Σε μια θεσμική μεταρρύθμιση, που διευρύνει το σώμα των πολιτών που συμμετέχουν στις εκλογές, προχωρά ο πρωθυπουργός, καθώς δίνεται η δυνατότητα της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις 9 Ιουνίου, σε απόδημους, ετεροδημότες αλλά και καθολικά σε αυτούς που διαμένουν εντός της Επικράτειας. Παράλληλα, για την ανάδειξη των 21 αντιπροσώπων μας στο ευρωκοινοβούλιο θα απαιτείται σταυρός προτίμησης, ενώ η χώρα θα είναι μία ενιαία περιφέρεια.
Έξι μήνες πριν την ευρωκάλπη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει έτσι το πλαίσιο ανάδειξης των ευρωβουλευτών προκειμένου τα κόμματα να έχουν χρόνο για το σχεδιασμό τους και να χαράξουν τη στρατηγική τους. Έτσι, η Ελλάδα γίνεται η 15η ευρωπαϊκή χώρα που εφαρμόζει την επιστολική ψήφο και μια από τις περίπου 50 παγκοσμίως, που εφαρμόζουν εδώ και δεκαετίες αυτή τη μορφή συμμετοχής στις εκλογές.
Οι λόγοι της απόφασης
Επί ένα περίπου μήνα υπό άκρα μυστικότητα ο πρωθυπουργός και το στενό του επιτελείο σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών μελετούσαν το μοντέλο υλοποίησης της επιστολικής ψήφου στη χώρα μας, καθώς δεδομένου ότι θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά απαιτείται ενδελεχής προετοιμασία. Έτσι το σχετικό νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τις επόμενες ημέρες, καθώς στόχος είναι να ψηφιστεί στις αρχές του 2024.
Το ζητούμενο είναι η ευρεία πολιτική συναίνεση, δεδομένου ότι η επιστολή ψήφος αποτελούσε αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Συνεπώς μπορεί να δημιουργηθεί ένα ευρύ μέτωπο του δημοκρατικού τόξου, παρότι για να περάσει το νομοσχέδιο απαιτείται απλή πλειοψηφία. Ωστόσο, με αυτό τον τρόπο ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσθέτει μια ακόμη γενναία ψηφίδα στο μεταρρυθμιστικό του προφίλ.
Παράλληλα, η επιστολική ψήφος λειτουργεί ως αντίδοτο στην αποχή. Είναι ξεκάθαρο ότι, μετά από τρεις συνεχείς εκλογικές διαδικασίες, το εκλογικό σώμα έχει υποστεί κόπωση και εκτιμήθηκε ότι αυτό θα αποτυπωνόταν με ηχηρό τρόπο και στις προσεχείς ευρωεκλογές, δεδομένου ότι ένα μεγάλο δείγμα αποχής καταγράφηκε στις αυτοδιοικητικές του Οκτωβρίου. Έτσι, το να μπορείς να ψηφίζεις χωρίς ταλαιπωρία από όπου κι αν βρίσκεσαι -και μάλιστα με μια εύκολη διαδικασία- σίγουρα λειτουργεί προτρεπτικά για τους ψηφοφόρους.
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος, που βάρυνε στις αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου, είναι οι απόδημοι, καθώς παρά τις διευκολύνσεις που είχαν στις εθνικές εκλογές, τελικά ο αριθμός συμμετοχής τους δεν ήταν μεγάλος. Πλέον στο εξωτερικό δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα και η ψήφος θα είναι μόνο επιστολική, γεγονός που εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει εκατοντάδες Έλληνες ομογενείς, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Τέλος, με διακηρυγμένο γαλάζιο στόχο τη διατήρηση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ και στις ευρωεκλογές και δεδομένου ότι μπορεί να καταγραφεί πολιτική φθορά μέχρι τον Ιούνιο, με την επιστολική ψήφο και τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος εκτιμάται από τους γαλάζιους επιτελείς ότι μπορεί να διατηρήσει τα υψηλά ποσοστά της, ενώ στόχος είναι να υπάρχει μεγάλη απόσταση και από τον δεύτερο. Όπως είπε ο πρωθυπουργός: «οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα και εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για το ρόλο τους».