Σε εξέλιξη είναι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την ακρίβεια και στο βήμα βρέθηκε νωρίτερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. «Συμφώνησα αμέσως με τη διεξαγωγή της σημερινής συζήτησης, καθώς το αντικείμενό της, το ζήτημα της ακρίβειας, είναι το πρώτο πρόβλημα που απασχολεί όλα τα ελληνικά νοικοκυριά. Θα έλεγα ότι η ακρίβεια είναι “ο ελέφαντας στο δωμάτιο”», είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα της κυβέρνησης και «σήμερα οι πολίτες θα μάθουν την αλήθεια, θα αντιληφθούν τις ιδιαιτερότητες στη χώρα μας και τα αναχώματα που έχουμε υψώσει στον πληθωρισμό».

Είπε ακόμα ότι «μπορέσαμε και αναχαιτίσαμε τις αυξήσεις στο ρεύμα και σήμερα έχουν έρθει στα προ κρίσης επίπεδα οι τιμές». Αλλά πρόσθεσε ότι το πρόβλημα επιμένει ειδικά στον πληθωρισμό των τροφίμων. «Είναι ένα δύσκολο στοίχημα που για να κερδηθεί θέλει χρόνο, συστηματική προσπάθεια και ρεαλισμό. Κανείς δεν αρνείται», πρόσθεσε, «ότι οι τιμές αλλά και τα υψηλά ενοίκια ροκανίζουν το εισόδημα των πολιτών».

«Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά»

«Γίνεται πράξη η ριζική και μόνιμη απάντηση με αυξήσεις στους μισθούς, που είναι μόνιμες και θα υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού», είπε επίσης ο πρωθυπουργός και τόνισε: «Δεν θα εξωραΐσω καμία κατάσταση, αλλά είναι καλό να συμφωνήσουμε στα βασικά στοιχεία του πληθωρισμού σε σχέση με την ευρωζώνη».

Αναφερόμενος σε όσα συμβαίνουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ είπε: «Πάμε να δούμε τι γίνεται στα τρόφιμα: αντίστροφη πορεία του πληθωρισμού των τροφίμων από τον γενικό πληθωρισμό. Στην αρχή της κρίσης ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μετά χαμηλότερος και σήμερα πράγματι είναι επίμονος και είναι λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία της 5ετίας, όπου είχε η Ελλάδα χαμηλότερο πληθωρισμό για την ευρωζώνη».

Και συνέχισε: «Το πρόβλημα της ακρίβειας έχει εθνικές ιδιαιτερότητες, δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Για αυτό έστειλα μία ακόμη παρέμβαση της ΕΕ, γιατί οι κολοσσοί του εμπορίου δεν μπορούν και δεν πρέπει να θέτουν γεωγραφικούς περιορισμούς, ώστε να κρατούν ψηλά τις τιμές σε χώρες που έχουν υψηλά μερίδια αγοράς. Δεν γίνεται το ίδιο προϊόν να διατίθεται με τόσο μεγάλες διαφορές τιμής, είναι κερδοσκοπική πρακτική που δεν συνδέεται με τα μεταφορικά κόστη. Κατακερματίζει την ελεύθερη αγορά, τραυματίζει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και τροφοδοτεί τον γενικό πληθωρισμό. Σε αυτές τις πρακτικές η Ένωση οφείλει να αντιτάξει επικαιροποιημένη πολιτική αυστηρών κανόνων. Μόλις χθες η αρμόδια ευρωπαία αντιπρόεδρος επέβαλε πρόστιμο μαμούθ σε αμερικανική πολυεθνική για τέτοιες αθέμιτες πρακτικές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: «Δεν το ζητούμε μόνο εμείς, αλλά και άλλες 7 χώρες που είναι τα θύματα αυτών των γεωγραφικών περιορισμών». Εξήγησε ότι συμβαίνει τώρα, γιατί αναδείχθηκε τώρα στη μεγάλη του ένταση το πρόβλημα. «Και η ΕΚΤ δεν προέβλεπε τέτοιον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός της απληστίας πρέπει να καταπολεμηθεί ριζικά», τόνισε.

«Εσείς δεν είστε κατά των μονοπωλίων;»

Διερωτήθηκε επίσης αν υπήρξε κάποιο κόμμα, ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ, που να εισηγήθηκε μια ευρωπαϊκή ρύθμιση νωρίτερα. «Αυτό που ακούω από την αντιπολίτευση είναι μια σκληρή κριτική, αλλά και πολλές ακοστολόγητες προτάσεις. Πριν διαλύσουμε 5 μύθους που κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, μου κάνει εντύπωση ότι η αριστερά ασκεί κριτική στην πρότασή μας, εσείς δεν είστε κατά των μονοπωλίων;

1ος μύθος: Η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια – Δεν ισχύει αυτό, το αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες αυτό το φαινόμενο και για αυτό οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν απότομα τα επιτόκια. Τροφοδοτήθηκε από την ενίσχυση της ζήτησης και τη διαταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το να μιλάμε για “ακρίβεια Μητσοτάκη” είναι επιεικώς παραπλανητικό. Σας διαψεύδει η πραγματικότητα».

Απαντώντας στις φωνές της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, είπε: «Εσείς έχετε ψηφίσει και όλα τα μνημόνια».

Και συνέχισε: «Προσπαθώ να εξηγήσω ένα περίπλοκο φαινόμενο, δεν μπορείτε να αμφισβητήσετε ότι η πολιτική μας για αυξήσεις μισθών και συντάξεων υλοποιείται με συνέπεια».

«Όταν επί ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρώπη έβρεχε λεφτά, κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα»

Συνεχίζοντας με τους πέντε μύθους ο πρωθυπουργός έκανε αναφορά στον 2ο μύθο: «Μας λέτε ότι έχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν όπως η Ελλάδα. Ζήσαμε περιπέτεια που εκτίναξε την ανεργία, έκλεισαν επιχειρήσεις».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε πίνακα με την ιστορία της ελληνικής οικονομίας και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι μεταξύ του 2015-2019 «όταν η Ευρώπη έβρεχε λεφτά, κάποιοι κρατούσαν ομπρέλα».

Και πρόσθεσε: «Επειδή ο νέος αρχηγός θέλει να αναστήσει την πολιτική συμμαχία με Βαρουφάκη και Κωνσταντοπούλου, να του θυμίσουμε ποιοι ήταν οι μεγάλοι υπαίτιοι της οικονομικής καταστροφής. Παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα πέτυχε υπερδιπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης από τον μέσο όρο της ΕΕ».

Στις συνεχείς διακοπές της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, σχολίασε: «Κυρία Κωνσταντοπούλου, μην με αναγκάσετε να σας απαντήσω με καρδούλα».

«Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή»

«Εδώ θα είμαστε πριν το 2027 για να διαπιστώσουμε αν κάναμε πράξη τις υποσχέσεις μας», τόνισε ακόμα ο πρωθυπουργός και μίλησε για πληθωριστικές υποσχέσεις από την αντιπολίτευση: «συντάξεις 4.000 ευρώ, 13ος -14ος μισθός, με τα ίδια προβλήματα παλεύουμε όλοι, μπορούμε μόνο να επιμείνουμε σε ρεαλιστικές λύσεις».

Είπε ακόμα ότι είναι «ένα πρόβλημα σε έξαρση σύνθετο για να δεχτεί απλοϊκές λύσεις: τα αναχώματα της πολιτείας ήταν και συντονισμένα και είχαν αποτύπωμα, π.χ. στήριξη τιμών ρεύματος. Κάποιος να ενημερώσει τον αρχηγό σας ότι φορολογήσαμε τα υπερκέρδη, για να μην το επαναλαμβάνει, είναι σαν να διαφημίζει τις πολιτικές μας. Μας λοιδορούσατε για τα χρωματιστά τιμολόγια και ήταν ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά. Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έπεσαν στα προ κρίσης επίπεδα. Εμείς εξορθολογήσαμε τις τιμές στο βρεφικό γάλα. Τα μέτρα αυτά είχαν αποτελέσματα, αλλά θα επιμείνουμε να αγωνιζόμαστε, το πρόβλημα είναι εδώ, οι τιμές έχουν αυξηθεί σημαντικά, έμφαση πρέπει να δίνεται και στη μείωση των τιμών».

