Με διατάξεις ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, εξαιτίας της νομοθεσίας του 2019, έγινε η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Γιώργο Φλωρίδη.
Ο υπουργός, μιλώντας στο «ΕΡΤNews» σχετικά με τη δικαστική απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις, ανέφερε: «Οι δικαστές δικάζουν με συγκεκριμένους νόμους, Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το Σύνταγμά μας και τα Συντάγματα όλων των χωρών της ΕΕ, που προσαρμόζονται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση τον νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη […].
Εκτός εάν, εντωμεταξύ, από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν. Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην κυβέρνηση, άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα, λοιπόν, η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ερωτηθείς αν οι ποινές θα ήταν ίδιες και εξαγοράσιμες και με τον νέο ποινικό κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης απάντησε: «Αν είναι τρία χρόνια, όχι. Σύμφωνα με τον νέο κώδικα, αν είναι πάνω από δύο χρόνια, η ποινή εκτελείται οπωσδήποτε κατά ένα μέρος, πάνω από τρία χρόνια, κατά ένα μεγαλύτερο μέρος […]. Στον νέο ποινικό κώδικα υπάρχει διάταξη, η οποία λέει ότι όταν έχουμε παραβίαση προληπτικών μέτρων, δηλαδή ανακοίνωση από το κράτος, από την Πολιτική Προστασία, ότι έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και προκύψει πυρκαγιά από την οποία έχουμε θανάτους, η ποινή είναι μέχρι 20 χρόνια κάθειρξη».
«Λοιπόν, για να συνεννοούμαστε, αυτή την διάταξη, για την οποία σας μιλάω, την ψήφισε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Άρα, λοιπόν, εδώ η δίκη έγινε με βάση μια νομοθεσία, η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους, και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις. Τώρα, εάν η απόφαση αυτή έχει πλημμέλειες με βάση αυτό το νομοθετικό πλαίσιο με το οποίο δίκασε, τότε η Δικαιοσύνη και τα όργανά της θα κρίνουν αν θα πρέπει να ασκήσουν έφεση ή όχι για τις πλημμέλειες αυτές, για τις οποίες, ενδεχομένως, μπορεί να διαφωνήσει ο εισαγγελέας Εφετών ή ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Αυτό όμως αφορά τη Δικαιοσύνη».