«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός που εξελίσσεται, επεξεργάζεται τα μηνύματα των καιρών, διδάσκεται από τα λάθη του και κυρίως βελτιώνεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κοινωνίας», εξήγησε η Δώρα Αυγέρη, αφού πρώτα απέρριψε πως υπάρχει «ο ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα» και «ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη». Βέβαια, γνωρίζει καλά και η ίδια πως ο κάθε αρχηγός βάζει τη δική του προσωπική σφραγίδα στο κόμμα.

Βρέθηκα με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο Παναθηναϊκό Στάδιο και πριν ξεκινήσουμε τη συνέντευξη εισέπραξα, μαζί με την αγωνία της, την πίστη για τις επικείμενες εκλογές. Ο συγκεκριμένος αγώνας φτάνει στο τέλος του την 9η Ιουνίου και, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο και για τη Δώρα Αυγέρη, αλλά και για το κόμμα που εκπροσωπεί. «Η πολιτική για μένα είναι συνεχής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα και διαρκής αγώνας για ένα καλύτερο αύριο», μου είπε. «Είμαι μέσα στην κοινωνία, αφουγκράζομαι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, συμμερίζομαι τις αγωνίες τους».

Υπεραμύνθηκε του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζοντας πως είναι ένα κοστολογημένο πρόγραμμα. «Το πρόγραμμα έχει κόστος 2,7 δισ. ευρώ και προβλέπει έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Άρα είναι απόλυτα υλοποιήσιμο», εξήγησε μέσω του Newsbeast η κυρία Αυγέρη.

Θεωρεί πως ο «ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η μόνη εναλλακτική στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι ο πυρήνας της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης». Για αυτούς τους λόγους «ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας και φυσικά είναι το κόμμα που θα πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, έχοντας ήδη ανοίξει τις πόρτες του και καλεί όλο τον προοδευτικό κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες του».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της Δώρας Αυγέρη.

Η Δώρα Αυγέρη μίλησε στο Newsbeast και τον Βίκτωρα Μοντζέλλι

– Ποιες είναι οι ομοιότητες του ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα;

Θα με συγχωρήσετε, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διάρκεια και συνέχεια. Δεν μιλάμε για «ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα» ή για «ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη». Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένας ζωντανός πολιτικός οργανισμός που εξελίσσεται, επεξεργάζεται τα μηνύματα των καιρών, διδάσκεται από τα λάθη του και κυρίως βελτιώνεται και προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κοινωνίας. Το πολιτικό και ιδεολογικό πλαίσιο όμως είναι ίδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε και έχει στο επίκεντρο της ρητορικής του την ανάγκη ενός παρεμβατικού κράτους. Μιλάει για ελεύθερες αλλά ρυθμισμένες αγορές, για φορολόγηση του μεγάλου πλούτου, για κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό, που είναι δημόσια και για δημόσιο σύστημα υγείας και παιδείας, για κοινωνική δικαιοσύνη, για πατριωτική αριστερά.

– Διαφορές μεταξύ των δύο ηγεσιών υπάρχουν;

Μιας και επιμένετε, θα σας πω ότι είναι φυσικό κάθε νέα ηγεσία να δίνει το δικό της ιδιαίτερο στίγμα και να επιλέγει τα στελέχη που θα την πλαισιώνουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ υπέστη μία σημαντική ήττα πέρυσι στις εθνικές εκλογές. Δεν θα μπορούσε να μείνει στάσιμος και να προσπαθεί με τον ίδιο τρόπο να φέρει διαφορετικό αποτέλεσμα. Όμως, οι πολιτικές και ιδεολογικές βάσεις είναι σταθερές. Το πρόγραμμα του κόμματος εγκρίθηκε στο 4ο Συνέδριο που κάναμε πρόσφατα. Εάν το συγκρίνετε με το παλαιότερο πρόγραμμα, θα δείτε βελτιώσεις και προσαρμογές στην παρούσα συγκυρία. Ακόμη και στο οργανωτικό πεδίο, το άνοιγμα του κόμματος είχε δρομολογηθεί από την προηγούμενη ηγεσία. Το πρώτο think tank ήταν του Αλέξη Τσίπρα. Αυτή η οργανωτική διεύρυνση -που η αλήθεια είναι ότι έβρισκε εμπόδια κυρίως από εκείνους που στη συνέχεια αποχώρησαν-, συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σταδιακά. Ο εμπλουτισμός, όμως, με νέους ανθρώπους και ιδέες είναι διαρκές ζητούμενο για ένα κόμμα της Αριστεράς.

