Με ερώτηση για τον ανασχηματισμό ξεκίνησε η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, να απαντά: «Μπορεί να ξέρετε κάτι που δεν ξέρω, αλλά εγώ δεν γνωρίζω κάτι. Αύριο έχει υπουργικό συμβούλιο. Προχωρά η κυβέρνηση το έργο της με τη σύνθεση που ισχύει. Είναι η μόνη απάντηση που θα δώσω ότι ο ανασχηματισμός διαχρονικά είναι αποκλειστικό προνόμιο του πρωθυπουργού, δεν γνωρίζω κάτι περισσότερο ούτε θα μπορούσα. Προχωράμε ως έχουμε».

Για το αν θεωρεί ότι κόστισε στην κυβέρνηση ο γάμος των ομόφυλων ο Π. Μαρινάκης απάντησε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως τη στενοχώρια και δεν κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Πήρε περισσότερες διαστάσεις από το πραγματικό της μέγεθος. Αφορά λίγους συμπολίτες μας και η υπερβολική κινδυνολογία από την αντιπολίτευση ίσως να φόβισε. Ψηφίστηκε ένα νομοσχέδιο και προχωρούσαν και άλλες σημαντικές αλλαγές. Πολλές φορές κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν και κάποιο πολιτικό κόστος, αλλά δεν αλλάζει κάτι στην καθημερινότητα και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από όσα έχουν ακουστεί».

Για το αν αισθάνεται η κυβέρνηση ότι θέλει να επαναπροσεγγίσει τμήμα των δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της ΝΔ είπε: «Είναι δεδομένο ότι όταν ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων σου απέχει πρέπει να σε προβληματίσει αυτό. Υπήρχε κόσμος που απείχε συνειδητά και μπορεί να ήταν και η πλειοψηφία. Ούτως ή άλλως ο αυξημένος προβληματισμός υπήρχε και πριν τις ευρωεκλογές. Είμαστε μεν πιο ισχυροί σε πολλούς δείκτες, αλλά είναι ζήτημα επίμονης προσπάθειας να πειστεί κόσμος που είναι προβληματισμένος ότι η προσπάθεια που γίνεται θα έχει πιο πολλά αποτελέσματα. Οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι της ΝΔ είναι εκείνοι που κράτησαν όρθια την παράταξη, ακόμα και όταν είχε χαμηλότερα ποσοστά».

Για την αποκωδικοποίηση του εκλογικού μηνύματος και το αίτημα στελεχών της ΝΔ για σύγκληση της ΚΟ ανέφερε: «Είναι δεδομένη και αυτονόητη η συνεδρίαση της ΚΟ στο τέλος μιας “ακαδημαϊκής χρονιάς” ενόψει και της ΔΕΘ και της έναρξης μιας νέας περιόδου, ασχέτως από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Δεν προβλέπονται διακοπές λίγες ημέρες τον Αύγουστο σε ένα καλοκαίρι δύσκολο.

Ο πρωθυπουργός έκανε μια αποτίμηση και ήταν μια ακροβασία άνευ λογικής η σύγκριση ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών. Μέρος του κόσμου ήθελε να στείλει μήνυμα στην κυβέρνηση αλλά και την αντιπολίτευση. Αν οι εύκολες λύσεις είχαν την οποιαδήποτε βάση, δεν θα είχαμε τόσο ραγδαία πτώση ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ένα ακόμα μήνυμα της κάλπης ήταν ότι η λογική λεφτόδεντρα, δηλαδή η επαναφορά της λογικής του προηγούμενου προέδρου με πιο τοξικά χαρακτηριστικά, απέτυχε. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ το οποίο απέτυχε στους στόχους που είχε θέσει. Εμείς το αποτέλεσμα αυτό θα το δούμε ως μία ακόμα ευκαιρία να τρέξουμε πιο γρήγορα το πρόγραμμα που είχαμε να υλοποιήσουμε. Είναι σημαντικό το μήνυμα εκείνων που δεν ήρθαν να μας ψηφίσουν».

