Στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος με το ερώτημα της διαγραφής έχει παραπέμψει ως γνωστόν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Στέφανος Κασσελάκης, τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα και για να περάσει η εισήγησή του θα πρέπει να υπερψηφιστεί από τα 2/3 των μελών του οργάνου.
Η Επιτροπής Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ απαρτίζεται από 15 μέλη, άρα τουλάχιστον τα 10 από αυτά θα πρέπει να πουν «ναι» στις διαγραφές. Ποια είναι όμως αυτά τα μέλη;
Πρόεδρος του οργάνου είναι ο πολύπειρος Αντώνης Κοτσακάς και μέλη οι (κατ’ αλφαβητική σειρά): Βάρτζελη Ρεγγίνα, Βεντούρας Ερρίκος, Γιαννακίδου Χαρίκλεια, Θεοδωρακοπούλου Αναστασία, Κακουλάκης Γεώργιος, Καλογήρου Μιχάλης, Καπράνας Ζήσης, Κουντούρη Κυριακή, Μπαλαούρας Γεράσιμος, Πορτάλιου Αμαλία, Σακελλίων Σταμάτης, Σπουρδαλάκης Μιχαήλ, Σταματάκη Ελένη και Χρήστου – Διαούρτα Λίνα.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι θα πρέπει να γνωμοδοτήσουν για τα 3 πρόσωπα που παραπέμπονται και τα όργανα στα οποία συμμετέχουν, εν προκειμένω η Κεντρική Επιτροπή και η Πολιτική Γραμματεία. «Αν πρόκειται να επιβληθεί αυστηρή ποινή, γνωμοδοτεί το όργανο στο οποίο ανήκει ο καταγγελλόμενος ή η καταγγελλόμενη» όπως διευκρινίζει ο ίδιος ο κ. Κοτσακάς.
Βάσει του Καταστατικού, όταν γίνει μια καταγγελία εναντίον ενός στελέχους, η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται του θέματος. Ορίζεται ένα τριμελές γραφείο το οποίο κάνει την προδικασία. Μιλάει και με τον καταγγέλοντα και με τον καταγγελόμενο. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προτείνει 2 ως 3 μάρτυρες. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, το τριμελές γραφείο εισηγείται στην ολομέλεια της Επιτροπής (στα 15 μέλη δηλαδή) για το τι πρέπει να γίνει, και το ύψος της ποινής – αν αυτή πρέπει να επιβληθεί. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία».
Οι ποινές που μπορούν να επιβληθούν είναι σύσταση, επίπληξη, αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν χρόνο ή διαγραφή. Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (Οργάνωση Μελών, Νομαρχιακή Επιτροπή, Κεντρική Επιτροπή) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος, όπως προαναφέραμε.