«Οι ευρωεκλογές είναι σημαντικές, γιατί θα καθορίσουν τις εξελίξεις στην Ευρώπη την επόμενη πενταετία», τόνισε ερωτηθείς για την αποχή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, γιατί από εκεί, όπως είπε, θα χρηματοδοτηθούν τα Κέντρα Υγείας, οι πρωτοβουλίες όπως οι διαδραστικοί πίνακες αλλά και το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». «Τέτοιες πρωτοβουλίες αφορούν όλους όπως και τα μεγάλα έργα υποδομής. Η Ευρώπη μας αφορά, γιατί το 2024 είναι πολύ πιο δύσκολο από το 2019. Η Ευρώπη αναζητεί τον βηματισμό της».

«Για τη δυσπιστία των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη είπε ότι θα ασκήσουμε πιέσεις. Υπάρχουν συμφέροντα, αλλά η εθνική φωνή πρέπει να ακούγεται δυνατή στις Βρυξέλλες», είπε.

Για τις πολυεθνικές τόνισε ότι «είναι απαράδεκτο να πωλούν το ίδιο προϊόν σε άλλες τιμές μέσα από κανονιστικά τερτίπια. Τα βάζουμε ανοιχτά με τις πολυεθνικές και μου προκαλεί έκπληξη, που δεν στηρίζει την πρωτοβουλία αυτή το πολιτικό σύστημα».

«Η χώρα μας έφτασε στο χείλος της χρεοκοπίας με πολιτικές σαν αυτές που πρεσβεύει ο κ. Κασσελάκης», είπε και τόνισε ότι αγωνιζόμαστε να αναπτυχθούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς. «Πρώτος αναγνωρίζω εγώ ότι υπάρχει πρόβλημα ακρίβειας», είπε ο πρωθυπουργός.

Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο 2012 ή το 2015

Υπογράμμισε ότι μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν και τόνισε ότι «όσα έχει εξαγγείλει ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κοστίσουν 45 δισ. το χρόνο». «Δεν μπορούμε να γυρίσουμε στο 2012 και το 2015», είπε.

Για το ελαιόλαδο είπε ότι είναι ένα χρηματιστηριακό προϊόν και όταν οι τιμές ανεβαίνουν για τον καταναλωτή ανεβαίνουν και για τον παραγωγό. Μίλησε για την ανάγκη περιορισμού του ρόλου του μεσάζοντα και πρόσθεσε ότι στα σούπερ μάρκετ υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές. «Να δώσουμε μεγαλύτερη δύναμη στον καταναλωτή», κατέληξε για το θέμα.

Σχετικά με τους μισθούς, ερωτηθείς αν μπορούμε να ξεπεράσουμε τη Λιθουανία ή την Κύπρο, είπε ότι αποδίδει μεγάλη σημασία στον μέσο μισθό. «Έχω δεσμευθεί για 1.500 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Η ανεργία τείνει να πέσει κάτω από το 10% και δημιουργήσαμε 400.000 νέες θέσεις εργασίας. Οι επενδύσεις και ο περιορισμός της ανεργίας φέρνουν αύξηση μισθών», σημείωσε και κατηγόρησε την αντιπολίτευση για δημαγωγία.

Αναζητούμε πόρους για την επέκταση του προγράμματος «Σπίτι Μου»

«Το δημογραφικό είναι ένα πρόβλημα οξύ στη χώρα μας και πρέπει να κάνουμε κι άλλα», είπε ο πρωθυπουργός και χαρακτήρισε ανάσα το επίδομα γέννας. Αμέσως μετά αναφέρθηκε στο ολοήμερο σχολείο αλλά και στις νταντάδες της γειτονιάς, όπως και στα φορολογικά κίνητρα. «Θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Τα ενοίκια έχουν ανέβει», παραδέχθηκε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Σπίτι Μου», το οποίο, όπως είπε, θέλουν να γίνει πιο ελκυστικό, γι’ αυτό και αναζητούνται πόροι για την επέκτασή του.

Τόνισε επίσης ότι εξετάζονται περισσότεροι περιορισμοί για το Airbnb.

«Ζούμε χειρότερη περίοδο όχι από το 2015, αλλά από το 2010. Έλεγαν τότε ότι λεφτά υπάρχουν και δεν υπήρχαν»

«Η άλλη όψη του δημογραφικού είναι ότι γερνάει ο πληθυσμός μας», τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πάνω από 80.000 συνταξιούχοι έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα, για να εργάζονται και να μην περικόπτεται η σύνταξή τους.

Για τη σταθερότητα, την οποία επικαλείται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Το σύνθημά μας είναι σταθερά πιο κοντά στην Ευρώπη και η σταθερότητα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη στασιμότητα. Δεν θα αλλάξουν οι συσχετισμοί. Αυτοί αποφασίστηκαν στις εθνικές εκλογές και για το 41% είπε ότι δεν το υφαρπάξαμε, μας το έδωσαν οι έλληνες πολίτες. «Και τόνισα ότι δεν πρέπει να αποτελέσει άλλοθι αλαζονείας. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι το ποσοστό του 2019 ή να το ξεπεράσουμε και να εκλέξουμε τον μέγιστο αριθμό ευρωβουλευτών».

