Ένας αμιγώς προεκλογικός μήνας ξεκινά από σήμερα με τον πρωθυπουργό να επιστρέφει στον καθιερωμένο πρωινό καφέ με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου χαράσσοντας τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες μέχρι την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου. Στις 12:00 αναμένεται να περάσει την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, για να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για ένα θεσμικού χαρακτήρα τετ α τετ, όπου και θα αναφερθεί στο κυβερνητικό έργο το οποίο συνεχίζεται με κανονικούς ρυθμούς, προτάσσοντας τις προτεραιότητες και τους στόχους για το προσεχές διάστημα. Οι πολιτικοί ρυθμοί λόγω των εορτών του Πάσχα έπεσαν, τώρα όμως η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί και οι περιοδείες τόσο του Κυριάκου Μητσοτάκη, όσο και των υπουργών-βουλευτών και κομματικών στελεχών, θα εντατικοποιηθούν με επίκεντρο την περιφέρεια.
Και μπορεί οι ευρωεκλογές να πραγματοποιούνται σε ουδέτερο πολιτικά χρόνο, καθώς έχουν προηγηθεί διπλές εθνικές εκλογές και συνεπώς αποτελεί στοίχημα η συμμετοχή, ωστόσο ο πρωθυπουργός έχει προσδώσει και εθνικά χαρακτηριστικά στην ευρωκάλπη, προκειμένου να διατηρηθούν οι πολιτικοί συσχετισμοί ως έχουν, επιτρέποντας στην κυβέρνηση τα επόμενα τρία χρόνια να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική τροχιά που έχει χαράξει. Ωστόσο, το προσεχές διάστημα δεν λείπουν και οι προκλήσεις στο διπλωματικό πεδίο, ενώ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί στη Βουλή η προ ημερησίας συζήτηση που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία και την ακρίβεια, με τη ΝΔ να σηκώνει το γάντι εκτιμώντας ότι θα δοθεί στους πολίτες η δυνατότητα να κατανοήσουν στον κρίσιμο τομέα της οικονομίας τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά και πού στοχεύει η γαλάζια παράταξη στο μέλλον.
Μετωπική στη Βουλή για την οικονομία
Απάντηση στα λεφτόδεντρα Κασσελάκη αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός, έλεγε στενός του συνεργάτης, από το βήμα της Βουλής, εξηγώντας τη διαφορά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η κυβέρνηση ακολουθεί ένα λελογισμένο οικονομικό πρόγραμμα με στόχο την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών, τηρώντας όμως τους δημοσιονομικούς κανόνες και επιδιώκοντας τη σύγκλιση με την Ευρώπη σε αντίθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση που «τάζει στους πάντες τα πάντα», χωρίς να έχει μια συγκροτημένη και κοστολογημένη οικονομική πρόταση. Παράλληλα, αναφερόμενος στο νούμερο 1 πρόβλημα της ακρίβειας που συνεχίζει να προκαλεί πονοκέφαλο στα νοικοκυριά θα εξηγήσει το πλαίσιο στο οποίο κινείται, δηλαδή μέτρα – ανάχωμα στις ανατιμήσεις αλλά και μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις.
Με τα ραντάρ στραμμένα στον Έντι Ράμα
Προβληματισμό προκαλεί η απόφαση του πρωθυπουργού της Αλβανίας να ξεκινήσει την προεκλογική του περιοδεία από την Αθήνα στις 12 Μαΐου, ημέρα συμπλήρωσης ενός χρόνου από τη σύλληψη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη. Ο Έντι Ράμα έχει προγραμματίσει την ιδιωτική αυτή επίσκεψη με στόχο να συναντήσει την αλβανική διασπορά, γράφοντας σε ανάρτησή του «Ανυπομονώ να συναντηθούμε, τρέφω μεγάλη περηφάνια για όλους εσάς τους Αλβανούς της Ελλάδας». Τα ραντάρ του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένα στις κινήσεις του αλλά και στα μηνύματα που θα επιχειρήσει να εκπέμψει, με τις ελληνοαλβανικές σχέσεις να βρίσκονται σε κρίση…
Το ταξίδι στην Άγκυρα
Μία ημέρα μετά, στις 13 Μαΐου, είναι προγραμματισμένη η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα. Το τετ α τετ των δύο ηγετών θα είναι η συνέχεια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο και αναμένεται να θέσει τις βάσεις για τη διατήρηση του καλού κλίματος που επικρατεί και στις δύο πλευρές του Αιγαίου για πάνω από έναν χρόνο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πει πολλές φορές ότι «οφείλουμε να είμαστε προσηνείς αλλά όχι αφελείς» και για τον λόγο αυτό στην Αθήνα θεώρησαν θετική τη δήλωση Ερντογάν:
«Εμείς προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους μας. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε με τις χώρες της περιοχής μας. Πιστεύουμε ότι δεν υπάρχει πόρτα που δεν μπορεί να ανοίξει ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις. Αρκεί να υπάρξει προσέγγιση με καλή πρόθεση και να δοθεί ευκαιρία στη διπλωματία».
Ωστόσο, δεν παραβλέπουν ότι λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση των δύο ηγετών η Τουρκία επέλεξε να μετατρέψει σε τζαμί τη Μονή της Χώρας που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς.