Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική συμμαχία Στέφανος Κασσελάκης ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως θα ζητήσει από την Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος απευθείας από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος για την αποπομπή των στελεχών που προσέβαλαν βάναυσα όλους μας, εννοώντας τους Τζουμάκα, Βίτσα, Φίλη και Σκουρλέτη (αν και ο τελευταίος ανακοίνωσε ήδη τη αποχώρησή του). Τι προβλέπει όμως το Καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για τις περιπτώσεις δημοψηφισμάτων στο εσωτερικό του;
Σύμφωνα με το άρθρο 24: «Σοβαρά ζητήματα της πολιτικής και της λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μπορούν να αντιμετωπιστούν με την προσφυγή στη θέληση των μελών του, με το θεσμό του εσωτερικού δημοψηφίσματος στη βάση εναλλακτικών προτάσεων. Στην απόφαση με την οποία προκηρύσσεται ένα εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να προβλέπεται και η συμμετοχή των φίλων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο αντίστοιχο επίπεδο.
- Εσωτερικό δημοψήφισμα προκηρύσσεται:
(α) σε εθνικό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.
(β) σε περιφερειακό επίπεδο, με αίτημα του 15% των μελών του αντίστοιχου γεωγραφικού επιπέδου που έχουν εκπληρώσει τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ή από την απόλυτη πλειοψηφία των μελών της ΠΣΕ. Το δημοψήφισμα μπορεί να αφορά αποκλειστικά ζητήματα περιφερειακής πολιτικής. Για την πρόθεσή της να διοργανώσει περιφερειακό δημοψήφισμα, η ΠΣΕ ενημερώνει την ΚΕ. Εάν η ΚΕ κρίνει ότι η σημασία ενός θέματος υπερβαίνει τα όρια της συγκεκριμένης περιφέρειας, μπορεί να ακυρώνει τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος ή να το επαναπροκηρύσσει με άλλους όρους, σε πανελλαδικό επίπεδο ή σε επίπεδο περισσότερων περιφερειών.
- Οι αποφάσεις των δημοψηφισμάτων είναι δεσμευτικές για το κόμμα στο αντίστοιχο επίπεδο, εφόσον συμμετέχει το 50%+1 των δικαιούμενων να ψηφίσουν σε αυτά.
Ακολούθως στο άρθρο 25 αναλύονται οι όροι της διενέργειας των δημοψηφισμάτων. Βάσει αυτών:
- Απαραίτητη προϋπόθεση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος είναι η ενημέρωση επί των κρινόμενων θέσεων και ο δημόσιος διάλογος.
- Την πολιτική ευθύνη της διενέργειας του δημοψηφίσματος έχει η Κεντρική Επιτροπή ή η αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση, η οποία καθορίζει κάθε φορά τους όρους και τη διαδικασία.
- Την ευθύνη της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος έχει εφορευτική επιτροπή που ορίζεται από την ΚΕ ή την αντίστοιχη ΠΣΕ κατά περίπτωση. Η εφορευτική επιτροπή οφείλει, μαζί με τα δελτία ψηφοφορίας, να αποστείλει στα μέλη και κείμενα με τις απόψεις που έχουν εκφραστεί για το υπό κρίση θέμα.
- Η διεξαγωγή του δημοψηφίσματος προϋποθέτει επαρκή και ισότιμη ενημέρωση για τα ζητήματα, μέσα από συνεδριάσεις των ΟΜ, στις οποίες όταν το δημοψήφισμα είναι ανοιχτό και σε φίλους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλούνται και αυτοί, ανοιχτές εκδηλώσεις, συζητήσεις, αρθρογραφία κ.ο.κ.
- Εσωτερικό δημοψήφισμα μπορεί να διεξάγεται και μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του κόμματος, εφ’ όσον πληρούνται τα εχέγγυα μυστικότητας και εγκυρότητας της ψήφου.