Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων συνολικά, δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών με αφορμή την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να παρέμβει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για τις αποζημιώσεις του Διστόμου.
«Ήταν μια απόφαση αυτονόητη και ηθική υποχρέωση της ελληνικής πολιτείας. Μια απόφαση με τεράστιο συμβολισμό που δικαιώνει μακροχρόνιους αγώνες», τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Δρούτσας και έκανε λόγο για ένα ζήτημα σύνθετο με ιστορικές και νομικές παραμέτρους, που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και συνεκτίμηση της διπλωματικής ιστορίας.
Το θέμα έθεσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι η παρέμβαση της Ελλάδας γίνεται στο «και πέντε».
«Για πόσο θα έχετε ανοιχτό το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων; Γιατί όλοι οι άλλοι έχουν αποζημιωθεί και εμείς μόνο δεν αποζημιωνόμαστε;» διερωτήθηκε ο κ. Λαφαζάνης και συμπλήρωσε:
« Γιατί η Γερμανία, που κατά τα άλλα μας εγκαλεί δεν εκπληρώνει την υποχρέωση της προς την χώρα μας;»
Σχολίασε παράλληλα ότι είναι προσβλητικό να καταφεύγουν οι συγγενείς των θυμάτων στην Ιταλία για να δικαιωθούν και ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών γιατί δεν έβαλε την υπογραφή του ο Έλληνας Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ υποστήριξε ότι και τα δύο μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να παραστούν στη Χάγη.
Απαντώντας ο κ. Δρούτσας κατηγόρησε το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ για αρνητισμό και προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων.
«Η κυβέρνηση έπραξε το σωστό. Η ελληνική κοινωνία ένιωσε κάποια περηφάνια. Δεν περιμένω να χειροκροτήσετε, αλλά τουλάχιστον μην δημιουργείτε αρνητικό κλίμα και ηττοπάθεια. Δεν μπορείτε να χωνέψετε ότι η Ελλάδα κάνει σωστά την δουλειά της», κατέληξε ο υπουργός.