Εκλογικό αιφνιδιασμό, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, σκέφτεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης, δεδομένης και της αμφισβήτησης που δέχεται μετά το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών από στελέχη του κόμματός του.

Προς το παρόν η επίσπευση των διαδικασιών δεν επιβεβαιώνεται από το περιβάλλον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και το χρονοδιάγραμμα παραμένει αναλλοίωτο.

Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένο το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, όπου ο Νίκος Ανδρουλάκης θα αποτιμήσει το αποτέλεσμα και θα κάνει γνωστές τις θέσεις του σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για το μέλλον της Κεντροαριστεράς.

Στις 30 Ιουνίου, στην Κεντρική Επιτροπή, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο του 2025, όταν και ολοκληρώνεται η τετραετία από την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη.

Για να πραγματοποιηθεί πρόωρη εκλογή, όμως, πρέπει να έχει προηγηθεί και έκτακτο συνέδριο, για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες πάντως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φέρεται να σκέφτεται πως μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θα δημιουργούσε εσωστρέφεια στο κόμμα.