Για το πώς γίνεται, ενώ δεν υπάρχει το 41%, να είναι σίγουροι ότι έχουν μπροστά τους 3 χρόνια, σχολίασε: «Δεν με εκπλήσσει αυτή η κριτική από την αντιπολίτευση ειδικά στην πρόωρη αποπληρωμή δανείων. Έχουν κακό προηγούμενο. Είναι αυτονόητο σε μια προηγμένη χώρα. Η Ελλάδα είναι συνεπής, ξεχρεώνει και δεν υποθηκεύει τις επόμενες γενιές».

Για τη θέση Κασσελάκη ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις εκλογές του 2027, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πετύχει 5 πολύ σημαντικές νίκες με ποσοστά που είχε χρόνια να δει η ΝΔ και σε εθνικές κάλπες και σε ευρωεκλογές. Πέρασε δύσκολα η ΝΔ και άντεξε σε ένα κύμα λαϊκισμού και από το 2016 και μετά μεγαλώνει, αλλά η εμπιστοσύνη των πολιτών δεν είναι “λευκή επιταγή”. Ο ίδιος είπε ότι νιώθει καλά και δυνατός και υποχρεωμένος να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ και της κυβέρνησης και εδώ είμαστε να αξιολογηθούμε το 2027. Έχει πει επίσης ότι είναι και λίγο υπερβολικό και αλαζονικό να κάνουμε προβολή στο 2027. Δεν τίθεται κανένα θέμα».

Για την κατηγορία προς την Ελλάδα ότι δεν υπάρχει πλήρης συμμόρφωση προς τη Συμφωνία των Πρεσπών από τον εντολοδόχο πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, απάντησε: «Όταν υπάρχει μια διαδρομή που πρέπει να διανύσουν δυο μέρη, είναι λίγο οξύμωρο το ένα μέρος να ζητά από το άλλο να ολοκληρώσει τη διαδρομή, ενώ δεν έχει περπατήσει ούτε τα πρώτα μέτρα. Το βασικότερο είναι η ονομασία Erga Omnes. Αν δεν το δούμε σε όλες τις εκφάνσεις του, δεν θα ολοκληρώσουμε τη διαδρομή. Θα ήταν βλαβερό για τη χώρα μας αν ακολουθούσαμε άλλη τακτική. Έχουμε διαμηνύσει στη Βόρεια Μακεδονία τις διαθέσεις μας. Η Βόρεια Μακεδονία πρέπει να σεβαστεί τα βασικά της συμφωνίας. Δεν θα γίνουμε εμείς επισπεύδοντες».

Ερωτηθείς από το newsbeast.gr πώς απαντά στην πρόκληση Κασσελάκη να εξετάσουν μαζί ένα ένα τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΓΛΚ: «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τον καλέσει το ΥΠΟΙΚ για να γίνει η σχετική αξιολόγηση και μια δημόσια συζήτηση μήπως υπάρχουν κάποια επιχειρήματα που δεν αντιλαμβανόμαστε κι εμείς. Εκεί, δεν είναι μόνο οι αριθμοί που είναι αδιαμφισβήτητοι, είναι ότι πέραν των προγραμμάτων θα υπάρξει μια υπενθύμιση για τα έξτρα που ακούσαμε την προεκλογική περίοδο. Γιατί πέραν του ευχάριστου των υποσχέσεων, υπάρχει και το κόστος αυτών».

Για τον Γιάννη Λοβέρδο ότι θεωρείται ανήθικο από την ΚΟ να μπαίνουν μόνο εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί ο Π. Μαρινάκης απάντησε: «Ο κ. Λοβέρδος είχε σημεία απαράδεκτα και ζήτησε συγγνώμη. Έχουμε μια άξια και ισχυρή κοινοβουλευτική ομάδα που αξιοποιείται. Το αντιλήφθηκε και ο ίδιος και ζήτησε συγγνώμη. Οι εξωκοινοβουλευτικοί παίρνουν ψήφο εμπιστοσύνης από την ΚΟ. Ειδικά επί των ημερών Μητσοτάκη κριτήριο για την τοποθέτηση των στελεχών είναι η ικανότητα και η προσδοκία ενός αποτελέσματος. Αυτή είναι μια απόφαση που ανήκει μόνο στον πρωθυπουργό και το αξιολογούν οι πολίτες».