Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά δεκαπέντε νομοσχέδια οδεύουν προς κατάθεση και ψήφιση στη Βουλή, η οποία θα ξεκινήσει και πάλι το νομοθετικό της έργο από την επόμενη εβδομάδα, καθώς οι εργασίες έχουν ανασταλεί προσωρινά λόγω των εορτών του Πάσχα. Από τα 15, τα έξι με οκτώ αναμένεται να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου και τα υπόλοιπα θα έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.
Η έμφαση του νομοθετικού έργου θα δοθεί στην αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας, κάτι για το οποίο έχει προϊδεάσει τους βουλευτές ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνοντας τον λόγο σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις πριν το Πάσχα, τη Μεγάλη Τρίτη.
Από την κυβερνητική ατζέντα ξεχωρίζει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τον εκσυγχρονισμό της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας που θα εισαχθεί προς συζήτηση μέσα στις επόμενες ημέρες. Σε αυτό θα προβλέπεται μεταξύ άλλων η ίδρυση του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας αλλά και μια σειρά ρυθμίσεων που θα αφορούν τη στρατιωτική εκπαίδευση. Αναφορικά με τον τομέα της άμυνας στόχος είναι η ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος αμυντικής καινοτομίας προς όφελος όχι μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.
Βαρύτητα δίνεται παράλληλα στην παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς θα προβλέπεται η ίδρυση θυγατρικών εταιρειών με αντικείμενο την παραγωγή καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων, ειδικά στον τομέα των drones με σκοπό την μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, την εκπόνηση σχεδίων και την κατασκευή πειραματικών πρωτοτύπων για την εξυπηρέτηση των σωμάτων ασφαλείας. Συστήνεται επίσης Σώμα Πληροφορικής με αποστολή τη θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων από απειλές κυβερνοασφάλειας. Οι σχετικές ρυθμίσεις τέθηκαν σε διαβούλευση τη Μεγάλη Τετάρτη και το νομοσχέδιο θα κατατεθεί έως τα μέσα Μαΐου.
Τα υπόλοιπα νομοσχέδια που θα κατατεθούν σύντομα, είναι τα εξής:
- Το νομοθέτημα που αφορά την εθνική στρατηγική για τα Άτομα με Αναπηρία 2024- 2030 «Μια Ελλάδα με όλους για όλους». Το πολυσέλιδο κείμενο περιλαμβάνει 170 στοχευμένες παρεμβάσεις σε έξι άξονες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας, της εκπαίδευσης, της απασχόλησης, της υγείας, της αποϊδρυματοποίησης και της ορατότητας των ΑμεΑ.
- Το νομοθέτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, την αξιοποίηση ακινήτων του υπουργείου.
- Νομοθέτημα, επίσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη θωράκιση προϊόντων ΠΟΠ (Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης) και ΠΓΕ (Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης).
- Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το πριμ παραγωγικότητας 15% σε δημοσίους υπαλλήλους.
- Σχέδιο νόμου που θα αφορά το νέο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
- Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη δικονομία του Συμβουλίου της Επικρατείας.
- Η σύμβαση δωρεάς της οικογένειας Λάτση για την αναβάθμιση και επέκταση του κτηρίου που στεγάζει το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας.
- Ρυθμίσεις για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων χειροτεχνικών και βιομηχανικών προϊόντων.
- Το ερανιστικό σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο θα αναβαθμίζει την εκκλησιαστική εκπαίδευση στην Ελλάδα.
- Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού για το πλαίσιο περαιτέρω απλοποίησης των αδειοδοτήσεων στον τουρισμό.
- Δύο νομοσχέδια του Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών και για τις απαλλοτριώσεις.
- Ο πολυαναμενόμενος νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας.
- Τέλος, το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την Talent Visa και την Tech Visa.