Να μετατραπεί ο ενοποιημένος Δήμος Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης σε περιοχή πρότυπο και σημείο αναφοράς για ολόκληρη την Αττική, φιλοδοξεί ο κ. Λεωνίδας Ψυχόπαιδας που κατέρχεται στις αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «ΝΑΙ» του Βασίλη Ξυπολυτά.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά στη συνέντευξη που παραχωρεί στο Newsbeast «μπορούμε να αποτελέσουμε πόλο πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας». Ασχολείται αρκετά χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η επαγγελματική του ενασχόληση ως σύμβουλου επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην Ενίσχυση Επιχειρήσεων και ΟΤΑ μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοοικονομικών εργαλείων, εκτιμά πως θα βοηθήσει σημαντικά στην αναβάθμιση του Δήμου. Όπως αναφέρει, γνωρίζει καλά τις διαδικασίες και τον τρόπο εκπόνησης και υποβολής μελετών, ώστε να ωριμάσουν και τελικά να εγκριθούν. «Έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω στη διεκδίκηση προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση των έργων στο Δήμο μας, καθώς και να μεταφέρω τεχνογνωσία με καλές και καινοτόμες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις» σημειώνει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον κ. Ψυχόπαιδα, έχει ως εξής:

NB: Ασχολείστε χρόνια με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Θα ήθελα να αναφερθείτε σε αδρέ γραμμές σε αυτή την πορεία και στο γιατί επιλέξατε να συμμετάσχετε στον συνδυασμό «ΝΑΙ» με τον υποψήφιο δήμαρχο το Βασίλη Ξυπολυτά

ΛΨ: Έχω εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος πριν και μετά την ενοποίηση των Δήμων Κηφισιάς – Νέας Ερυθραίας και Εκάλης. Έχω αναλάβει θέσεις ευθύνης με μετρήσιμα αποτελέσματα σε έργα και συνοπτικά θα σας έλεγα πως έχω διατελέσει: Διευθύνων Σύμβουλος στη Δημοτική Επιχείρηση ΔΕΑΝΕ, Εντεταλμένος Σύμβουλος των Εθνικών και Ευρωπαϊκών χρηματοδοτούμενων προγραμμάτων του Δήμου Κηφισίας – Νέας Ερυθραίας – Εκάλης, Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπλασης του Πεντελικού Όρους (Σ.Π.Α.Π.) και Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Παιδικών Χαρών της Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Τομέα της Αττικής.

Μετά την ολοκλήρωση της θητείας μου ως Δημοτικός Σύμβουλος στο Δήμο Κηφισιάς -Νέας Ερυθραίας –Εκάλης, και δεδομένου ότι στις Δημοτικές εκλογές του 2014 ο συνδυασμός μας δεν επανεκλέχθηκε στη διοίκηση του Δήμου, αποδέχθηκα την τιμητική πρόταση του τότε Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη να ενταχθώ στην ομάδα του, ως ειδικός σύμβουλος για θέματα που αφορούν την καλύτερη οργάνωση, παρακολούθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μελετών και προμηθειών του Δήμου, αποκτώντας μεγαλύτερη εμπειρία και σφαιρικότερη άποψη στη διοίκηση. Το 2019 αποδέχθηκα την επόμενη πρόταση του κ. Πατούλη να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής, και μέσω της ενασχόλησης μου τα έτη που ακολούθησαν, να διευρύνω τις γνώσεις μου και στον Β΄ βαθμό αυτοδιοίκησης.

Επέλεξα να συμπορευτώ με τον Βασίλη Ξυπολυτά, ένα νέο άνθρωπο με σοβαρό βιογραφικό και εμπειρία στις διοικήσεις, τόσο του Δήμου μας, όσο και μεγάλων Δημόσιων Οργανισμών, διότι πιστεύω ότι διαθέτει όλα τα προσόντα αλλά και την απαραίτητη εξωστρέφεια για να γίνει Δήμαρχος και να διεκδικήσει έργα από την Περιφέρεια και το κεντρικό κράτος, τα οποία θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων του Δήμου μας.

ΝΒ: Ποια έργα και δράσεις πιστεύετε ότι μπορεί να κάνει η νέα δημοτική αρχή το πρώτο εξάμηνο ώστε να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών στο Δήμο Κηφισιάς;

ΛΨ: Η Κηφισιά έχει όλα τα προσόντα να αποτελέσει μια ελληνική πόλη πρότυπο. Ως δημοτική παράταξη, έχουμε σχεδιάσει ένα πρόγραμμα 5 αξόνων και στοχεύουμε η Κηφισιά να γίνει μια ασφαλής, καθαρή, φωτεινή, προσβάσιμη, «έξυπνη», «πράσινη» πόλη, η οποία θα αποτελεί πόλο πολιτισμού, αθλητισμού και παιδείας και σημείο αναφοράς για την Αττική.

Οι άμεσες δράσεις μας για το πρώτο διάστημα θα στοχεύουν:

  1. Στον αναπρογραμματισμό της καθαριότητας για όλες τις περιοχές του Δήμου μέσω ειδικών προγραμμάτων άμεσης παρέμβασης για τον οδοκαθαρισμό, τον καθαρισμό των κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου, τον καθαρισμό των φρετίων, καθώς και την επαναλειτουργία των υπόγειων κάδων.
  2. Στην ενίσχυση της προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους με την αποκατάσταση των προβλημάτων στις υφιστάμενες υποδομές (ράμπες, οδεύσεις τυφλών, κλπ.) και την αφαίρεση των παράνομων αντικειμένων και των στοιχείων αστικού εξοπλισμού που δυσχεραίνουν την κίνηση των πεζών, των ευπαθών ομάδων και των ΑΜΕΑ.
  3. Στην ενεργειακή αναβάθμιση των δημοτικών κτιρίων και των σχολείων με την άμεση προώθηση των αντίστοιχων μελετών.
  4. Στην άμεση υποστήριξη όσων έχουν ανάγκη μέσω της βελτίωσης της υφιστάμενης δράσης και παροχής υπηρεσιών του Κέντρου Κοινότητας και της υποστήριξης των κοινωνικών δομών.
  5. Στην ενίσχυση της επικοινωνίας με τους δημότες για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων μέσω εφαρμογής ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών.
  6. Στην άμεση πληροφόρηση των πολιτών και των φορέων της πόλης σχετικά με τις οικονομικές και διοικητικές πράξεις της δημοτικής αρχής προκειμένου να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια.

