Με συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού τίτλου της ευρωλίγκας για 7η φορά ξεκίνησε την ομιλία του στην Κέρκυρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μίλησε για μια πολύ σημαντική επιτυχία σε συλλογικό επίπεδο και πρόσθεσε ότι εύχεται “να έχουμε και άλλες θετικές ειδήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε άλλο σπορ”, εννοώντας νίκη του Ολυμπιακού στην αναμέτρηση με τη Φιορεντίνα στον τελικό του ποδοσφαίρου.

«Πάμε για ρεκόρ και φέτος στον τουρισμό στην Κέρκυρα»

«Αυτές οι ευρωεκλογές έχουν μια ιδιαιτερότητα», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν συμπίπτουν ούτε με αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές ούτε τοποθετούνται κοντά σε εθνικές εκλογές». «Καταλαβαίνω», είπε, «ότι μπορεί να είστε κουρασμένοι και να θεωρείτε ότι δεν έχουν τόσο μεγάλη σημασία. Αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη, γιατί οι αποφάσεις που θα ληφθούν στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας. Σκεφτείτε πόσα έγιναν στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια και η Ελλάδα από ουραγός έγινε πρωταγωνίστρια σε σημαντικές αποφάσεις». Εν συνεχεία, έφερε ως παράδειγμα την περίοδο της πανδημίας και είπε ότι και φέτος θα πάμε σε χρονιά ρεκόρ για τον τουρισμό στην Κέρκυρα.

«Κληθήκαμε να πάρουμε στο μέσο της πανδημίας μια σημαντική απόφαση για τη στήριξη των οικονομιών μας και δημιουργήσαμε ένα εργαλείο, το Ταμείο Ανάκαμψης, και καταφέραμε να φέρουμε πίσω 36 δισ. ευρώ. Καταφέραμε ως Ελλάδα να εξασφαλίσουμε το μεγαλύτερο κατά κεφαλήν ποσοστό από αυτή τη χρηματοδότηση».

Απαντώντας στο πού πηγαίνουν τα χρήματα, έφερε ως παράδειγμα τα Κέντρα Υγείας, που ανακατασκευάζονται αλλά και τις προληπτικές εξετάσεις, ειδικά μέσα από το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά».

Όπως και στις παρεμβάσεις στα σχολεία και έως το τέλος του έτους θα έχουν μπει στα σχολεία όλης της χώρας 36.000 διαδραστικοί πίνακες. «Όλα αυτά είναι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης», είπε και κάνοντας αναφορά και στο ΕΣΠΑ πρόσθεσε ότι είναι αυξημένο κατά 30% ως προς τους πόρους που διατίθενται στην Περιφέρεια.

Τόνισε ακόμα: «Η Ευρώπη μας βοήθησε να ενισχύσουμε τη γεωπολιτική μας θέση τόσο απέναντι στην Τουρκία αλλά και στη διαχείριση του μεταναστευτικού. Για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου δεν ήταν απλό και η κυβέρνηση κατάφερε να διαφυλάξει τα σύνορά μας και είχαμε την Ευρώπη σύμμαχό μας.

Πηγαίνουμε στην Ευρώπη με το κεφάλι ψηλά. Μια Ελλάδα που πατάει γερά στα πόδια της, που δεν είναι πια το μαύρο πρόβατο, αλλά συμμετέχουμε στη συνδιαμόρφωση πολιτών. Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη είναι το σύνθημα και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη ΝΔ».

«Η ΝΔ είναι το κόμμα της Ευρώπης και δεν μπορεί αυτό να αμφισβητηθεί από τους αντιπάλους μας», είπε ακόμα. «Τα επόμενα πέντε χρόνια θα ληφθούν αποφάσεις χρηματοδοτικού χαρακτήρα στην Ευρώπη, επίσης η πράσινη μετάβαση και η ψηφιακή μετάβαση αλλά και η δημιουργία ενός ενιαίου αμυντικού ταμείου. Αν κάτι μάθαμε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είναι ότι πρέπει να μπορείς να προστατεύεις τους αιθέρες σου και να έχεις μια ικανή αντιπυραυλική ομπρέλα. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή, για να διεκδικήσω ευρωπαΪκή χρηματοδότηση για μια τέτοια πρωτοβουλία», υπογράμμισε.

