Την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για ψηφοφόρους τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού στο πλαίσιο των ευρωεκλογών ανακοίνωσε πριν από λίγη ώρα, κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, ανέφερε πως όλη η χώρα θα αντιμετωπιστεί ως μια ενιαία περιφέρεια στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου. Τι ακριβώς σημαίνουν όμως αυτά στην πράξη;

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Καταρχάς ο πρόεδρος της κυβέρνησης ξεκαθάρισε πως στις ερχόμενες ευρωεκλογές για την ανάδειξη των 21 ευρωβουλευτών θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης (και όχι η λίστα). Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου πρέπει να τον έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών».

Από κει και πέρα, υπήρχε έντονος προβληματισμός όλο το προηγούμενο διάστημα για το εάν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η Επικράτεια ως ένας ενιαίος χώρος ή να σπάσει σε επτά διαφορετικές περιφέρειες (πάντα μιλάμε για τις ευρωεκλογές). Αυτό που κουβέντιαζαν τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ήταν το σενάριο να διαιρεθεί η Επικράτεια σε 7 εκλογικές περιφέρειες, που θα αντιστοιχούν στις ισάριθμες Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Μάλιστα είχε υπολογιστεί ακόμη και το πόσοι ευρωβουλευτές θα εκλέγονταν σε κάθε περιφέρεια: Οι 8 να προκύψουν από την Αττική, οι 5 από τη Μακεδονία και Θράκη, οι 3 από Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Ιόνιο, 2 από Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, 1 από το Αιγαίο, 1 από την Κρήτη και 1 από την Ήπειρο και τη Δυτική Μακεδονία. Όλα αυτά όμως θα παραμείνουν απλώς και μόνο σχέδια επί χάρτου, καθώς ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε σήμερα πως δεν θα αλλάξει κάτι, και η Επικράτεια θα αντιμετωπιστεί ως ένας ενιαίος χώρος, δηλαδή όπως ακριβώς ίσχυε και στις ευρωεκλογές του 2019 αλλά και σε όλες τις παρελθούσες αντίστοιχες εκλογικές αναμετρήσεις.

«Υπήρξε γόνιμος προβληματισμός για το αν θα πρέπει να υπάρξει διαίρεση των περιφερειών, θεωρώ όμως ότι η μια επικράτεια, όπως παγίως ισχύει από το 1981 (σ.σ. που συμμετείχε για πρώτη φορά η Ελλάδα σε ευρωεκλογές), πρέπει να ισχύσει και τώρα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ερχόμενος ακολούθως στο θέμα της επιστολικής ψήφου ο πρωθυπουργός είπε ότι «είναι κάτι που έχουν υιοθετήσει τα περισσότερα κράτη» και είναι ώρα να ισχύσει και στον τόπο μας. Κατά τον ίδιο, πρόκειται για μια ιστορική τομή, καθώς η εκλογική διαδικασία εμπλουτίζεται, αλλάζει και αποτελεί μια γενναία μεταρρύθμισης αφού διευρύνει το εκλογικό σώμα και είναι η πιο ισχυρή απάντηση που έχουμε έναντι της αποχής.

Στο εξωτερικό, δεν θα υπάρχει πια ανάγκη να δημιουργηθούν ειδικά εκλογικά τμήματα, αφού κάθε απόδημος που είναι εγγεγραμμένος στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους δεν θα χρειάζεται να ταξιδέψει εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα ώστε να μεταβεί στο εκλογικό κέντρο της πρεσβείας ή του προξενείου της χώρας που διαμένει. Θα μπορεί να το κάνει από το σπίτι του ή την εργασία του με όλες τις απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας, τις οποίες θα εξειδικεύσει εντός της ημέρας (στις 15:00 το μεσημέρι) η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Η επιστολική ψήφος θα ισχύσει και για ειδικές κατηγορίες Ελλήνων που ζουν στη χώρα μας (π.χ. για ΑΜΕΑ, υπερήλικες, ασθενείς, νέους που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενους τις ημέρες των εκλογών) ώστε «να συμμετέχουν στις εκλογές δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συμμετείχαν και αυτό είναι μια μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση» σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη.