Ο Άγγελος Συρίγος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου, μίλησε για την κρίση στη Μέση Ανατολή και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν μετά την κήρυξη του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στους κινδύνους για μια γενικότερη ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Καλεσμένος στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα. Ο ίδιος ανέφερε πως από τηντη πρώτη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, «η Αμερική κινητοποιήθηκε σε υπέρτατο βαθμό. Ο ίδιος ο Μπλίνκεν, ο υπουργός Εξωτερικών πήγε στο Ισραήλ, μετά έκανε ένα διπλωματικό μαραθώνιο σε όλα τα κράτη της περιοχής, πλην Τουρκίας, επέστρεψε στο Ισραήλ, αμέσως μετά πήγε ο Μπάιντεν και παράλληλα έστειλαν ένα αεροπλανοφόρο με πολύ μεγάλη δύναμη μαζί του και μετά ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι Αμερικανοί φοβούνται απίστευτα πολύ πως λόγω του συμβολισμού που έχει το Παλαιστινιακό στη σύγκρουση μεταξύ Ισλάμ και Δύσεως, ότι εάν γινόταν κάτι ακραίο θα υπήρχε κάποια ακραία επίθεση ή κάποια ακραία απάντηση των Ισραηλινών, θα υπήρχε εντονότατη αντίδραση και πιθανότατη ανάφλεξη σε όλη την περιοχή».
Ο κ. Συρίγος συνέχισε λέγοντας πως «είμαστε πάνω στην κόψη ενός ξυραφιού αυτή τη στιγμή και περπατάμε, που θα μας κόψει, δεν θα μας κόψει, θα μας κόψει το επόμενο δευτερόλεπτο ή μπορεί να τη γλιτώσουμε για λίγο ακόμη. Είναι σαφές ότι οι πιέσεις που ασκούνται είναι τρομακτικές» υποστήριξε ο κ. Συρίγος, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ακούστηκε και «το απίστευτο ως δικαιολογία, ότι οι καιρικές συνθήκες δεν είναι καλές για να επιχειρήσει ο ισραηλινός στρατός στη Γάζα».
Όσον αφορά τον ρόλο της Ελλάδας σε αυτό τον πόλεμο, ο κ. Συρίγος απάντησε ότι «το πιο βασικό θέμα είναι η Τρομοκρατία. Γειτνιάζουμε με την περιοχή, χρειάζεται πολύ στενή συνεργασία των μυστικών μας υπηρεσιών με ξένες μυστικές υπηρεσίες για να υπάρχει διαρκής ροή πληροφοριών και να μην έχουμε καμία έκπληξη. Θυμίζω παλαιότερα περιστατικά, το City of Poros», ενώ υποστήριξε πως «όλη η Δύση είναι στόχος».
«Το Παλαιστινιακό, από εθνικοαπελευθερωτικό ζήτημα που ήταν μέχρι και το τέλος της δεκαετίας του 80 αρχές του 90, μετατρέπεται σε μήνυμα απόλυτου συμβολισμού για τη σύγκρουση που υπάρχει ανάμεσα στους φανατικούς του Ισλάμ με τη Δύση. Και θυμίζω επίσης ότι ο Οσάμα Μπιν Λάντεν από τα βουνά του Αφγανιστάν, όταν έστελνε τα μηνύματά του, μιλούσε για την Ιερουσαλήμ. Δηλαδή, η Ιερουσαλήμ έχει πάψει να έχει τη διάσταση του να βρεθεί μια δίκαιη λύση για το παλαιστινιακό ζήτημα με δημιουργία δύο κρατών, αυτά τα οποία λέμε βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Έχει πάρει τη διάσταση, εδώ συγκρούεται η κακιά η Δύση που μας καταπιέζει όλα αυτά τα χρόνια, με το χώρο του Ισλάμ.
Αυτό εκφράζει και ο Ερντογάν σε μεγάλο βαθμό όταν μιλάει γι’ αυτά τα πράγματα. Και εδώ είναι το πρόβλημα, ότι η διεθνής τρομοκρατία, όχι η εγχώρια τρομοκρατία, η διεθνής τρομοκρατία, είναι στο συντριπτικό της ποσοστό βασισμένη σε αυτή τη σύγκρουση της Δύσης με το Ισλάμ», κατέληξε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.