Εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθεί η προκήρυξη για την πρόσληψη 6.000 ιατρών και 4.000 νοσηλευτών, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη, που κάνει λόγο για «το μεγαλύτερο πρόγραμμα προσλήψεων στο ΕΣΥ από την ίδρυσή του», όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Δημόσιας Ραδιοφωνίας.
Θυμίζουμε ότι η προκήρυξη έρχεται μετά το θέμα που ανέκυψε με τη διακοπή χειρουργικών επεμβάσεων στο νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, λόγω έλλειψης προσωπικού, με το μέλος της κυβέρνησης να επισημαίνει πως δόθηκε λύση αμέσως. «Βγήκαν την περασμένη Πέμπτη οι γιατροί, οκτώ το βράδυ, και ανακοινώνουν ότι από Δευτέρα θα σταματήσουν τα τακτικά χειρουργεία. Εγώ το μαθαίνω ευρισκόμενος στον αέρα, στην εκπομπή του κ. Χατζηνικολάου. Δήλωσα αμέσως “αποκλείεται να συμβεί αυτό, αύριο θα λύσω αυτό το θέμα”. Και την άλλη μέρα λύθηκε το θέμα της μετακίνησης των αναισθησιολόγων, που είναι γνωστό. Άρχισε, μετά, μια νέα γκρίνια, αυτή η λύση που βρήκε ο Γεωργιάδης είναι εμβαλωματική. Υπάρχει τρόπος να γίνει πρόσληψη αυτόματα σε τρεις ώρες;» ανέφερε αρχικά.
Ερωτηθείς «γιατί δόθηκε λύση, αφού είχαν βγει πρώτα οι γιατροί να πουν “σταματάμε τα χειρουργεία”», απάντησε: «Κακώς βγήκαν, διότι η κατάσταση με το έλλειμμα αναισθησιολόγων στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού δεν είναι από τις χειρότερες στην Ελλάδα. Είναι σχετικά καλή μπορώ να σας πω. Αν με την ίδια λογική όλες οι κλινικές του ΕΣΥ σταματούσαν να δουλεύουν, δε θα είχαμε κανένα νοσοκομείο. Το νοσοκομείο έχει στο οργανόγραμμά του έντεκα θέσεις αναισθησιολόγων και αυτή τη στιγμή υπηρετούν οκτώ, ενώ το Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης έχει 29 θέσεις αναισθησιολόγων και υπηρετούν οκτώ. Όλοι οι άνθρωποι σε αυτή τη ζωή πρέπει να έχουμε μια γενική συναίσθηση των πραγμάτων. Ξέρετε ότι εγώ ως υπουργός απολύτως δέχομαι ότι υπάρχει πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους και δουλεύουμε, για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Οι γιατροί μας, που ιδιαιτέρως τους σέβομαι, γνωρίζουν ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό. Έχει μεγάλη όξυνση τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ε.Ε. και αυτή η όξυνση δυναμώνει και τη δική μας πίεση. Οι ελλείψεις των γιατρών δεν είναι οριζόντιες. Άλλες είναι οι ελλείψεις στη Θεσσαλονίκη, άλλη έλλειψη στην Αθήνα, άλλη έλλειψη στην Κρήτη. Υπάρχουν νοσοκομεία που δεν έχουν καθόλου ελλείψεις. Υπάρχουν νοσοκομεία που έχουν και πληθώρα. Δεν είναι όμοια η κατανομή».
Ερωτηθείς ο υπουργός πώς θα μπορέσουν πρακτικά να γίνουν τα 50.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία, που εξήγγειλε ο κ. Γεωργιάδης, διευκρίνισε τα εξής. «Εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα στις κλινικές του ΕΣΥ, υπό κάποιους όρους και προϋποθέσεις, εάν κρίνουν ότι μπορούν και θέλουν, να οργανώσουν τα απογευματινά χειρουργεία επ’ αμοιβή και μετά θα έρθουμε και θα αγοράσουμε και εμείς, όχι μόνο εμείς, θα αγοράσει ο κόσμος που θα πηγαίνει να τα χρησιμοποιεί, αλλά θα αγοράσουμε κι εμείς 50.000 χειρουργεία, για να τα παράσχουμε δωρεάν σε όσους έχουν τη μεγαλύτερη αναμονή, ώστε να καθαρίσουμε τη λίστα. Βασικός όρος για να μπορεί μια κλινική του ΕΣΥ να έχει απογευματινά χειρουργεία είναι η παραγωγή σε χειρουργεία το πρωί να παραμένει στον μέσο όρο της προηγούμενης χρονιάς.
