Δεκαεπτά ημέρες μετά τις ευρωεκλογές και την αποκωδικοποίηση του εκλογικού μηνύματος από το γαλάζιο επιτελείο, με την κυβέρνηση να στρέφεται στη σκληρή δουλειά με στόχο την αποτελεσματικότητα στα κρίσιμα πεδία της καθημερινότητας, συνεδριάζει σήμερα στις 11:00 η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Βασική επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι να ακούσει τους προβληματισμούς των βουλευτών της κυβερνώσας παράταξης, καθώς είτε δημοσίως είτε στο παρασκήνιο δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τις διαφωνίες τους με συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές –ακρίβεια, φορολόγηση ελεύθερων επαγγελματιών, μεταναστευτικό, εθνικά θέματα–, ενώ έντονη δυσφορία έχει εκφραστεί και για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στον γάμο, δηλαδή μια ατζέντα εκτός του συντηρητικού πλαισίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast, τουλάχιστον δέκα βουλευτές αναμένεται να ασκήσουν σκληρή κριτική είτε γιατί ανέμεναν να αναλάβουν υπουργείο και δεν συνέβη είτε γιατί –όπως λένε βρίσκουν κλειστές τις πόρτες τόσο της στενής ηγετικής ομάδας του Μεγάρου Μαξίμου, όσο και των υπουργών, με αποτέλεσμα να αισθάνονται παραγκωνισμένοι. Μεταξύ αυτών οι Νικήτας Κακλαμάνης, Μάριος Σαλμάς, Ευρυπίδης Στυλιανίδης, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Νότης Μηταράκης, Χαράλαμπος Αθανασίου.

Άλλοι βουλευτές στο 3λεπτο που τους αναλογεί αναμένεται να μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις εκλογικές τους περιφέρειες, ειδικά στη βόρεια Ελλάδα, όπου η ΝΔ είχε διαρροές ψηφοφόρων προς τα δεξιά αλλά και ευρύτερα δεδομένου ότι μέρος του εκλογικού σώματος με την καταψήφιση ή την αποχή εξέφρασε τη διαφωνία του σε συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές.

Πού θα επικεντρωθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ομιλία του αναμένεται να προχωρήσει σε αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, επαναλαμβάνοντας ότι αυτό που ζήτησαν οι πολίτες στις ευρωεκλογές είναι περισσότερη δουλειά και λιγότερα λάθη, μετρήσιμα αποτελέσματα και μικρότερες καθυστερήσεις, σε μια πορεία χωρίς υποκριτικές στροφές προς τα δεξιά, τα αριστερά ή στο κέντρο, αλλά σταθερή κατεύθυνση μόνο μπροστά. Ενώπιον των γαλάζιων βουλευτών θα θέσει τις προτεραιότητες για το επόμενο διάστημα τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο: αντιμετώπιση της ακρίβειας, υγεία, ασφάλεια, μείωση της ανεργίας, επενδύσεις και αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής και τη συνέχιση της μείωσης φόρων. Στην κορυφή της ατζέντας των Βρυξελλών η δυναμική διαπραγμάτευση για τις 4 θέσεις ευθύνης της ΕΕ, δηλαδή την άμυνα, τα ζητήματα τιμών, τα αγροτικά και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Στόχος να γίνει μια παραγωγική συζήτηση με κινήσεις αποσυμπίεσης της γαλάζιας ομάδας, αλλά και με ξεκάθαρη στόχευση για το ιδεολογικό πρόσημο της ΝΔ. Ο ίδιος έχει δώσει, άλλωστε, ήδη το στίγμα κάνοντας αναφορά στον ιδρυτή της παράταξης, Κωνσταντίνο Καραμανλή, ξεκαθαρίζοντας ότι θα συνεχίσει τη στροφή στο κέντρο και την τροχιά των ανοιγμάτων. Σε μετεκλογική συνέντευξη που έδωσε ξεκαθάρισε ότι επί ημερών του «δεν υπάρχει περίπτωση» το κόμμα «να γυρίσει σε πολιτικές ιδεολογικής περιχαράκωσης».

Επιπρόσθετα, ο πρόεδρος της κυβερνώσας παράταξης θα επισημάνει ότι η άσκηση του κοινοβουλευτικού έργου πρέπει να ενταθεί από όλους αλλά και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας τόσο ανάμεσα στους πολίτες και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, όσο και μεταξύ βουλευτών και υπουργών.