Καζάνι που βράζει είναι η πολιτική σκηνή της χώρας, καθώς και τα τρία μεγάλα κόμματα έχουν ανοικτά μέτωπα και ταυτόχρονα διασταυρώνουν τα ξίφη τους με φόντο τις ευρωεκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε μια δίνη εσωστρέφειας, καθώς η απόλυση του οικονομικού διευθυντή του κόμματος οδήγησε σε ένα ντόμινο γεγονότων με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να βρίσκεται ελεγχόμενος από την ελληνική δικαιοσύνη για μια εταιρεία offshore που έχει στο εξωτερικό, ενώ απαγορεύεται η συμμετοχή σε διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.
Έτσι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας έχουν γίνει αντικείμενο εισαγγελικής έρευνας με τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Αντώνη Ελευθεριάνο, να διατάζει ποινική έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ενδεχόμενες παραβάσεις του νόμου περί πόθεν έσχες.
Ο Στέφανος Κασσελάκης αντέδρασε και μάλιστα προέβη σε δήλωση η οποία βρίθει ειρωνειών με την κατάληξη: «Σε ό,τι με αφορά: Στείλτε όσους εισαγγελείς θέλετε. Σε αντίθεση με τις γιγαντιαίες περιουσίες αυτών που μας κυβερνούν, τα δικά μου εισοδήματα στις ΗΠΑ είναι όλα φορολογημένα. Μέχρι το τελευταίο δολάριο – μέχρι το τελευταίο ευρώ».
Η Νέα Δημοκρατία δεν άφησε ασχολίαστα τα λεγόμενα Κασσελάκη με τον εκπρόσωπο Τύπου, Νίκο Ρωμανό, να μιλά για ρεσιτάλ χυδαιότητας και αντιθεσμικότητας.
«Είναι θλιβερό αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης να επιτίθεται τόσο χυδαία στη δικαιοσύνη! Δυστυχώς, ο κ. Κασσελάκης επιβεβαιώνει σήμερα ότι ΣΥΡΙΖΑ ίσον Πολακισμός, όσες ηγεσίες κι αν αλλάξει, όσες μετακινήσεις κι αν “υποστεί” ο κ. Πολάκης», τόνισε.
Αναταράξεις από τα emails της Ασημακοπούλου
Και στη Νέα Δημοκρατία, όμως, επικρατεί αναβρασμός, καθώς το θέμα με τις καταγγελίες ότι έφτασαν παρανόμως και ως μη όφειλαν τα στοιχεία επικοινωνίας των Ελλήνων του εξωτερικού στα χέρια της ευρωβουλευτή Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, όχι απλά δεν λέει να κοπάσει αλλά φουντώνει και σε καμία περίπτωση στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν επιθυμούν να συνδεθεί με την επιστολική ψήφο. Άλλωστε θεωρούν ότι όλο το θέμα αναδείχθηκε από την αντιπολίτευση, με σκοπό να πλήξει μια εμβληματική μεταρρύθμιση.
Ήδη, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, έχει διαταχθεί εσωτερικός έλεγχος προκειμένου να μην μείνει καμία σκιά στο υπουργείο της, ενώ παράλληλα διεξάγεται εισαγγελική έρευνα. Ειδικά γι’ αυτό κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η έρευνα δεν κατονομάζει την Ασημακοπούλου, αλλά αναφέρεται στο αν διέρρευσαν emails από κρατικές υπηρεσίες σε πολιτικά πρόσωπα.
Από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο να σχολιάσουν, ότι έχουν υπάρξει σαφείς τοποθετήσεις και από την κυρία Ασημακοπούλου και από το υπουργείο Εσωτερικών.
Και ξεκαθαρίζουν ότι «ουδεμία σχέση έχει όλη αυτή η συζήτηση με την επιστολική ψήφο, γεγονός που το γνωρίζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία οδηγούν τη συζήτηση εκεί για να καταφερθούν κατά μιας τόσο θετικής πρωτοβουλίας, την οποία δεν στήριξαν».
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση στην Ηρώδου Αττικού προς το πρόσωπο της ευρωβουλευτή, καθώς τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ανέκυψε ένα θέμα που κανέναν δεν ωφελεί.
Μύλος και το ΠΑΣΟΚ
Η Παρασκευή, η ημέρα δηλαδή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, βρίσκει το ΠΑΣΟΚ να είναι στην κυριολεξία ανάστατο με το Μέγαρο Μαξίμου να μην σταματά να επισημαίνει τα μπρος πίσω του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη.
Όπως τονίζουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε τόσο δεινή θέση, καθώς, αφού δεν έπεισε τους βουλευτές του για τη νέα θέση του, αναγκάστηκε να επιβάλει κομματική πειθαρχία.
Χθες, στην άτυπη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, δήλωσε με έμφαση ότι το κόμμα δεν έπεισε τον κόσμο για τις θέσεις στο επίμαχο νομοσχέδιο. «Αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση. Ο Γιώργος Παπανδρέου ψήφισε τα μη κρατικά πανεπιστήμια το 2006 επί Καραμανλή και ήταν υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, που τότε δεν στήριξε την αναθεώρηση του άρθρου 16, τώρα είναι υπέρ και δεν θέτει θέμα αντισυνταγματικότητας», τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
«Το ΠΑΣΟΚ πέφτει στην “παγίδα” της κυβέρνησης. Όπως και στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, όπου η κυβέρνηση έφερε μια απαράδεκτη τροπολογία και, αντί να καταψηφίσουμε την τροπολογία, καταψηφίσαμε όλο το νομοσχέδιο. Δώσαμε τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να λέει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να ψηφίζετε με επιστολική ψήφο», τόνισε ακόμα ο κ. Κωνσταντινόπουλος.
Εξίσου επικριτική ήταν και η βουλευτής Νάντια Γιαννακοπούλου. «Υπάρχει πρόβλημα θεσμικής λειτουργίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Δεν είμαστε υπάλληλοι. Δεν μπορούμε να επικυρώνουμε αποφάσεις που μας έρχονται την τελευταία στιγμή. Θέτεις θέμα κομματικής πειθαρχίας;», είπε απευθυνόμενη στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, διαμαρτυρήθηκε ότι θα έπρεπε να είχε συγκληθεί το Πολιτικό Συμβούλιο, η Μιλένα Αποστολάκη επεσήμανε με έμφαση ότι θα έπρεπε να είχαν γίνει τουλάχιστον δύο συνεδριάσεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέχρι σήμερα, ενώ ο Απόστολος Πάνας δήλωσε ότι υπάρχουν ζητήματα πολιτικής λειτουργίας.