«Περίεργη» και «ακατάστατη» χαρακτήρισε, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις», ο συνταγματολόγος και γνωστός συγγραφέας, Ξενοφών Κοντιάδης, τη χθεσινή συζήτηση με τον Στέφανο Κασσελάκη κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Φαινόμενο Κασσελάκη. Το μεσσιανικό προσωπείο της μεταδημοκρατίας».
«Ο κύριος Λιάκος αλλά και εγώ βάζαμε τα θέματα σε μία, θα έλεγα, πιο επιστημονική βάση. Αυτός πάλι επαναλάμβανε, κατά τη γνώμη μου, αυτό το οποίο είναι το βασικό του αφήγημα, το οποίο βασίζεται περισσότερο στη βιογραφική του παρουσίαση και λιγότερο σε πολιτικές θέσεις» πρόσθεσε αναφερόμενος στο πάνελ των τριών ανδρών.
«Ο λόγος του δεν έχει καταφέρει να ξεφύγει από αυτόν τον εκλογικό, αστραπιαίο, επικοινωνιακό πόλεμο και παραμένει καθηλωμένος σε κάποια κλισέ, τα οποία σιγά σιγά ξεφτίζουν», ανέφερε ο κ. Κοντιάδης, εκτιμώντας προσωπικά ότι ο κ. Κασσελάκης «αυτά που λέει τα πιστεύει, όμως το γεγονός ότι πιστεύει αυτά που λέει δε σημαίνει ότι τα πιστεύουν και οι υπόλοιποι».
«Χρειάζεται κάτι περισσότερο από το να παρουσιάσει κανείς μια επικοινωνιακή εικόνα, ένα βιογραφικό, χρειάζεται κάτι βαθύτερο, χρειάζεται μια μάχη ιδεών, χρειάζεται κάτι περισσότερο από έναν λόγο, ο οποίος με βολονταριστικό τρόπο δηλώνει ότι σκοπεύει να τα αλλάξει όλα», συμπλήρωσε ο γνωστός συνταγματολόγος και συγγραφέας.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τον κ. Κοντιάδη «η πρόσκληση για την παρουσία του κ. Κασσελάκη ήταν από την πλευρά μας και θεωρήσαμε ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον να ακούσουμε την εκτίμηση του ίδιου για το πώς μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να γίνει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Ερωτηθείς για την ξαφνική αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη, ο κ. Κοντιάδης σημείωσε πως ήξεραν ότι θα έφευγε, αλλά λίγο αργότερα. «Δεν μπορώ να ξέρω γιατί. Ενδεχομένως κάποια κομμάτια της συζήτησης να μην τον ικανοποιούσαν όσο θα ήθελε ή να τον δυσαρέστησαν».
Για το πώς έγραψε το βιβλίο
«Όλο το υλικό, αν θέλετε το θεωρητικό υπόβαθρο, το οποίο αφορά την κατασκευή μιας περσόνας, τη μετα-δημοκρατία, τις εξέλιξεις στον ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε ήδη στα συρτάρια του γραφείου μου. Υπό αυτή την έννοια προσάρμοσα μια συζήτηση, η οποία γίνεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια για τη μετα-πολιτική, για τις μεταμορφώσεις των κομμάτων, για πάρα πολλά ζητήματα που απασχολούν και το συνταγματικό δίκαιο, την πολιτική επιστήμη και ευρύτερα τον δημόσιο διάλογο και τα προσάρμοσα σε αυτό το οποίο αποκλήθηκε – όχι από μένα για πρώτη φορά – το “φαινόμενο Κασσελάκη”. Δηλαδή πώς ένας άγνωστος εμφανίζεται σχεδόν από το πουθενά και μέσα σε τρεις-τέσσερις εβδομάδες γίνεται αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι κάτι πάρα πολύ ενδιαφέρον και επιστημονικά και πολιτικά και όταν είδα μπροστά μου μια ολόκληρη θεωρία να αποκτά σάρκα και οστά, κάθισα και το έγραψα», ανέφερε ο κ. Κοντιάδης και πρόσθεσε:
«Αυτό που προσπαθώ να κάνω στο βιβλίο δεν είναι να υποτιμήσω την πολιτική διαδρομή που θα έχει ο κύριος Κασσελάκης, ούτε έχει καμία σημασία αν ο κ. Κασσελάκης γίνει πρωθυπουργός ή αν φύγει από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ σε λίγους μήνες, επειδή θα αποτύχει πολιτικά, δημοσκοπικά ή στις ευρωεκλογές. Το βιβλίο αυτό και σήμερα να το έγραφα, πάλι τα ίδια θα έπρεπε να γράψω, δηλαδή πώς μέσα σε εκείνον τον πολύ πυκνό πολιτικό χρόνο, ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει καμία προηγούμενη επαφή με την Ελλάδα και με την ελληνική πολιτική σκηνή, λείπει για 21 χρόνια στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίνεται αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Αυτό είναι το ζητούμενο. Όχι να δούμε σήμερα πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα».