– Η κυβέρνηση απαντάει στις οικονομικές σας προτάσεις λέγοντας πως, αν εφαρμοσθούν, θα χρεοκοπήσει ξανά η χώρα. Υπόσχεται παροχές ο κύριος Κασσελάκης που δεν μπορούν να υλοποιηθούν;

Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τον κόσμο, επισείει ένα φάντασμα που δεν υπάρχει, επιχειρώντας να γυρίσει τη χώρα και την πολιτική αντιπαράθεση δέκα χρόνια πίσω. Είναι ευτελές. Στο τέλος τέλος, το δικό τους κόμμα παρέδωσε έλλειμμα 15% και οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και το δικό τους κόμμα χρωστά 500 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, π.χ. για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, που είναι το θέμα που καίει τους πολίτες, είναι πλήρως κοστολογημένο και συμφωνούν και οι εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Το πρόγραμμα έχει κόστος 2,7 δισ. ευρώ και προβλέπει έσοδα από τη φορολόγηση των υπερκερδών της τάξης των 3,2 δισ. ευρώ. Άρα είναι απόλυτα υλοποιήσιμο. Αντίθετα, η κυβέρνηση έχει αποτύχει στην αντιμετώπιση της ακρίβειας και δεν έχει και καμία πολιτική, εκτός από το να λέει ψέματα: πρώτα ότι η ακρίβεια ήταν εισαγόμενη και προσωρινή και μετά ότι η φέτα έχει 6,28 ευρώ ή ότι οι κόκκοι στα ελληνικά απορρυπαντικά είναι υψηλότερης ποιότητας από τα γερμανικά. Γελοιότητες.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη έχει ανοίξει τις πόρτες του και καλεί όλο τον προοδευτικό κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες του», σημειώνει η κυρία Αυγέρη

– Ο Στέφανος Κασσελάκης έφερε νέα ήθη στην ελληνική πολιτική σκηνή. Θεωρείτε πως είναι μπροστά σε ό,τι αφορά τα ελληνικά δεδομένα ή με αυτόν τον τρόπο καλύπτει κενά που ενδεχομένως εμφανίζονται σε επίπεδο πολιτικής;

Προφανώς, αναφέρεστε στη νέα μορφή επικοινωνίας του προέδρου -που είναι ένα νέος άνθρωπος-, στη φρεσκάδα που έφερε στο πολιτικό σύστημα, στην αδιαμεσολάβητη επικοινωνία, τόσο με τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους όσο και με τα νέα κοινά που προσεγγίζει. Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης -προκειμένου να ξεπεραστεί η υστέρηση στα παραδοσιακά ΜΜΕ που στην πλειονότητά τους είναι προέκταση του προπαγανδιστικού μηχανισμού της κυβέρνησης-, δεν συνιστά κάποια δομική αλλαγή πολιτικής. Παρουσία στα social media και TikTok είχε κάνει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις προηγούμενες εκλογές. Δεν είναι αστείο να κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί κάνει καλύτερα αυτό που εκείνοι πρώτοι προσπάθησαν; Ο Στέφανος Κασσελάκης είναι νέος άνθρωπος με καινοτόμες ιδέες και με την εξοικείωση της γενιάς του με τις νέες μορφές πολιτικής επικοινωνίας. Ακόμα και εκείνοι που τον κατηγορούσαν για «μεταπολιτική», τώρα ανεβάζουν βιντεάκια στο TikTok με προσωπικές τους στιγμές. Οπότε, εάν έφερε νέα ήθη όπως λέτε, τώρα προσπαθούν να τα μιμηθούν όλοι.

– Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα που μπορεί να οδηγήσει τις εξελίξεις στην επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς;

Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι η μόνη εναλλακτική στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη και είναι ο πυρήνας της μεγάλης προοδευτικής δημοκρατικής παράταξης. Είναι σε τροχιά εξουσίας και φυσικά είναι το κόμμα που θα πρωταγωνιστήσει στην ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Ήδη έχει ανοίξει τις πόρτες του και καλεί όλο τον προοδευτικό κόσμο να συμμετάσχει στις διαδικασίες του. Να διευκρινίσουμε, όμως, ότι μιλάμε για συνεργασίες σε επίπεδο κοινωνικών φορέων και για διεργασίες στη βάση.

«Η πολιτική για μένα είναι συνεχής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα και διαρκής αγώνας για ένα καλύτερο αύριο», δηλώνει η υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Αυγέρη

– Κυρία Αυγέρη, αν τα κόμματα της Αριστεράς ήθελαν πραγματικά να βοηθήσουν την κοινωνία, δεν θα παραμέριζαν τις διάφορες και θα κάθονταν όλοι σε ένα τραπέζι; Αυτά που σας ενώνουν δεν είναι περισσότερα από αυτά που σας χωρίζουν;

Η κοινωνία όπως και η Αριστερά και η Δεξιά δεν είναι «ομογενοποιημένο γάλα». Ευτυχώς, στη δημοκρατία υπάρχει ποικιλομορφία και πλουραλισμός. Φυσικά, μπορούν και πρέπει να υπάρχουν προσεγγίσεις για το συμφέρον της κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν κυβέρνηση ψήφισε την απλή αναλογική, ακριβώς για να φέρει όλες τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου στο ίδιο τραπέζι, όχι μόνο για θεωρητικές συζητήσεις, αλλά για να κυβερνήσουν από κοινού. Ήταν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ που όχι μόνο αρνήθηκαν, αλλά επέλεξαν να ενταχθούν στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο ρίχνοντας νερό στον μύλο της αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έτσι χάθηκε μία ιστορική ευκαιρία για τη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, είμαστε εδώ, με ανοιχτές τις πόρτες για προσεγγίσεις και συνθέσεις με γνώμονα το συμφέρον της κοινωνίας και των πολιτών.

– Είναι πιο δύσκολο το περιβάλλον για μια γυναίκα στην πολιτική;

Η πολιτική, παρότι θηλυκού γένους, παραμένει ένας ανδροκρατούμενος χώρος. Εμείς οι γυναίκες πρέπει να ξεπεράσουμε περισσότερα εμπόδια. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ και εδώ ήταν πρωτοπόρος, όπως με την ποσόστωση για τις θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή και στα ψηφοδέλτια. Υπάρχει, όμως, ακόμη δρόμος για να ξεπεραστούν στερεότυπα, προκαταλήψεις και κατάλοιπα της πατριαρχικής, ανδροκρατούμενης κοινωνίας για να επικρατήσουν συνθήκες πραγματικής και όχι μόνο τυπικής ισότητας στην ενασχόληση με την πολιτική. Οι εδραιωμένες νοοτροπίες δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη.

– Γιατί να επιλέξει εσάς, κυρία Αυγέρη, ο ψηφοφόρος στις ευρωεκλογές;

Γιατί για μένα η πολιτική δεν είναι προσωρινή, ευκαιριακή ενασχόληση προς ίδιον όφελος. Δεν είδα φως και μπήκα. Η πολιτική για μένα είναι συνεχής προσφορά στο κοινωνικό σύνολο και στην πατρίδα και διαρκής αγώνας για ένα καλύτερο αύριο. Απλά, η Ευρωβουλή είναι το επόμενο στάδιο αυτού του αγώνα, μετά από μία μακρά θητεία στη μαχόμενη, ερευνητική δημοσιογραφία και μία πορεία στο εθνικό κοινοβούλιο και στη θέση της εκπροσώπου του κόμματος. Είμαι μέσα στην κοινωνία, αφουγκράζομαι τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους, συμμερίζομαι τις αγωνίες τους. Μπορεί, λοιπόν, να είναι βέβαιος ο πολίτης που θα με τιμήσει με την ψήφο του και θα με στείλει στην Ευρωβουλή ότι θα συνεχίσω να αγωνίζομαι για το κοινό καλό και δεν θα προδώσω τις προσδοκίες του.