Για τον μηδενισμό ΦΠΑ στα τρόφιμα: «Δοκιμάστηκε στην Ισπανία και δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετέ τις με την Ελλάδα. Όλα τα μέτρα που έχετε εξαγγείλει στην 4ετία στοιχίζουν 45,8 δισ. και, επειδή κάποια στιγμή θα έρθει η ώρα να τελειώσει το παραμύθι, από τη στιγμή που καταθέσατε πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το ΓΛΚ. Αν διαφωνείτε, να πάτε στο γραφείο Προϋπολογισμού να σας το επιβεβαιώσει. Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης δεν είναι αυτό», είπε και τόνισε: «Δεν μαθαίνετε από τα λάθη σας. Όλα αυτά που προτείνετε είναι χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

«Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ψιλό γαζί – Ο αρχηγός σας λέει ότι θα φέρει φρέσκο αέρα στην πολιτική, αλλά τελικά φέρνει αέρα κοπανιστό»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θύμισε ότι το 2018, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση, είχε βρεθεί στην ίδια θέση. «Αν θυμάμαι καλά, βρεθήκατε στην ίδια θέση, και τότε ο κύριος Τσίπρας έλεγε ότι οι μειώσεις του ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές».

Και πρόσθεσε: «Η πρότασή μας εκφράζεται μέσα από την κυβερνητική μας πολιτική, αν αμφισβητείτε τα στοιχεία, φέρτε τα στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής: δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό ψιλό γαζί. Ο αρχηγός σας λέει ότι θα φέρει φρέσκο αέρα στην πολιτική, αλλά τελικά φέρνει αέρα κοπανιστό».

Για την κατηγορία ότι η κυβέρνηση κάνει πλάτες στα συμφέροντα: «Κάνουμε πλάτη στα συμφέροντα; Τότε ποιος μείωσε 50 φόρους, μόνο φέτος 7 δισ. για κοινωνικές παροχές, ποιος φορολόγησε τα διυλιστήρια για τα υπερκέρδη τους, ποιος αύξησε το αφορολόγητο;» διερωτήθηκε.

«Μπορεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ να είναι επιτυχημένος επιχειρηματίας, αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει»

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Πείτε στον αρχηγό σας την επόμενη φορά που θα κάνει σποτάκι να συγκρίνει παρεμφερή προϊόντα, όχι κανονικό λάδι με βιολογικό και σε άλλη συσκευασία. Μπορεί, μεν, επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι, αλλά για λαδέμπορας δεν κάνει!».

Ειδική αναφορά έκανε στην επιστολή που έστειλε με τον Ντόναλντ Τουσκ στην ΕΕ για την άμυνα λέγοντας: «Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι, ενώ έχουμε ευρωεκλογές, τα κόμματα της αντιπολίτευσης και πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ –με εξαίρεση το ΠΑΣΟΚ– δεν έχουν πει κουβέντα για την Ευρώπη, επιμένετε να τις μετατρέπετε σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Η παράταξή μας έχει μακρά ευρωπαϊκή ιστορία, αυτή η παράταξη έβαλε την Ελλάδα στην Ευρώπη, όταν συντονισμένα οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης έλεγαν “ΕΟΚ και ΝΑΤΟ στο ίδιο συνδικάτο”. Το βάρος της ψήφου θα είναι μεγάλο. Μακριά από πειραματισμούς της αδράνειας και της αποχής, μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας, ο λαός είναι συναισθηματικός αλλά και σοφός: κρίνει και διακρίνει. Όλοι στην παράταξή μας γνωρίζουμε τις δυσκολίες, ειδικά στα αδύναμα νοικοκυριά. Όλα αυτά είναι προτεραιότητές μας».

Σημειώνεται πως η συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, σύμφωνα με το άρθρο 143 του Κανονισμού της Βουλής, γίνεται με πρωτοβουλία του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, σε επίπεδο προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων, «για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και τη φορολόγηση υπερκερδών, τα οποία σωρεύονται από ολιγοπώλια εις βάρος της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας».