«Απέχουμε λιγότερο από 4 μήνες από τις ευρωεκλογές και τότε θα διαμορφωθούν οι συσχετισμοί και θα έχουμε απέναντί μας στοιχήματα οικονομικά και τεχνολογικά και η Ευρώπη πρέπει να έχει τις δικές της απαντήσεις», είπε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις κοινές του δηλώσεις με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα.
«Πρέπει να υπάρχει κοινή πορεία και κλειδί θα είναι η συμμετοχή των πολιτών σε αυτή τη διαδικασία και χαίρομαι που καθιερώθηκε στην Ελλάδα η επιστολική ψήφος. Όλοι οι πολίτες εντός και εκτός συνόρων θα μπορούν να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία», είπε ο πρωθυπουργός. Και πρόσθεσε ότι είναι μια επιλογή ευθύνης που ενθαρρύνει τη λαϊκή έκφραση.
«Ο διάλογος πρέπει να διεξάγεται με ευθύνη και πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες που μπορεί να δημιουργούν λανθασμένες εντυπώσεις. Η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στο επίκεντρο συκοφαντιών, πότε με ανύπαρκτες υποθέσεις όπως η υπόθεση της μικρής Μαρίας και πότε με καταγγελίες για το κράτος δικαίου. Είναι ενέργειες που ενόχλησαν στην πατρίδα μας και πήραν σκληρή απάντηση και από την ίδια τη δικαιοσύνη και τον Άρειο Πάγο. Μοιάζει παράδοξο δυνάμεις που συντάχθηκαν με τα πιο αντιευρωπαϊκά συνθήματα να εμφανίζονται αίφνης ως υπερασπιστές των ευρωπαϊκών αξιών και της δικαιοσύνης. Κριτής αμερόληπτος», είπε ο πρωθυπουργός, «είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
«Αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και αυτοί πρέπει να καταδικαστούν με την ψήφο των Ευρωπαίων στις επικείμενες εκλογές. Σε αυτές τις φωνές αντιτάσσουμε την προάσπιση των δικαιωμάτων και την ενίσχυση του πλουραλισμού», είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε στην ισότητα στον γάμο, μια μεταρρύθμιση, όπως τόνισε, «δικαιοσύνης και ελευθερίας και ισονομίας και δείχνει την προσήλωσή μας στις αρχές της ανοικτής δημοκρατίας».
Είναι πολιτικές που αναγνωρίζονται και από τους εταίρους μας και από έγκριτα ΜΜΕ. «Η δημοκρατία ζει και προοδεύει στον τόπο που γεννήθηκε, ας μην ανησυχούν ορισμένοι», είπε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα γιορτάζει φέτος 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας – δεν υπάρχει καλύτερο μέρος για να βρεθεί κανείς – κ. Μητσοτάκη σας ευχαριστώ για τη δέσμευσή σας και την αφοσίωσή σας» είπε από την πλευρά της η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Δεν πρέπει να πολιτικοποιούμε ή να εργαλειοποιύμε τις συζητήσεις για το κράτος δικαίου, είμαι ευγνώμων για τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού, προχωρούμε μαζί» τόνισε η ίδια προσθέτοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε όλα τα κράτη-μέλη το ίδιο».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμα στο μεταναστευτικό, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρχει κοινή ευρωπαϊκή στάση με την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των ευθυνών, αλλά και στο σύμφωνο μετανάστευσης και ασύλου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, ότι η προσοχή όλων είναι στραμμένη στη Γάζα και την ανθρωπιστική κρίση και πρόσθεσε ότι δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα και τα εμπόδια που βάζουν οι Χούθι στο διεθνές εμπόριο.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι συζητήθηκαν όλα αυτά με την πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου αλλά και το πώς η ΕΕ θα αποκτήσει τη στρατηγική αυτονομία της. «Πώς θα αντιμετωπίσουμε προκλήσεις, όπως οι κινητοποιήσεις των αγροτών μας που θα βρεθούν στο κέντρο της Αθήνας με δίκαια αιτήματα. Όλα αυτά θα μας απασχολήσουν ενόψει ευρωεκλογών αλλά και στο ευρωκοινοβούλιο», τόνισε.
Δείτε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και της προέδρου του ευρωκοινοβουλίου.
Το πρόγραμμα της προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η κα Μέτσολα θα συναντήσει στις 11:00 την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και λίγο αργότερα τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνο Τασούλα.
Στις 12:00 η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εκφωνήσει κεντρική ομιλία με θέμα «Η ΕΕ ενόψει των ευρωεκλογών» στη Βουλή των Ελλήνων, ενώ στις 15:00 θα συμμετάσχει σε συζήτηση στο Δημαρχείο με νέους.
Η πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου έφθασε στην Ελλάδα το βράδυ της Δευτέρας, με τον αντιπρόεδρο της Βουλής, Γιάννη Πλακιωτάκη, να την υποδέχεται.