Τα χαρτιά του ενόψει της κατάθεσης του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια το ζήτημα του πολιτικού γάμου και της τεκνοθεσίας, άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξης στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όλες τις πτυχές του νομοσχεδίου που θα φέρει η κυβέρνηση, σκιαγραφώντας τις προβλέψεις του.
Συγκεκριμένα:
Πολιτικός γάμος
Σχετικά με τον πολιτικό γάμο, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Το πρώτο που θα νομοθετήσουμε είναι την ισότητα στο γάμο, δηλαδή την απαλειφή οποιασδήποτε διάκρισης ανάλογα με τον σεξουαλικό προσανατολισμό στο ζήτημα της σύναψης μίας σχέσης γάμου, που ουσιαστικά τι είναι ο γάμος; Το επιστέγασμα την αγάπης αλλά ταυτόχρονα και νομικό συμβόλαιο με δικαιώματα και υποχρεώσεις».
«Ο γάμος είναι από τη φύση του θα έλεγα ένας συντηρητικός θεσμός, ενέχει μια έννοια σταθερότητας και μονιμότητας. Αυτό που προτίθεμαι να φέρω προς ψήφιση δεν είναι κάτι επαναστατικά διαφορετικό από αυτό που ισχύει ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Έχουμε 20 χώρες στην Ευρώπη που ήδη έχει νομοθετηθεί η ισότητα στο γάμο, 15 στην Ε.Ε. δεν πάμε δηλαδή να ανακαλύψουμε την πυρίτιδα, ούτε να κάνουμε κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό που συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να τονίσω ότι μιλάμε για πολιτικό γάμο. ¨όχι για εκκλησία, ρύζια και στέφανα».
Τεκνοθεσία
Στο ζήτημα της τεκνοθεσίας, ο πρωθυπουργός δεν ήταν το ίδιο κατηγορηματικός για το γάμο, επικεντρώνοντας στις αντιδράσεις που εμφανίζονται σχετικά με το θέμα. «Το θέμα των παιδιών είναι το πιο ευαίσθητο, οι πιο πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν αντίρρηση στο γάμο. Έχουν επιφύλαξη για τα παιδιά. Τι πρέπει να γίνει με τα παιδιά; Παιδιά υπάρχουν και κανείς δεν αμφισβητεί μια πραγματικότητα ότι τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά και δεν θα εξαφανιστούν αυτά τα παιδιά αλλά δεν έχουν ίσα δικαιώματα».
Έφερε ως παράδειγμα μια ιστορία: «Μια μητέρα η οποία συζεί με τα συντροφό της έχει καρκίνο και μπορεί να πεθάνει. Αν συμβεί αυτό η σύντροφός της δεν έχει κανένα δικαίωμα απέναντι στο παιδί, θα πάει σε ίδρυμα».
Και πρόσθεσε: «Κοιτάω στα μάτια αυτούς που μπορεί να έχουν επιφύλαξη. Εξυπηρετούμε τα δικαιώματα των παιδιών με το να μην ρυθμίσουμε τα λίγα παιδιά που αφορά; Πότε υπάρχει περισσότερο ή λιγότερο μπούλινγκ όταν γίνονται στα κρυφά ή όταν μιλάμε ανοιχτά για τα ζητήματα αυτά;»
Παρένθετη Μητρότητα
«Τα παιδιά θα έχουν πάντα ισότιμα δικαιώματα αλλά νέα παιδιά δεν θα μπορούν να γεννηθούν στην Ελλάδα με αυτό τον τρόπο, τόνισε και αναφερόμενος στο νομοσχέδιο είπε: «Το σχέδιο νόμου είναι καλά επεξεργασμένο και λελογισμένο και έχει σημαντική διαφορά με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Το δικό μας νομοσχέδιο δεν δίνει τη δυνατοτητα σε κάποιον μόνο άνδρα να κάνει με παρένθετη μητέρα, παιδί».
Μιλώντας για το συγκεκριμένο ζήτημα, ξεκαθάρισε: «Εμείς δεν θα πειράξουμε καθόλου το καθεστώς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αυτή η έννοια γυναικών που μετατρέπονται σε μηχανές παραγωγής παιδιών κατά παραγγελία – όπως είπε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης θέλω ένα αγόρι και δεν με ενδιαφέρει ποια θα το γεννήσει αυτό δεν πρόκειται να γίνει – σημαντική διαφορά από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα γίνουμε εργαστήρι πειραμάτων στην Ελλάδα δεν θα πειραματιστούμε με τις πιο προχωρημένες ιδέες στα θέματα δικαιωμάτων πχ ένας ανδρας μονος του να μπορεί με παρένθετη μητέρα να κάνει παιδί, αυτό δεν θα γίνει».
«Γονέας 1» και «Γονέας 2»
«Όχι» από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στην πρόβλεψη για «Γονέα 1» και «Γονέα 2» που υπήρχε σε πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. «Δεν θα υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2» είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ένας ανδρας μόνο μπορεί να υιοθετήσει και αυτό επιτρέπεται από το 1946 άρα δεν βάζουμε αστυνόμο ηθικής στο σπίτι του.
Πρέπει να εξηγήσουμε στους πολίτες τι κάνουμε. Πήρα οριστικά την απόφαση ότι θελω να προχωρήσω όταν άκουσα ιστοριες παιδιών. Η ομοφυλοφιλία υπάρχει από καταβολής του ανθρώπινου γένους και παιδιά υπήρχαν και πρέπει να μπορέσουμε να ρυθμίσουμε τα δικαιώματά τους», είπε.