Μόλις πέντε ημέρες πριν από την προσφυγή των πολιτών στις κάλπες για να εκλέξουν τους ευρωβουλευτές που θα τους εκπροσωπήσουν σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο τα επόμενα πέντε χρόνια, ο πολιτικός διάλογος έχει λάβει χαρακτηριστικά πόλωσης με αιχμή τη χθεσινή παρουσίαση των οικονομικών στοιχείων του Στέφανου Κασσελάκη και του συζύγου του στο πλαίσιο ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη. 

Λίγη ώρα πριν από την απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει ένα μονοσέλιδο excel που σε καμία περίπτωση δεν συνιστά δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του –όπως επισημαίνει η κυβέρνηση–, ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά είχε δώσει το στίγμα λέγοντας: «Κάποτε είχαμε “πρόγραμμα Θεσσαλονίκης” του ΣΥΡΙΖΑ. Ελπίζω αυτή τη φορά να μην έχουμε και “πόθεν έσχες Θεσσαλονίκης”», προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να μετατρέπεται σε σόου η αυτονόητη υποχρέωση κάθε πολιτικού αρχηγού. Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ηθική υποχρέωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας με καυστικό τρόπο ότι, όταν διαφημίζει τα «καθαρά του χέρια», τις επιχειρηματικές του επιτυχίες, είναι εύλογο να καταθέσει προς αξιολόγηση στους πολίτες που τον ψήφισαν αναλυτικά τα περιουσιακά του στοιχεία.  

Τα κρίσιμα ερωτήματα

Όσον αφορά τα ερωτήματα που προκύπτουν από το συγκεκριμένο μονοσέλιδο excel, στην κυβέρνηση αναρωτιούνται αν τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζει πολυτελώς με δανεικά ή κρύβει κάτι.

Επίσης, φαίνεται να έχει παραβιάσει τη νομοθεσία αφού μέχρι τουλάχιστον τις 31/12/2023 συμμετείχε σε εταιρεία αλλοδαπής, ενώ είχε εκλεγεί από τον Σεπτέμβριο του 2023 πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά παράβαση του νόμου του 2016 που η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα είχε ψηφίσει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μάλιστα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων συγκρίνοντας το χαρτί που δημοσιοποίησε χθες ο κ. Κασσελάκης με τα πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη: «Σχετικά με τα ψεύδη και τις χυδαίες συκοφαντίες του για την περιουσιακή κατάσταση του πρωθυπουργού, τον ενημερώνουμε για πολλοστή φορά ότι ο πρωθυπουργός ελέγχεται εξονυχιστικά τα τελευταία 20 χρόνια, επί των ημερών τόσων διαφορετικών κυβερνήσεων, καταθέτοντας πλήρη δήλωση περιουσιακής κατάστασης, όπως ορίζει ο νόμος και όχι μονοσέλιδο excel». «Η χώρα δεν θα γυρίσει πίσω σε εποχές που μαθητευόμενοι μάγοι έπαιζαν τις τύχες μας στα ζάρια», επισημαίνει ο Παύλος Μαρινάκης προτρέποντας τους πολίτες να δώσουν μια ακόμη ηχηρή απάντηση την προσεχή Κυριακή.

 Στη Λάρισα σήμερα ο πρωθυπουργός

Μητσοτάκης: Οι αγορές δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και την κυβέρνηση

Στην πολύπαθη από τις φυσικές καταστροφές Θεσσαλία θα βρεθεί σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και συγκεκριμένα θα επισκεφθεί τη Λάρισα όπου στις 11:30 αναμένεται να εγκαινιάσει το επιχειρησιακό κέντρο πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας και στη συνέχεια θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη με θέμα τα μέτρα αποκατάστασης από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias».

Στόχος του κυβερνητικού επιτελείου είναι να σταλεί το μήνυμα ότι οι πληγέντες θα συνεχίζουν να στηρίζονται από την πολιτεία, αλλά και να αναδειχθεί ο τομέας της πρόληψης στον οποίο επενδύει σημαντικούς πόρους η κυβέρνηση ως ανάχωμα στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.