«Εμείς δεν κοροϊδέψαμε τους πολίτες. Ζούμε χειρότερη περίοδο όχι από το 2015, αλλά από το 2010. Έλεγαν τότε ότι λεφτά υπάρχουν και δεν υπήρχαν λεφτά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σηκώνω το γάντι της αντιπολίτευσης, να μετρηθούμε και πολιτικά», είπε και τόνισε ότι αγωνίζεται να πείσει τους πολίτες να συμμετέχουν, καλώντας τους να στείλουν την επιστολική ψήφο.

«Η απόφαση της Αρχής είναι καθ’ όλα σεβαστή και δείχνει ότι η διαρροή των email δεν έχει σχέση με την επιστολική ψήφο. Όταν λέμε ότι παλεύουμε με το “βαθύ κράτος”, αυτό εννοούμε. Το θέμα δεν αφορούσε την κυρία Κεραμέως. Δεν έγινε επί των ημερών της. Εμείς θέλουμε κάτι τέτοιο να μην ξαναγίνει. Η αίσθηση ατιμωρησίας…», υπογράμμισε.

Για το πρόστιμο είπε: «Πρέπει να διορθώσουμε την αδυναμία μας. Πολλές φορές μπαίνουν πρόστιμα και δεν τα πληρώνει ο πολιτικός προϊστάμενος. Αν το κράτος κρίνει, μπορεί να στραφεί προσωπικά εναντίον προσώπου».  

Τι είπε για Τέμπη, Τουρκία και Βόρεια Μακεδονία

Ερωτηθείς για τη δικογραφία της υπόθεσης των Τεμπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι προς το παρόν ζητάει θεωρητικά προανακριτική. «Όταν κατατεθεί επίσημο αίτημα, θέλω να δω συγκεκριμένο κατηγορητήριο και θα γίνει συζήτηση στη Βουλή και θα τοποθετηθούμε».

Δεν είμαστε κοντά στη Χάγη

«Η Ελλάδα αναγνωρίζει μία και μόνο διαφορά με την Τουρκία, τον καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας. Αν ήταν τόσο εύκολο να λυθεί, κάποιος προκάτοχός μου θα το είχε λύσει. Έχει να κάνει με τη γεωγραφία του Αιγαίου και τα νησιά και προσπαθούμε να βρούμε ένα κοινό πλαίσιο, για να μπούμε στον πυρήνα της συζήτησης. Η συζήτηση γίνεται σε ένα περιβάλλον χωρίς τις εντάσεις του παρελθόντος. Εμείς έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας. Έχουμε τη βίζα εξπρές για τα νησιά με τους τούρκους τουρίστες. Δεν είμαι υπεραισιόδοξος, αλλά ρεαλιστής. Δεν υποχωρούμε από τις εθνικές μας γραμμές», τόνισε. «Δεν είμαστε καθόλου κοντά να πάμε στη Χάγη, αλλά μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς το δάχτυλο στη σκανδάλη, και αυτό είναι μια κατάκτηση».

Η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας έκανε κάποια βήματα πίσω

«Δεν έχουμε καν εντολοδόχο πρωθυπουργό στη Βόρεια Μακεδονία και είδα κάποιες δηλώσεις της νέας προέδρου και νομίζω ότι έκανε κάποια βήματα πίσω.

Οι γείτονές μας οφείλουν να σεβαστούν τη Συμφωνία (σ.σ. των Πρεσπών) και περιμένω ανάλογη δήλωση από τον νέο πρωθυπουργό», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη και δεν προσφέρεται για selfies και ενσταντανέ

«Σεβόμαστε τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και δεσμευόμαστε από αυτές. Η Ελλάδα έχει εκφράσει τον ισχυρότατο προβληματισμό της για την κατάσταση στη Γάζα και έχουμε πει στο Ισραήλ ότι δεν πρέπει να γίνει χερσαία εισβολή στη Ράφα, όμως μια τέτοια καταδίκη του Ισραήλ δεν μπορεί να μη συνδέεται με την άμεση απελευθέρωση των ομήρων και τη ρητή καταδίκη της Χαμάς. Ο κ. Κασσελάκης είναι αρχηγός της αντιπολίτευσης και δεν θα του υποδείξω εγώ τι να κάνει. Εμείς δεν είμαστε a priori αντίθετοι στην αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους, αλλά όχι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Η εξωτερική πολιτική είναι σύνθετη και δεν προσφέρεται για selfies και ενσταντανέ», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την απόφαση του ΔΔ και την επίσκεψη του Κασσελάκη στη Ραμάλα.

«Ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ και μου θυμίζει το 2004, και μπορεί να σηκώσει την κούπα», είπε για τον αυριανό τελικό του Conference League.

«Η Πολιτεία, όταν θέλει, μπορεί να τσακίσει τους χούλιγκαν – και στη δολοφονία Λυγγερίδη είπαμε ως εδώ. Έχουμε αναλάβει μια σημαντική διοργάνωση, για να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μια μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου και ο Ολυμπιακός έχει το μομέντουμ και μου θυμίζει το 2004, και μπορεί να σηκώσει την κούπα», είπε σχετικά με τη βία στα γήπεδα, αλλά και τον τελικό του Conference League.