Τη μικρότερη δυνατή αναβολή θα λάβει η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου – το οποίο προ της ασθένειας του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη – θα λάμβανε χώρα σήμερα, ωστόσο μετά τη νόσησή του από γρίπη τύπου Η1Ν1 ματαιώθηκε. Δεδομένου ότι στην ατζέντα του βρίσκεται το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, θέμα που έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από την κοινωνία, την εκκλησία αλλά και εσωκομματικά, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μην υπάρξει καθυστέρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbeast με βάση την πορεία της υγείας του πρωθυπουργού είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο η συνεδρίαση να γίνει την Τετάρτη ή την Πέμπτη.

Πάντως, σήμερα στις 9:00 το πρωί ξεκινά η έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με μoναδικό θέμα συζητήσεως: «Εκκλησία και ‘’θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου». Λίγες ημέρες πριν ο κ. Ιερώνυμος είχε προτείνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το θέμα, με την κυβέρνηση να απαντά δια στόματος του εκπροσώπου της, Παύλου Μαρινάκη: «εφαρμόζουμε το Πρόγραμμά μας, δεν βάζουμε σε διαδικασία δημοψηφίσματος ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι κάτι το οποίο εγκρίθηκε από την ψήφο των πολιτών στις εκλογές, συζητείται εκτενώς, αναλύεται με επιχειρήματα. Θεωρούμε ότι είναι κάτι το οποίο είναι σωστό, γι’ αυτό και το νομοθετούμε και δίκαιο και από κει και πέρα, θα προχωρήσουμε παρακάτω».

Ωστόσο, το επικείμενο υπουργικό συμβούλιο δεν θα είναι μονοθεματικό, καθώς θα περιλαμβάνει και άλλες παρεμβάσεις, όπως το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ταχύτητα στη λήψη των δικαστικών αποφάσεων και το «νέο χάρτη των Δικαστηρίων», αλλά και την θεσμική μεταρρύθμιση της επιστολικής ψήφου μετά και την τροπολογία Κεραμέως που προτείνει την επέκτασή της και στις εθνικές εκλογές όσον αφορά στους απόδημους.

Μητσοτάκης: Θα ταξιδέψω στο Ισραήλ όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες ασφαλείας

Η συγκεκριμένη τροπολογία προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατηγόρησαν την κυβέρνηση για πολιτικό τυχοδιωκτισμό με τη ΝΔ να αντιτείνει ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο στις επιτροπές και τώρα μιλούν για αντισυνταγματικότητα.

Όπως εξηγούσαν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η κατάθεση της τροπολογίας με την οποία καθιερώνεται η επιστολική ψήφος για τους Έλληνες πολίτες που ζουν στο εξωτερικό, όχι μόνο στις ευρωεκλογές και τα δημοψηφίσματα, αλλά και στις εθνικές εκλογές, απαντά στο αυτονόητο ερώτημα που εξέφρασαν ομόφωνα οι φορείς της ομογένειας: «Από τη στιγμή που κόμματα που εκπροσωπούν πάνω από 230 βουλευτές τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού μέσω επιστολικής ψήφου, γιατί όχι και στις εθνικές εκλογές;»

Σημείωναν επίσης ότι η συγκεκριμένη τροπολογία κατατέθηκε τώρα γιατί διαπιστώθηκε μια πρωτοφανής ιστορική συναίνεση στην επιστολική ψήφο για ‘Ελληνες του εξωτερικού στις ευρωεκλογές, γεγονός που καταδεικνύει ότι το πολιτικό μας σύστημα επέδειξε τη δέουσα ωριμότητα και φάνηκε ικανό να συναινέσει στην εφαρμογή του μέτρου της επιστολικής για τους Έλληνες του εξωτερικού και στις εθνικές εκλογές.

Αυτός είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές 2024 που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης