Με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων και την ανάπτυξη («επενδυτικός νόμος»).
Στόχοι του νομοσχεδίου, όπως τους ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είναι η βελτίωση της ποιότητας των επενδύσεων, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, η οικονομική αποτελεσματικότητα και η περιφερειακή συνοχή.
«Εισάγουμε ρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο σε σχέση με την πεπατημένη του σήμερα. Για πρώτη φορά υπάρχει ετήσιος προϋπολογισμός στις κρατικές ενισχύσεις – ο πολίτης γνωρίζει πού πάνε τα χρήματά του, κανείς δεν μπορεί να μοιράζει χρήματα ανεξέλεγκτα, μπαίνει πλαφόν. Οι σχετικές προκηρύξεις γίνονται δις του έτους. Υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης, μακροοικονομικά και μικροοικονομικά, καταργούνται οι πολυμελείς γνωμοδοτικές επιτροπές. Με τον τρόπο αυτό, το 90% της διαδικασίας της αξιολόγησης, θα γίνεται αυτοματοποιημένα. Ο επενδυτής θα ξέρει ουσιαστικά, εάν θα επιδοτηθεί ή όχι. Χρησιμοποιούνται οι φοροαπαλλαγές και όχι οι επιδοτήσεις ως μέσον ενίσχυσης. Με τον τρόπο αυτό, σταματάμε το θλιβερό προνόμιο να στηρίζουμε την ανάπτυξη στις επιδοτήσεις» ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Απευθυνόμαστε σε κερδοφόρες δυναμικές επιχειρήσεις, που επενδύουν δυναμικά για έξοδο απ’ την κρίση. Και μιλάμε και για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Στόχος μας είναι να σταθούμε και στο νέο επιχειρηματία, να δημιουργήσουμε μια νέα γενιά δυναμικών ελλήνων επιχειρηματιών. Γι’ αυτό και θεσπίζουμε εξαιρετικά δυναμικά κίνητρα για νέους μέχρι 40 ετών (χρηματοδότηση κεφαλαίου και λειτουργικών δαπανών, μέχρι 1 εκ. ευρώ για τα πρώτα πέντε χρόνια λειτουργίας κλπ.), ενώ απευθυνόμαστε και στις μεγάλες κερδοφόρες επιχειρήσεις, που επιχειρούν επενδύσεις άνω των 50 εκ. ευρώ. Κάνουμε πράξη το όνειρο των επιχειρηματιών για σταθερό φορολογικό περιβάλλον» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.
Οι ομιλητές της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσαν πως υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο επί της αρχής, χωρίς να φεισθούν ωστόσο, κατηγοριών, για τα όσα δεν περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, αν και κατά την γνώμη τους θα έπρεπε. Έτσι, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, αφού διαπίστωσε πως «ανακάλυψε επιτέλους το ΠΑΣΟΚ, τι σημαίνει ανάπτυξη», επεσήμανε την «υποχρέωση της κυβέρνησης να κατεβάσει τους φορολογικούς συντελεστές οριζόντια, καθώς η οριζόντια ισοπέδωση των εισοδημάτων, δεν αφήνει ελπίδα φωτός για το επενδυτικό κλίμα και την κοινωνική συνοχή».
«Χρειάζονται λοιπόν και τα άλλα βήματα: Θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει η διευκόλυνση της αδειοδότησης των επιχειρήσεων οριζόντια, και όχι να τρέχουμε εκ των υστέρων, αφού θα έχει ψηφιστεί ο αναπτυξιακός νόμος». Όπως έχουν τα πράγματα, «στηρίζουμε ελπίδες σε μια κινούμενη άμμο, σε ένα κλίμα αντιεπενδυτικό…».
«Σε μια συγκυρία που αναγκαζόμαστε να περικόψουμε μισθούς και συντάξεις, δεν μπορεί να μην ζητήσει η κυβέρνηση από τους οικονομικά ισχυρούς, να συνεισφέρουν κι αυτοί στην προσπάθεια» απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Πρωτόπαπας, δίνοντας κατά τα άλλα έμφαση στην «διαφάνεια» της διαδικασίας ενίσχυσης των επενδύσεων και υποστηρίζοντας πως «παύει η οποιαδήποτε περίπτωση που θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εύνοια».
«Και στο παρελθόν είχαμε ανάπτυξη. Ποιος κέρδισε; Το μεγάλο κεφάλαιο κέρδιζε την περίοδο της ανάπτυξης – και το ίδιο και σήμερα, κερδίζει την περίοδο της κρίσης» υποστήριξε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, επισκόπησε την υποχώρηση των εργατικών δικαιωμάτων και της περιβαλλοντικής προστασίας την τελευταία δεκαετία και υπογράμμισε την ανάγκη συνειδητοποίησης πως «υπάρχουν μονάχα δύο κατευθυντήριες γραμμές στην οικονομία»: Από την μία, η οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε μέχρι σήμερα, και απ’ την άλλη, η οικονομική πολιτική που προτείνει το ΚΚΕ, για μια οικονομία στην εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων.
«Ο κόσμος περίμενε πολλά περισσότερα από τον επενδυτικό νόμο – και ενώ είχε επενδύσει πολλές προσδοκίες, απογοητεύτηκε» παρατήρησε ο Αστέριος Ροντούλης (ΛΑΟΣ), ανακοινώνοντας την καταψήφιση από πλευράς του, επί της αρχής του νομοσχεδίου. Ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Καρατζαφέρης υπογράμμισε εκ νέου το επιτακτικό της χάραξης αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) με το Ισραήλ, και σημείωσε πως «η επιμήκυνση του χρέους, τα μειωμένα επιτόκια και το ευρωομόλογο, είναι η προίκα του κου Παπανδρέου για να κάνει το μεγάλο άλμα για την θέση του γ.γ. του ΟΗΕ» – θέση που προκάλεσε την αντίδραση του πρώην Προέδρου της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη.
«Αυτό που εντυπωσιάζει, είναι πως, ενώ μιλάτε για επιχορηγήσεις, ελεύθερη αγορά και ανταγωνισμό, αποκλείετε το Δημόσιο απ’ όλες τις επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, παρά μονάχα στις περιπτώσεις που συμμετέχει σε εταιρείες με μειοψηφικό πακέτο μετοχών» ανέφερε ο Π. Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ). «Αυτό δεν είναι αθέμιτος ανταγωνισμός;» αναρωτήθηκε. «Ο δρόμος που ακολουθείτε είναι αδιέξοδος και ο νόμος απαράδεκτος. Έχετε διαμορφώσει ένα πλαίσιο που λέει «όλα στους επενδυτές, όλα στους ιδιώτες», ενώ την ίδια ώρα διαλύετε το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».
«Να οργανώσουμε μια ρευστή, απρόσωπη αγορά κεφαλαίου συμμετοχών, εκτός Χρηματιστηρίου» πρότεινε ο Μίμης Ανδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ). Αυτό είναι βασικό για να σπρώξουμε τα πράγματα προς μία εναλλακτική προς τις Τράπεζες, χρηματοδότηση των επενδύσεων».
Η ανεξάρτητη βουλευτής Ντόρα Μπακογιάννη, δήλωσε σύμφωνη επί της αρχής, παρότι το νομοσχέδιο, «δεν παρακολουθεί την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, δεν αντιμετωπίζει την γραφειοκρατική δομή και αλληλοεμπλοκή των κρατικών υπηρεσιών, διέπεται από αοριστολογία στις κατηγοριοποιήσεις και απουσία δράσεων για μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από την Αθήνα στην Περιφέρεια».