ΝΒ: Πόσο σοβαρός νομίζετε ότι είναι ο κίνδυνος της αποχής των δημοτών να ψηφίσουν στις εκλογές της Κυριακής και πώς κατά τη γνώμη σας θα πρέπει να πειστούν ώστε να προσέλθουν στην κάλπη;

ΛΨ: Ο κίνδυνος της αποχής των πολιτών από τις δημοτικές εκλογές είναι μεγάλος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η απογοήτευση από την πολιτική διαδικασία, η ανεπάρκεια επιλογών, αλλά και η γενική αδιαφορία των πολιτών. Η αποχή από τις εκλογές μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στη δημοκρατία και στη λειτουργία των τοπικών κοινοτήτων. Ορισμένες προτάσεις για την αύξηση της συμμετοχής των πολιτών περιλαμβάνουν:

  1. Ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της ψήφου και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι επιλογές τους. Η διαφάνεια και η πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τους υποψηφίους και τις πολιτικές τους είναι σημαντικές για να ενθαρρυνθούν οι πολίτες να συμμετάσχουν.
  2. Προώθηση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών στην τοπική πολιτική διαδικασία, μέσω διαλόγου και δημόσιων συζητήσεων. Μέσω αυτής της διαδικασίας μπορεί να δημιουργηθεί ένα αίσθημα ευθύνης και ενότητας μεταξύ των πολιτών και να τους ενθαρρύνει να συμμετάσχουν περισσότερο στην πολιτική διαδικασία.
  3. Ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα θέματα που επηρεάζουν την τοπική κοινότητα και τη σημασία της συμμετοχής τους στην εκλογική διαδικασία. Αυτό μπορεί να γίνει μέσω διαδικτυακών πλατφορμών και δημόσιων συναντήσεων και συζητήσεων.
  4. Ενθάρρυνση της ποικιλομορφίας μέσω της συμμετοχής και εκλογής υποψηφίων από διάφορες κοινωνικές και ηλιακές ομάδες προκειμένου να επιτευχθεί πιο εκτεταμένη εκπροσώπηση στις τοπικές αρχές. Επιπλέον, με τη συμμετοχή υποψηφίων νεότερων ηλικιών προωθείτε η ενεργή συμμετοχή των νέων στην τοπική πολιτική, οι οποίοι αποτελούν διαχρονικά το μεγαλύτερο ποσοστό αποχής στις εκλογικές διαδικασίες.

Η παράταξη μας κινήθηκε σύμφωνα με τα παραπάνω, ενισχύοντας σημαντικά τη συμμετοχή των πολιτών στην τοπική πολιτική διαδικασία. Σχεδιάσαμε μία διαδικτυακή πλατφόρμα, μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης μπορούσε να απαντάει σε ερωτήματα σχετικά με τη διαμόρφωση του προγράμματος μας, συμμετέχοντας ενεργά με αυτό τον τρόπο στη λήψη αποφάσεων. Οργανώσαμε πολλές δημόσιες συναντήσεις σε διάφορες γειτονιές του Δήμου μας, όπου συζητήσαμε με τους κατοίκους εστιάζοντας στα ιδιαίτερα προβλήματα της κάθε περιοχής. Επιπλέον, η παράταξη μας διαθέτει ποικιλομορφία υποψηφίων, όλων των ηλικιακών και κοινωνικών ομάδων. Έγινε προσθήκη σημαντικού αριθμού νέων σε ηλικία ατόμων, οι οποίοι είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες και επιστήμονες, με γνώση στις νέες τεχνολογίες και όρεξη για δουλεία, που προσδίδουν ποιότητα στο ψηφοδέλτιο και αποτελούν κίνητρο για τους συνομηλίκους τους να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία.

ΝΒ: Εφόσον εκλεγείτε, σε ποιον τομέα θα θέλετε να συνεισφέρετε έμπρακτα σε προσωπικό επίπεδο;

ΛΨ: Δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά ως Σύμβουλος Επιχειρήσεων με εξειδίκευση στην Ενίσχυση Επιχειρήσεων και ΟΤΑ μέσω ευρωπαϊκών και εθνικών χρηματοοικονομικών εργαλείων. Γνωρίζω καλά τις διαδικασίες και τον τρόπο εκπόνησης και υποβολής μελετών, ώστε να ωριμάσουν και τελικά να εγκριθούν. Λόγω της επαγγελματικής μου ιδιότητας έχω τη δυνατότητα να συνεισφέρω στη διεκδίκηση προγραμμάτων για τη χρηματοδότηση των έργων στο Δήμο μας, καθώς και να μεταφέρω τεχνογνωσία με καλές και καινοτόμες πρακτικές που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες ελληνικές και ευρωπαϊκές πόλεις. Με την εμπειρία που διαθέτω στο συγκεκριμένο τομέα μπορώ να συμβάλλω στην παρακολούθηση και επιτάχυνση των διαδικασιών μελετών και προμηθειών του Δήμου, καθώς και στην καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών για την έγκαιρη ωρίμανση των μελετών.