Το μέλος της κυβέρνησης σημείωσε δε πως στην Ενιαία Ψηφιακή Λίστα Χειρουργείων, που είναι ήδη στον αέρα από την 1η Φεβρουαρίου, θα παρακολουθείται η εξέλιξη των χειρουργείων και πρόκειται να εμπλουτιστεί. «Θα την εμπλουτίσουμε την ενιαία λίστα, γιατί η εντολή που έχω δώσει είναι στον αέρα, να έχουμε όχι απλώς γενικά το πόσα είναι τα εν αναμονή χειρουργεία στη χώρα, όπως είναι τώρα, αλλά να τα κάνουμε δημόσια γνωστά ανά κλινική, ανά νοσοκομείο. Να βλέπεις και την εξέλιξη στην κλινική, που εσύ περιμένεις να χειρουργηθείς και αν βλέπεις να προηγούνται άλλοι, να σου παίρνουν τη σειρά, να μπορείς να ρωτάς για ποιο λόγο συνέχεια μένω πίσω» είπε.
Κατά τον ίδιο, οι ασθενείς θα μπορούν να απευθύνονται στη διοίκηση του νοσοκομείου, για να διαμαρτυρηθούν, αν βλέπουν ότι «μένουν πίσω» στη σειρά, ωστόσο «εκεί μεσολαβεί η ιατρική απόφαση, καθώς ενδέχεται, για παράδειγμα, η υγεία ενός ασθενούς να έχει επιβαρυνθεί και άρα να πρόκειται για επείγον -πλέον- χειρουργείο. Δεν μπορεί να πει ο υπουργός “αμφισβητώ την ιατρική σου κρίση”, αλλά κοιτάξτε τι δύναμη μας δίνει η ενιαία λίστα χειρουργείων… Εάν σε μια κλινική αυτό γίνεται εκ συστήματος, τότε μπορεί και η διοίκηση του νοσοκομείου και ο ασθενής να πουν στους γιατρούς αυτής της χειρουργικής ομάδας: «Γιατί, ρε παιδιά, ξαφνικά όλα σας τα περιστατικά είναι επείγοντα; Τι συμβαίνει σε αυτή την κλινική;». Στα συμβόλαια για τους νέους διοικητές, ένας από τους στόχους που πρέπει να εφαρμόζουν, αλλιώς χάνουν τη θέση τους, είναι να μη δημιουργούνται μεγάλες αναμονές στα χειρουργεία τους. Άρα, λοιπόν, αν εγώ βλέπω ως υπουργός ότι στο τάδε νοσοκομείο οι αναμονές είναι 6 μήνες, ενώ στο διπλανό νοσοκομείο στην ίδια πόλη είναι τρεις, αυτός είναι λόγος για να τον αποπέμψω από τη διοίκηση».
Ως προς το πώς θα προχωρήσουν τα 50.000 δωρεάν χειρουργεία και ποια θα προκριθούν, ο υπουργός ανέφερε ποιος είναι ο σχεδιασμός. «Με τα δωρεάν χειρουργεία είναι πολύ απλό τι θα κάνουμε. Αφού στηθούν τα απογευματινά χειρουργεία μέσα στον Μάρτιο, θα πάμε και θα πούμε στα νοσοκομεία, που έχουν στήσει απογευματινά χειρουργεία, πόσο κοστίζει μια χοληδεκτομή; 600 ευρώ. Πόσο κοστίζει ένας καταρράκτης; 500 ευρώ, πόσο κοστίζει μια αρθροπλαστική, και ούτω καθεξής. Πήγαινε τώρα στη λίστα που έχεις εσύ στο νοσοκομείο σου και στα γύρω νοσοκομεία και κάλεσε τώρα από την ενιαία λίστα χειρουργείου αυτόν που περιμένει περισσότερο καιρό με ένα mail, με ένα τηλέφωνο και πες του “Εσύ, που περιμένεις τώρα τρία χρόνια, ένα χρόνο, ενάμιση χρόνο, έξι μήνες, έλα εδώ στην κλινική Α του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, την άλλη Δευτέρα το απόγευμα να σε χειρουργήσουμε, δε θα πληρώσεις τίποτα. Η επιλογή θα γίνει με βάση τον χρόνο αναμονής. (…) Θα πάμε στη λίστα ανάποδα στο χρόνο και θα ειδοποιούνται απευθείας οι ασθενείς. Αυτό είναι το εργαλείο της ενιαίας λίστας χειρουργείου που φτιάξαμε».
Τέλος, ανέφερε πως ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30%, δηλαδή, της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται το 100% της αμοιβής, που δημιουργείται από το 30% της συμμετοχής του ασθενούς δηλαδή και το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% αυτό θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, όσοι συμμετέχουν στο χειρουργείο.