Έτος δημιουργίας χαρακτήρισε το 2011 στην εισήγησή του στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός.
Ο Γιώργος Παπανδρέου, απευθυνόμενος προς τους υπουργούς του, τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της θετικές για την κοινωνία και το δημόσιο συμφέρον αλλαγές, όπως τα κλειστά επαγγέλματα, για τα οποία υποστήριξε ότι είναι αναπόσπαστο μέρος του προεκλογικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και δεν επιβάλλεται από το Μνημόνιο ή την τρόικα.
«Το θέμα δεν είναι να μειώσουμε δαπάνες ούτε να μοιράσουμε χρήματα, αλλά να αλλάξουμε νοοτροπίες και να αξιοποιήσουμε ό,τι καλύτερο έχει η χώρα μας, όσους πόρους διαθέτει, ανθρώπινους, φυσικούς, οικονομικούς ή οτιδήποτε άλλο, ώστε να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο, για να χτίσουμε μια Ελλάδα βιώσιμη», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πέρασε «ίσως ένα από τα δυσκολότερα χρόνια των τελευταίων δεκαετιών για τη χώρα.
Μια μεγάλη δοκιμασία που πιστεύω», όπως είπε, «θα μας βγάλει και μας βγάζει πιο δυνατούς, με αυτοπεποίθηση και σιγουριά, διότι καταφέραμε πολλά».
Επανέλαβε τα περί δύσκολης, αλλά δημιουργικής περιόδου και επεσήμανε ότι όσο περισσότερο συμμετέχει σ’ αυτές ο λαός, τόσο θα δημιουργείται η αίσθηση της αισιοδοξίας και της ελπίδας, καθώς – όπως τόνισε – η κυβέρνηση λύνει προβλήματα που επί χρόνια αφήναμε όλοι να διογκωθούν.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε, εξάλλου, ότι θα υπάρξει συνεργασία με την κοινοβουλευτική ομάδα και το ΠΑΣΟΚ για όλες τις μεταρρυθμίσεις και πως της Συνδιάσκεψης που θα γίνει τον Ιούνιο θα προηγηθούν περιφερειακές συνδιασκέψεις του ΠΑΣΟΚ για αναπτυξιακά ζητήματα.
Εκτενής ήταν η αναφορά του πρωθυπουργού και στη διεθνή συγκυρία και τα ευρωπαϊκά ζητήματα, υποστηρίζοντας ότι «η μάχη που δίνουμε εντός, είναι απόλυτα συνδεδεμένη με τη μάχη που δίνουμε εκτός».
Και γι’ αυτό ζήτησε σταθερότητα όχι μόνο με τη στενή οικονομική έννοια, αλλά σταθερότητα «ενός ολόκληρου πολιτικού και οικονομικού οικοδομήματος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτοντας ότι προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι πρωτοβουλίες του, όπως αυτή για το ευρωομόλογο.