ΝΔ, κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το πιο έντονο επεισόδιο ήταν με τον Μάριο Σαλμά.
Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός λέγοντας ότι «εξυπηρετούμε τα συμφέροντα των λίγων έναντι των πολλών». Μίλησε για έναν φωτογραφικό διαγωνισμό στο υπουργείο Πολιτισμού. Άμεσα παρενέβη ο πρωθυπουργός απαντώντας «δεν θα δεχτώ τέτοιου είδους υπονοούμενα ότι εξυπηρετούμε τους λίγους».
Επίσης, ο Θεόδωρος Καράογλου, διερωτήθηκε αν ελήφθη το μήνυμα των ευρωεκλογών και ζήτησε να μην υπάρξει ιδεολογικός ευνουχισμός της παράταξης. Μίλησε για «αλαζονικές συμπεριφορές στην κυβέρνηση» και κλειστές πόρτες. Για τα ομόφυλα ζευγάρια είπε ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών κόστισε στη ΝΔ όπως και το επινίκιο γλέντι.
Αλαζονεία καταλόγισε σε κυβερνητικά στελέχη και ο βουλευτής Αργολίδας της ΝΔ Γιάννης Ανδριανός, παραμελημένος δήλωσε ο βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.
Ο βουλευτής Ροδόπης της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης τόνισε ότι δεν πρέπει να υποτιμούμε τα προβλήματα της Θράκης, προειδοποιώντας: «Να μην την πατήσουμε όπως ο Μακρόν», με τον πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν υπάρχει καμία σχέση με τον Γάλλο Πρόεδρο. «Εμείς κερδίσαμε στις ευρωεκλογές με 15 μονάδες διαφορά, εκείνος έχασε με 15 μονάδες διαφορά», είπε και επεσήμανε ότι η ΝΔ είναι ισχυρό κόμμα και ο Μακρόν δεν έχει κάτι αντίστοιχο.
Την κριτική του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έκανε και βουλευτής Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης και παρομοίασε τους βουλευτές της ΝΔ με σάκο του μποξ. «Δεν πρέπει να επιβραβεύσουμε αυτούς που πανηγύριζαν για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών», είπε χαρακτηριστικά.
Και ο Νικήτας Κακλαμάνης ήταν αιχμηρός στην κριτική του. Μίλησε για ιδεολογική μετάλλαξη της ΝΔ λέγοντας «μη στρουθοκαμηλίζουμε, είμαστε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι» και ζήτησε να μην φύγει το κόμμα από την ιδεολογική του ταυτότητα.
Τότε, τον λόγο πήρε ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας: «Δεν φεύγουμε ποτέ από αυτό το έχουμε ξαναπεί είμαστε πιστοί στις αξίες και τις αρχές του Κωνσταντίνου Καραμανλή».
«Δημιουργικός διάλογος σε ενωτικό κλίμα»
Κυβερνητικά στελέχη μιλούσαν για δημιουργικό διάλογο σε ενωτικό κλίμα. Μέχρι στιγμής έχουν τοποθετηθεί πάνω από 20 βουλευτές και στάθηκαν στη μεγάλη εικόνα υπερθεματίζοντας σε ιδιαίτερα ενωτικό κλίμα και σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού.
«Πάμε μπροστά, δίνουμε προτεραιότητα στην καθημερινότητα και τα προβλήματα των πολιτών» ήταν το μήνυμα σχεδόν όλων των βουλευτών. Εκφράστηκαν επισημάνσεις, τόσο για θέματα τοπικού χαρακτήρα που απασχολούν τις εκλογικές τους περιφέρειες, αλλά και για ζητήματα ευρύτερου κοινωνικού ενδιαφέροντος με έμφαση στην διατύπωση προτάσεων που αφορούν στην καθημερινότητα των πολιτών.