Ευθεία αναφορά στο ρόλο που έχει διαδραματίσει η Τουρκία στην ιστορία της Ελλάδας και της Αρμενίας έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντησή του με τον Αρμένιο πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν.

«Κατακρεουργηθήκαμε από τον ίδιο βάρβαρο», δήλωσε ο Κάρολος Παπούλιας και ευχήθηκε η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης.

Σημείωσε μάλιστα πως αν η Ελλάδα δεν είχε «το οικονομικό βάρος της ισορροπίας των εξοπλισμών, δεν θα είχε ανάγκη το ΔΝΤ». «Δίνουμε τα περισσότερα χρήματα από όλους τους συμμάχους μας στους εξοπλισμούς και αυτό είναι άδικο για έναν ειρηνικό λαό. Ελπίζουμε όμως», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Αρμένιος πρόεδρος αναφέρθηκε και αυτός στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για «δύσκολους γείτονες και δύσκολα προβλήματα», για γείτονες οι οποίοι «συνεχίζουν να ομιλούν με τον τόνο της θέσης ισχύος, συνεχίζουν, όπως πάντα, να διεκδικούν τα πάντα και πάρα πολύ γρήγορα μάλιστα».

Ο Αρμένιος πρόεδρος τόνισε ωστόσο ότι οι καιροί άλλαξαν και πρόσθεσε: «Έχουμε δικές μας επιθυμίες και οράματα για το μέλλον των χωρών μας».

Στις συνομιλίες συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης και οι Αρμένιοι ομόλογοί τους.