Έξι ακριβώς μήνες μετά την καταστροφική μανία της κακοκαιρίας Daniel που έπληξε τη Θεσσαλία με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους κατοίκους – επαγγελματίες ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης συναντά σήμερα στις 11:00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων της Θεσσαλίας και μιάμιση ώρα μετά τους 15 εκπροσώπους των αγροτών.
Πρόκειται για μια νέα σελίδα στην αγροτική κρίση με ειδικά χαρακτηριστικά, καθώς επί τάπητος αναμένεται να βρεθεί το θέμα των αποζημιώσεων των πληγέντων αλλά και το σχέδιο ανασυγκρότησης της περιοχής, προκειμένου η Θεσσαλία να αποκτήσει αντιπλημμυρική θωράκιση προσαρμοσμένη στις συνθήκες που επιτάσσει η κλιματική αλλαγή.
Ήδη στα χέρια του πρωθυπουργού και των στενών του συνεργατών βρίσκεται η μελέτη των Ολλανδών (εταιρεία «HVA International ) για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής με σκοπό της ανασυγκρότησή της. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται από πλευράς της κυβέρνησης είναι ότι στόχο έχει να ξεκινήσει διαβούλευση, καθώς η ολλανδική έκθεση δεν αποτελεί την οριστική πρόταση για την ανοικοδόμηση της περιοχής. Στόχος είναι να παρουσιαστεί στους αγρότες ως πρόταση στη συνέχεια να υπάρξει μια από κοινού αξιολόγηση και τελικά μετά τις δικές τους παρεμβάσεις να αποκρυσταλλωθεί το τελικό σχέδιο δράσης. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός θέλει να καταστήσει τους εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα της περιοχής συνδιαμορφωτές, προκειμένου να προστατευτεί ο θεσσαλικός κάμπος από αντίστοιχα καταστροφικά φαινόμενα την επόμενη μέρα.
Κόκκινη γραμμή οι αποζημιώσεις
Κάθετοι εμφανίζονται οι αγρότες στο θέμα των αποζημιώσεων, οι οποίοι ζητούν να αποζημιωθεί το 100% της ζημιάς για οικοσκευή, μηχανολογικό εξοπλισμό αλλά και αγροτική παραγωγή που «βούλιαξε» στα λασπόνερα. Παράλληλα, αναμένεται να ζητήσουν τη λήψη άμεσων μέτρων αναπλήρωσης του εισοδήματος για το 2024, μείωση του κόστους παραγωγής αλλά και μη εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Το πλλανδικό μοντέλο και οι διαφωνίες
Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεσή τους οι Ολλανδοί προτείνουν την αύξηση της έκτασης της λίμνης Κάρλα κατά 17.000 στρέμματα, πρόταση που προσκρούει σε μέλη της επιτροπής της περιοχής, τα οποία αντιτείνουν ότι θα χαθούν έτσι πολλά στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Πάντως το θέμα της λίμνης είναι σοβαρό, καθώς περίπου 120.000 στρέμματα παραμένουν κάτω από το νερό και απαιτείται άμεση αποστράγγιση των υδάτων αλλά και οριστική λύση για να μην πλημμυρίσει ξανά.
Θετικά βλέπουν οι Θεσσαλοί την πρόταση για μερική εκτροπή του Αχελώου, τα φράγματα και τα αντιπλημμυρικά έργα που προτείνονται ιδίως στους ορεινούς όγκους για την συγκράτηση της ορμής των νερών, ωστόσο διαφωνούν . στο σημείο της έκθεσης που υποστηρίζει πως το βαμβάκι δεν είναι ενδεδειγμένο καλλιεργήσιμο προϊόν για το κάμπο , λόγω του ότι χρειάζεται πολύ νερό.
Οι κυβερνητικές προθέσεις
Τη διάθεση και νέων κονδυλίων προκειμένου να επανέλθει η Θεσσαλία σε κανονικότητα αναμένεται να ανακοινώσει σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός, καθώς το κόστος των ζημιών ξεπερνά τα 3 δις ευρώ για υποδομές αλλά και αποζημιώσεις. Για την πρώτη αρωγή έχουν διατεθεί μέχρι στιγμής 43 εκατ. ευρώ και αφορούν 20.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας. Όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, οι οποίες προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, αναμένεται να ξεπεράσουν το αρχικώς υπολογισθέν ποσό των 260 εκατ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά στο κόστος παραγωγής, έχει ανακοινωθεί φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια.
Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι από 1ης Απριλίου θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων η προκαταβολή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό Πετρέλαιο, ύψους 41 εκατ. ευρώ, ενώ από το 2025 η καταβολή της επιστροφής του ΕΦΚ θα γίνει μόνιμη και θα ακολουθηθεί νέα μέθοδος όπου το 50% δεν θα δίνεται αλλά το ποσό της επιστροφής θα συνδέεται με τη κατανάλωση κάθε αγρότη.
Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας
Οι Ολλανδοί συστήνουν ως κομβικής σημασίας τη δημιουργία οργανισμού διαχείρισης υδάτων στην περιοχή με ένα ισχυρό και πολύ πιο αποτελεσματικό μοντέλο διοίκησης τόσο για την κατασκευή των υποδομών όσο και για τη διαχείριση του νερού. Επισημαίνεται ότι ο κατακερματισμός των αρμοδιοτήτων προκαλεί προβλήματα, για αυτό και ο πρωθυπουργός στην χθεσινή ανάρτησή του τόνισε: «Θεσπίζουμε εντός Μαρτίου τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας στον οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των αγροτών, ώστε όλοι μαζί να οργανώσουμε σε νέες βάσεις τις ζωτικές υποδομές της περιοχής με αρωγό την επιστημονική γνώση και με συστηματική αξιοποίηση νέων τεχνολογιών. Το ολιστικό σχέδιο για τη Θεσσαλία για να υλοποιηθεί πρέπει να γίνει κτήμα της κοινωνίας».
Οι 15 εκπρόσωποι των αγροτών
- Σωκράτης Αλειφτήρας
- Σωτήρης Αντωνίου
- Δημήτρης Γαλάνης
- Σωτήρης Γιαννάκος
- Γιάννης Καλογιαντσίδης
- Γιάννης Κουκούτσης
- Αριστείδης Κωστόπουλος
- Ρίζος Μαρούδας
- Χρήστος Πάντζιος
- Θανάσης Πρασσάς
- Γαρύφαλλος Σβερονόπουλος
- Γιάννης Σδράλης
- Παύλος Σπυρόπουλος
- Στέλιος Τσικριτσής
- Γιάννης Τσιούτρας