Για την ακρίβεια είπε ότι «δεν κρύψαμε ποτέ ότι είναι μεγάλο πρόβλημα και ότι ταλανίζει τους ευάλωτους και ο ελέφαντας είναι στο δωμάτιο. Η απάντηση είπαμε ότι είναι έλεγχοι και πρόστιμα και νομιμότητα παντού και αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Κομισιόν για τη διαφορετική τιμολόγηση από τις πολυεθνικές. Αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες, και μας κατηγόρησε η αντιπολίτευση, επειδή είχαμε το θάρρος να τα βάλουμε με τις πολυεθνικές;

«Θα μπορέσει η Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια να αντιμετωπίσει το δημογραφικό;», τόνισε επίσης και πρόσθεσε ότι ήδη η κυβέρνηση έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημα με το επίδομα γέννας και την επέκταση του επιδόματος μητρότητας, με το ολοήμερο σχολείο και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Για ποιους χτυπούν οι καμπάνες…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την επόμενη ημέρα η ΝΔ να είναι ισχυρή, για να διεκδικήσει στην Ευρώπη περισσότερα και πρόσθεσε ότι την ισχυρή εντολή που έλαβε η κυβέρνηση στις εκλογές του Ιουνίου του 2023, η οποία εξέπληξε ευχάριστα τους ίδιους, αλλά δυσάρεστα κάποιους άλλους, είναι εντολή ευθύνης.

Μάλιστα, την ώρα της ομιλίας του ακούστηκαν καμπάνες και είπε: «Αναρωτιέμαι για ποιους χτυπούν οι καμπάνες. Πάντως όχι για τη ΝΔ. Άλλοι έχουν προβλήματα».

Απαντώντας σε μια γυναίκα που φώναξε κάτι για τη Δικαιοσύνη είπε: «Ήταν σε μεγάλο βαθμό ο μεγάλος ασθενής και παραμένει, γιατί είναι μη αποδεκτή πραγματικότητα η καθυστέρηση στην απονομή της. Με την αλλαγή, όμως, του δικαστικού χάρτη κάνουμε παρεμβάσεις και απαλλάσσουμε τους δικαστές από γραφειοκρατία· και για όλα όσα έγιναν και μας πόνεσαν πολύ έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη. Και αν κάποιος από τους πολιτικούς μας αντιπάλους δεν έχει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη, να βγει να μας το πει. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη και αυτή τελικά θα αποδώσει τις ευθύνες. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία. Εγώ δεν αποδίδω ευθύνες, ούτε κανείς από εσάς, αλλά δικάζονται στο δικαστήριο με διαδικασίες απολύτως καθορισμένες και πολύ πιο γρήγορες από αντίστοιχες υποθέσεις, που μας πήγαν πολύ πίσω. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την αυτοκριτική μας και να σκύψουμε πάνω στο πρόβλημα με γρήγορους ρυθμούς. Η εντολή, την οποία θέλω να δώσετε στη ΝΔ, είναι μια εντολή που δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει ότι έχουμε την απόλυτη νομιμοποίηση να εφαρμόσουμε αυτά για τα οποία εκλεγήκαμε.

Από την αντιπολίτευση δεν ακούμε τίποτα για την Ευρώπη και τα στοιχήματα για την επόμενη ημέρα. Αισθάνομαι μερικές φορές ότι ξαναζούμε μια επανάληψη ενός προεκλογικού έργου, που έχει πληγώσει τη χώρα – αυτή τη φορά σε ένα πιο lifestyle περιτύλιγμα, αλλά με δυο χαρακτηριστικά που δεν έχουν αλλάξει την τοξικότητα και το ψέμα και το τάξιμο δεκάδων δισεκατομμυρίων.

Και συνέχισε απευθυνόμενος στη γυναίκα που εξακολουθούσε να φωνάζει:

«Αν θέλετε να έρθετε εδώ και να κάνετε φασαρία, είναι δικαίωμά σας, αλλά δικαίωμά μου να μιλήσω σε όσους θέλουν να με ακούσουν. Η δημοκρατία δεν είναι α λα καρτ.

Η ΝΔ είναι η παράταξη, η οποία έφερε τη δημοκρατία πίσω σε αυτόν τον τόπο, για να μην ξεχνιόμαστε. Και αν σήμερα κυβερνούμε με μια άνετη πλειοψηφία, είναι γιατί πήραμε 41%, το οποίο εσείς μας το δώσατε – δεν το υφαρπάξαμε, και οι αντίπαλοί μας ήταν πίσω με 24 μονάδες διαφορά».

Μίλησε για μεγάλη ευθύνη και εν τέλει είπε: «Θέλω να ξορκίσω οποιαδήποτε εκδήλωση αλαζονείας απορρέει από το εκλογικό αποτέλεσμα. Αναγνωρίζω τα λάθη μου και στέκομαι αυτοκριτικά στις αστοχίες. Αυτό θέλω να συνεχίσω να κάνω και γι’ αυτό οι εκλογές της 9ης Ιουνίου έχουν μεγάλη σημασία».