Νέα ώθηση στα σενάρια ενίσχυσης του εξοπλιστικού προγράμματος που τρέχει στη χώρα μας δίνει η αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Δένδια, στις εγκαταστάσεις της Naval Group, στη Λοριάν της Γαλλίας, όπου ναυπηγούνται οι τρεις φρεγάτες Belh@rra για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Φαντάζει πολύ πιθανόν η ελληνική κυβέρνηση να κλείσει συμφωνία και για τη ναυπήγηση τέταρτης φρεγάτας ίδιου τύπου (FDI), ενώ έχει σχεδόν «κλειδώσει» και η απόκτηση τριών κορβετών. Παράλληλα ενδιαφέρον υπάρχει και για την αγορά άλλων 6 γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale (ώστε να τα κάνουμε συνολικά 30 όπως εισηγείται στο Μαξίμου η Πολεμική Αεροπορία), που θα καλύψουν επιχειρησιακά πλήρως τις ανάγκες στον ουρανό του Αιγαίου.

Να σημειωθεί πως βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί, η χώρα μας θα παραλάβει την πρώτη φρεγάτα Belh@rra εντός του επόμενου έτους και τις άλλες δύο μέσα στο 2026. Από τον Σεπτέμβριο του 2021 που είχε υπογραφεί η σχετική Ελληνογαλλική Αμυντική Συμφωνία, προβλεπόταν η προμήθεια 3+1 πλοίου, δηλαδή η αγορά τριών φρεγατών με προαίρεση για την απόκτηση μιας ακόμη, ενώ επί τάπητος είχε τεθεί και η ενίσχυση του στόλου μας με κορβέτες τύπου Gowind.

Ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση έχοντας αρχικά ως γνώμονα το δημοσιονομικό περιθώριο είχε κρίνει προσωρινά ότι δεν θα ενεργοποιούνταν η option για την απόκτηση τέταρτης Belh@rra, ούτε και κορβετών. Κατά πολλούς μάλιστα αυτό αποτέλεσε αιτία, προκειμένου να επηρεαστούν οι σχέσεις της κυβέρνησης με τα Ηλύσια Πεδία και τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Μανουέλ Μακρόν, και διαταράχθηκαν ακόμη περισσότερο, όταν η Ελλάδα εμφανίστηκε ως επικείμενη συμπαραγωγός στο πρόγραμμα των αμερικανικών φρεγατών νέας γενιάς, κλάσης Constellation και βέβαια ως αγοραστής των υπερσύγχρονων αμερικανικών μαχητικών F-35. Η ενόχληση διεφάνη άλλωστε και από τη χαμηλού επιπέδου, από άποψη αξιωμάτων, εκπροσώπηση της γαλλικής κυβέρνησης στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας πριν από μερικές εβδομάδες στην Ολυμπία, παρά το γεγονός ότι οι θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Παρίσι.

Η αυριανή επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Γαλλία και η ενδεχόμενη συνάντηση με τον πρόεδρο Μακρόν ερμηνεύεται ως αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για απόκτηση γαλλικών οπλικών συστημάτων, κάτι άλλωστε που θα φανεί και από τις σχετικές δηλώσεις που θα γίνουν.