Δυο ημέρες απομένουν έως τις ευρωεκλογές και ο πρωθυπουργός θα βρεθεί σήμερα για λίγες ώρες στη Γαλλία σε μια σημαντική ημέρα για την Ευρώπη καθώς τιμώνται τα 80 χρόνια από την απόβαση στη Νορμανδία.

Η εισβολή των συμμάχων ήταν καθοριστικής σημασίας για τον πόλεμο και σκοπό είχε να απελευθερώσει την Ευρώπη από τους ναζί.

Ένα, σύμφωνα με τους ιστορικούς, σύμβολο θάρρους, θυσίας και της συλλογικής προσπάθειας για να ηττηθεί η τυραννία, ενώ διαμόρφωσε την εξέλιξη της σύγχρονης ιστορίας και τιμά όλους εκείνους που πολέμησαν για την ελευθερία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραβρεθεί στη μεγαλύτερη τελετή μνήμης που έγινε ποτέ σε μια περίοδο που οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι ραγδαίες στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο με έναν πόλεμο να είναι σε εξέλιξη στην Ουκρανία και την Ρωσία να μην κρύβει τις αναθεωρητικές της βλέψεις.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει προσκληθεί από τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ενώ οι συζητήσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα πληθαίνουν και θα απασχολήσουν αμέσως μετά τις ευρωεκλογές την ΕΕ.

Πριν μεταβεί στη Νορμανδία για την τελετή αυτή ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο Λοριάν της Γαλλίας στα ναυπηγεία της Navale Group, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού.

Ο πρωθυπουργός συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια, θα επιβιβαστεί στη φρεγάτα ΚΙΜΩΝ, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ναυπήγησης και αναμένεται να παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό μέχρι τον Ιούνιο του 2025, ενώ θα επισκεφθεί τις δεξαμενές ναυπήγησης των φρεγατών ΝΕΑΡΧΟΣ και ΦΟΡΜΙΩΝ που αναμένεται να παραδοθούν περί τα τέλη του 2025 και το 2026 αντίστοιχα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί ακόμα με τα στελέχη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονται στα ναυπηγεία της Navale και επιτηρούν τη διαδικασία.

Ένας από τους βασικούς στόχους του Κυριάκου Μητσοτάκης είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας

Ο πρωθυπουργός δεν έχει κρύψει ότι ένας από τους βασικούς στόχους είναι η αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά χωρίς να υπάρχει επιβάρυνση του προϋπολογισμού.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κινείται και η πρωτοβουλία Μητσοτάκη – Τουσκ για την Ευρωπαϊκή Άμυνα και τη δημιουργία ενός αμυντικού ταμείου που θα χρηματοδοτεί τις δράσεις που αφορούν όλη την Ευρώπη. Η πρόταση δεν αποκλείεται να συζητηθεί στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει: «είναι στο πρόγραμμα να αποκτήσουμε κορβέτες, αλλά, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορούμε αυτή τη στιγμή να δαπανούμε πόρους πέρα από τις δυνατότητές μας».

Τόνισε δε ότι επαναξιολογούνται «όλα τα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα» και αναμένονται οι τελικές εισηγήσεις. Ο πρωθυπουργός σημείωσε δε ότι ενδιαφέρον υπάρχει και για έξι επιπλέον μαχητικά Rafale αφού η εισήγηση της Πολεμικής Αεροπορίας είναι να γίνουν 30, τονίζοντας και πάλι την παράμετρο της αντοχής του προϋπολογισμού.