Λίγο πριν αναχωρήσει για την Ινδία ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθύνθηκε και πάλι στους αγρότες, ενώ εκείνοι ταξιδεύουν προς την Αθήνα για τη μεγάλη συγκέντρωση που έχουν προγραμματίσει για σήμερα στις 18:30 το απόγευμα στο κέντρο της πρωτεύουσας.
Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εξελιχθούν όλα ομαλά και σε συνεννόηση με τους αγρότες. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό τα τρακτέρ θα μείνουν στο κέντρο έως και την Τετάρτη το πρωί.
Παράλληλα, όμως, κι ενώ δεν είναι μόνο το αγροτικό το οποίο απασχολεί την κοινωνία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε προεκλογικό χρώμα με την παρουσία του στην κοπή της πίτας του Οργανωτικού της ΝΔ και διαβεβαίωσε τους πολίτες ότι η μάχη κατά της ακρίβειας θα κερδηθεί και αυτό θα γίνει σύντομα.
«Δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω»
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, για ακόμα μία φορά αναγνώρισε ότι τα περισσότερα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια, ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει να δώσει κάτι παραπάνω και εκτίμησε ότι οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν.
Είπε, όμως, και κάτι άλλο το οποίο ακούστηκε για πρώτη φορά. Με αφορμή την σημερινή κάθοδο των αγροτών στο Σύνταγμα, τόνισε ότι ίσως θα έπρεπε όλοι να το δούμε και σαν ευκαιρία.
Όπως σημείωσε, η παρουσία των τρακτέρ στην πρωτεύουσα θα μπορούσε να αποτελέσει διαπραγματευτικό χαρτί και για τον ίδιο. «Το να έχουμε αγροτικές διαδηλώσεις στην Αθήνα είναι ένα μέσο πίεσης και δικό μου. Όταν εγώ θα πάω στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτώ -σε πρώτη φάση θα είναι ο υπουργός Γεωργίας, αλλά μην έχετε καμία αμφιβολία, το θέμα θα φτάσει στο Συμβούλιο- θα πω «Ξέρετε, και εμείς στη χώρα μας είχαμε διαδηλώσεις και από αυτές τις διαδηλώσεις ειδικά ως προς τη γραφειοκρατία και την ταχύτητα του “πρασινίσματος” για να το πω με απλά λόγια, τη μετάβαση δηλαδή σε μία γεωργία πιο φιλική προς το περιβάλλον, εκεί πρέπει να γίνουν προσαρμογές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική». Εκτίμησε επίσης ότι μετά την κινητοποίηση αυτή θα υπάρξει αποκλιμάκωση.
Αισιόδοξος για την ακρίβεια
Όσον αφορά στο θέμα της ακρίβειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι οι στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έχουν αρχίσει ήδη να αποδίδουν.
«Έχουμε κάνει πολλά πράγματα στο μέτωπο αυτό και πράγματι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι έχουμε μία αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, όμως δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε ότι οι τιμές σήμερα είναι πολύ υψηλότερες από εκεί που ήταν πριν από τρία χρόνια και πρέπει να προσπαθήσουμε περισσότερο, έτσι ώστε να πιέσουμε περισσότερο την αγορά και τον ανταγωνισμό, για να μειωθούν οι τιμές», είπε χαρακτηριστικά.
Παραδέχτηκε ότι ειδικά στα τρόφιμα υπάρχει μια επίμονη πίεση του πληθωρισμού και επανέλαβε ότι η δομική αντιμετώπιση του προβλήματος της ακρίβειας λύνεται μόνο μέσα από τη σταθερή και διατηρήσιμη αύξηση των μισθών και του διαθέσιμου εισοδήματος.
Έστειλε εκ νέου μήνυμα στις πολυεθνικές λέγοντας ότι «θα είμαστε αμείλικτοι ως προς την επιβολή προστίμων υπό την προϋπόθεση ότι θα εντοπίζονται να έχουν παραβεί τον νόμο».
Μηνύματα στο εσωτερικό
Κάνοντας μια αποτίμηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, ο πρωθυπουργός έδειξε με τα λεγόμενά του την εξέλιξη στο εσωτερικό του κόμματός του, ενός συντηρητικού κόμματος, λέγοντας: «Πρέπει να σας πω ότι είμαι και πολύ ικανοποιημένος για το γεγονός ότι στη Νέα Δημοκρατία, από εκεί που λιγότεροι από 20 βουλευτές είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης, τώρα 106 ψήφισαν την ισότητα στον πολιτικό γάμο».
Έστειλε όμως και μήνυμα σε όσους διαφοροποιήθηκαν μέσα στη γαλάζια παράταξη τονίζοντας ότι: «Εγώ από την πρώτη στιγμή είχα πει ότι δεν απαιτώ από τη Νέα Δημοκρατία ούτε κομματική πειθαρχία και σε καμία περίπτωση -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν κουνάω το δάχτυλο σε αυτούς που είχαν διαφορετική άποψη, την οποία σέβομαι απόλυτα, την ακούω, τη λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψιν μου».
Θύμισε, επίσης, ότι και ο ίδιος στο παρελθόν διαφοροποιήθηκε από την επίσημη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας και δεν υπέστη καμία απολύτως συνέπεια.
Και είπε με νόημα: «Κατά συνέπεια, όσοι φαντάζονται, ή φαντασιώνονται μάλλον, εσωτερικούς διχασμούς στη Νέα Δημοκρατία, μάλλον πρέπει να κοιτάξουν αλλού».
Τέλος, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε όσον αφορά στις ευρωεκλογές ότι δεν θα δούμε ένα «ψηφοδέλτιο celebrity», αλλά με κριτήριο το βιογραφικό των ανθρώπων, την εργατικότητά τους, τη δυνατότητά τους να εκπροσωπήσουν τη χώρα στην Ευρωβουλή την επόμενη μέρα.