«Το πώς εξελίχθηκαν σήμερα τα πράγματα μπορεί κανείς να το διαβάσει και μέσα από τα συμπεράσματα ή -αν θέλετε- της προσέγγισης του βιβλίου, για να καταλάβει κανείς πώς ο μεσσιανισμός, τον οποίο εκφράζει ο κ. Κασσελάκης ή αυτό το προσωπείο ή αυτά τα δεδομένα της μετα-δημοκρατίας, επηρεάζουν και τη σημερινή του πορεία, η οποία είναι καθοδική θα έλεγα, δηλαδή έχει μια εσωκομματική σύγκρουση, μια διάσπαση, κακές δημοσκοπήσεις, κάποιες εκτιμήσεις ως προς την καταλληλότητα του ίδιου ως πρωθυπουργού. Όλα αυτά είναι δεδομένα, τα οποία μπορεί κανείς ενδεχομένως να τα προβλέψει, διαβάζοντας το βιβλίο».
Το «φαινόμενο Κασσελάκη» και στις δημοσκοπήσεις
Την καθοδική πορεία του Στέφανου Κασσελάκη επιβεβαίωσε και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Marc, Θωμάς Γεράκης, ο οποίος μεταξύ άλλων επεσήμανε πως «όταν έχουμε εκλογή νέου αρχηγού, αυτό που παρατηρούμε είναι αύξηση των ποσοστών του κόμματος δημοσκοπικά και αύξηση της δημοτικότητας του νέου αρχηγού».
«Το είδαμε και στην περίπτωση του κυρίου Τσίπρα όταν εξελέγη στον ΣΥΡΙΖΑ, του κυρίου Ανδρουλάκη, της Φ. Γεννηματά, ακόμα και του κυρίου Μητσοτάκη στη Νέα Δημοκρατία», είπε και συμπλήρωσε πως στον ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή «παρακολουθούμε ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή μια πτωτική πορεία και στη δημοτικότητα του κ. Κασσελάκη, που σήμερα καταγράφεται στο 23% – χαμηλή δημοτικότητα για ένα πρωτοεμφανιζόμενο πρόσωπο με τέτοια χαρακτηριστικά. Τα πρώτα δείγματα γραφής του αξιολογούνται από το 18% μόνο θετικά και από τη συντριπτική πλειοψηφία αρνητικά. Σε σχέση με τις αρχικές προσδοκίες μόνο ένα 17% του εκλογικού σώματος θεωρεί ότι τα πάει καλύτερα, ενώ η πλειοψηφία λέει ότι τα πηγαίνει χειρότερα. Εντυπωσιακό είναι ότι στην ερώτηση «Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο;», συγκεντρώνει μόλις το 6,7% – κάτω από τους Κουτσούμπα και Ανδρουλάκη, σχεδόν το ίδιο με τον κ. Βελόπουλο και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για μένα είναι ότι αμφισβητείται και η βασική του υπόσχεση, που ήταν ότι θα νικήσει τον κύριο Μητσοτάκη».
Μεταξύ άλλων ο κ. Γεράκης τόνισε πως «ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απευθύνθηκε ευρύτερα στην κοινωνία. Ήταν ένα συγκεκριμένο εκλογικό σώμα, ούτε καν το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ» ενώ πρόσθεσε πως «η αμφισβήτηση και η αμφιβολία απέναντι στο πρόσωπο του κυρίου Κασσελάκη εμφανίζεται και μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή αυτή τη στιγμή όσοι είχαν ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές είναι χωρισμένοι στη μέση. Οι μισοί τον αξιολογούν θετικά και οι μισοί στέκονται απέναντί του».
Σημαντική υποσημείωση του κ. Γεράκη ήταν πως δεν μπορεί κανείς να βεβαιώσει ότι όσοι επέλεξαν στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ τον κ. Κασσελάκη ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, «γιατί είχαμε και 40.000 -περίπου- νέα μέλη (πληρώνοντας 2 ευρώ), που δεν ξέρουμε αν ήταν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ». Μεταξύ άλλων ο κ. Γεράκης τόνισε πως, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το σύνολο των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν θετικά μια σύμπραξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, ενώ οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αντίθετοι.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει χώρος για ένα νέο αριστερό κόμμα, τόνισε πως αυτό είναι ερώτημα, το οποίο αφορά κυρίως όχι το σύνολο της κοινωνίας αλλά τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι ένας στους δύο ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ απαντάει θετικά σε αυτή την ερώτηση.