Με την κυβέρνηση να επικεντρώνεται στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τις διορθωτικές κινήσεις εστιάζοντας στα τρωτά της καθημερινότητας των πολιτών στο «μικροσκόπιο» Μεγάρου Μαξίμου και Πειραιώς βρίσκεται παράλληλα η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού που προκαλούν οι αναταράξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, η διάσπαση, η νέα κοινοβουλευτική ομάδα των «11», η νέα «μάχη» δηλαδή στην κεντροαριστερά ενόψει μάλιστα και μιας ακόμη εκλογικής διαδικασίας που δεν είναι άλλη από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
Ο κοινοβουλευτικός χάρτης άλλαξε με το πολιτικό φλερτ προς τον μεσαίο χώρο να διευρύνεται και τον προοδευτικό χώρο να έχει πολλούς διεκδικητές. Εννέα κόμματα θα εκπροσωπούνται πλέον στη Bουλή, με τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων να διασταυρώνουν τα ξίφη αύριο ενόψει της συζήτησης και ψήφισης του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας της κοινωνίας.
Και μπορεί τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και κυβερνητικά στελέχη όταν καλούνται να τοποθετηθούν για τα διαλυτικά φαινόμενα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απαντούν παγίως ότι δεν ασχολούνται με τα εσωκομματικά άλλων κομμάτων, ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν αφήνει τίποτα αναπάντητο, όπως χθες όταν ερωτηθείς για τις επικρίσεις του Στέφανου Κασσελάκη εναντίον του Κυριάκου Μητσοτάκη με αιχμή το Youth Pass χαρακτήρισε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προπονητή της εξέδρας που κρίνει χωρίς να έχει προτάσεις και μηδενίζει χωρίς επιχειρήματα.
Σε σχεδόν παράλληλο χρόνο ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδινε χθες τηλεοπτική συνέντευξη χαρακτηρίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ λαϊκό κόμμα που το έχει στην καρδιά του, στοχεύοντας στο να ενώσει τον δημοκρατικό προοδευτικό κόσμο, ενώ η ομάδα των «11» σε ειδική εκδήλωση έκανε τα «αποκαλυπτήρια» της Νέας Αριστεράς με τον επικεφαλής, Αλέξη Χαρίτση να κάνει λόγο για στρατηγική κρίση στην Αριστερά και τον προοδευτικό χώρο, ορίζοντας ως πολιτικό αντίπαλο τη Δεξιά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν τον κατακερματισμό της Αριστεράς, επιμένοντας στην ανάγκη για παραγωγική αντιπολίτευση σε μια εποχή αστάθειας που απαιτεί συναινετικές οδούς σε κρίσιμα ζητήματα σε επίπεδο κοινωνίας αλλά και εξωτερικής πολιτικής. Το ζητούμενο πάντως για την κυβέρνηση είναι να διατηρήσει την πολιτική της κυριαρχία και όσοι βρίσκονται στον στενό πυρήνα του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά ότι η κατάκτηση αυτή απαιτεί σκληρή δουλειά, χωρίς εκπτώσεις και λάθη. Συνεπώς το προσεχές διάστημα οι κινήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι απολύτως μελετημένες και «μετρημένες», προχωρώντας – όπως έχει πει- σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα πχ στο Δημόσιο, τις πολυεθνικές, επιχειρώντας την κοινωνική δικαιοσύνη αλλά και τη φυγή προς τα εμπρός.