Το νέο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, παρουσίασε ο νέος πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, στην πρώτη του ομιλία μπροστά στους βουλευτές του κόμματός του.
Όπως ήταν γνωστό εδώ και καιρό, διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στη θέση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, ορίστηκε ο Γιώργος Τσίπρας.
Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας στη θέση του Διονύση Καλαματιανού, ορίστηκε η Θεοδώρα Τζάκρη. Ο Διονύσης Καλαματιανός ανέλαβε θέση κοινοβουλευτικού εκπροσώπου στο πλάι του Νίκου Παππά που παρέμεινε στη συγκεκριμένη θέση.
Την τριάδα των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων «κλείνει» ο δικηγόρος Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ο οποίος στην κούρσα της διαδοχής του Αλέξη Τσίπρα είχε στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου. Από κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος αντικαταστάθηκε ο Νάσος Ηλιόπουλος ο οποίος φέρεται να αρνήθηκε να παραμείνει στη συγκεκριμένη θέση.
Συντονιστής των τομεαρχών του κόμματος, σε θέση που διατηρούσε ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ορίστηκε ο Παύλος Πολάκης.
Η ψηφοφορία
Αρχικά υπήρξε πρόταση η εισήγηση του προέδρου να μην μπει σε ψηφοφορία όμως βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασαν και έτσι 44 βουλευτές κλήθηκαν να ψηφίσουν την πρόταση στο σύνολό της και όχι χωριστά για κάθε θέση.
Πριν την έναρξη της ψηφοφορίας ο Αλέξης Τσίπρας αποχώρησε τηρώντας τη στάση ουδετερότητας που έχει κρατήσει από την αρχή της διαδικασίας διαδοχής του.
Απόντες από τη συνεδρίαση ήταν ακόμα ο Νίκος Παππάς όσο και ο Όθων Ηλιόπουλος. Έτσι στους 44 βουλευτές που κλήθηκαν να ψηφίσουν, η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη έλαβε 28 θετικές ψήφους, ενώ 16 βουλευτές ψήφισαν «λευκό».
Η πρώτη ομιλία Κασσελάκη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
«Έχουμε την πιο νωπή δημοκρατική εντολή των ψηφοφόρων μας. Αναλαμβάνουμε την τεράστια ευθύνη να τους τιμήσουμε. Να σταθούμε δίπλα τους και να τους υπηρετήσουμε. Εμείς εκπροσωπούμε την εθνική εξαίρεση του πρωθυπουργού της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στην πρώτη του ομιλία μπροστά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του.
Παρόντες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τόσο ο Αλέξης Τσίπρας που είχε μετά την αποχώρησή του εμφανιστεί μόνο στις δύο κάλπες των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο οποίος παρέμενε… άφαντος από το βράδυ των δεύτερων εκλογών του Ιουνίου και έπειτα εξαιτίας και του επεισοδίου με τον Πάνο Ρήγα στην Κουμουνδούρου.
«Εμείς οι 48 απέναντι στους “άριστους” 158. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν και έντιμοι και σοβαροί βουλευτές στη Νέα Δημοκρατία. Αλλά στο τέλος της ημέρας είναι αντιμέτωποι με τη συνείδησή τους όταν χειροκροτούν μια εθνικά και κοινωνικά επιζήμια πολιτική. Μακάρι κάποιοι να ψηφίζουν κατά συνείδηση, αλλά η βαρωνία Μητσοτάκη θα τους τιμωρήσει».
«Ο κ. Μητσοτάκης πήγε στις 31 Μαρτίου στο φράχτη του Έβρου για να τον εργαλειοποιήσει και να αλλάξει την ατζέντα. Η ανθρωπιά που δείχνω εγώ όπου πάω λένε “επικοινωνία”. Όμως όταν το κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολιτική μαεστρία. Βλέπει τους Έλληνες ως πληθυσμό για χειραγώγηση.
Το είδατε και στο σχολείο που επισκέφθηκα στην Καλλιθέα. Αντί να ζητήσουν συγγνώμη από δασκάλους, γονείς και παιδιά, ειρωνεύονται. Εγώ αισθάνθηκα την ανάγκη να κάνω μια δωρεά για air condition. Την έκανα τη δωρεά. Ας κάνει και ο Μητσοτάκης και ο Βορίδης και ο Γεωργιάδης μια δωρεά» ανέφερε επιτιθέμενος στην κυβέρνηση ο Στέφανος Κασσελάκης.
«Αν ο Μητσοτάκης ήταν διευθύνων σύμβουλος μιας επιχείρησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα τον είχε απολύσει. Εκτός βέβαια αν το είχε διορίσει ο ίδιος. Οι πρακτικές του παραμένουν πρακτικές της Δεξιάς. Ας φέρει αύριο στη Βουλή ας φέρει αύριο στη Βουλή νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Άντε να δούμε ποιος διοικεί τη Νέα Δημοκρατία, ο Μητσοτάκης ή ο Βορίδης;
Ας πούμε επιτέλους τα σύκα, σύκα και τη σκάφη, σκάφη. Δεν θα τους αφήσω σε χλωρό κλαρί. Εγώ θα τους ξεμπροστιάζω στην κοινωνία. Γιατί η κοινωνία δικαιούται καλύτερα. Γι’ αυτό όλοι μας έχουμε ευθύνη να σηκώσουμε ανάστημα και να αναμετρηθούμε με τον εαυτό μας. Να αποδείξουμε το λόγο που μπήκαμε στην πολιτική. Για τις ψυχές αυτού του τόπου. Εμείς τώρα πρέπει να βάλουμε στο πλάι ατομικές επιδιώξεις και να παλέψουμε όλες και όλοι μαζί για να μην καεί ολοσχερώς αυτός ο τόπος».
«Στο κοινοβούλιο εσείς θα δίνετε την καθημερινή μάχη απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκλέχτηκα από τη βάση του κόμματος με ξεκάθαρο μήνυμα ότι η βάση θα συμμετέχει στην πολιτική. Πρέπει να απελευθερώσουμε τη δύναμη των πάντων. Αυτό θα σημαίνει την επανεκκίνηση της ελληνικής κοινωνίας».
«Ήρθα να σας κοιτάξω στα μάτια, να ενώσουμε τις ψυχές και τις διαδρομές μας και να πείσουμε ότι αξίζουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών. Στερεότυπα τέλος, όπως έλεγε και ο Αλέξης Τσίπρας, τίποτα δεν είναι γραμμένο στην πέτρα, ο κόσμος αλλάζει.
«Δεν κέρδισε ο Μητσοτάκης, εμείς χάσαμε. Δεν θα επιτρέψω να αμφισβητηθεί και να παραγραφεί οτιδήποτε θετικό που πετύχαμε απέναντι σε ένα κατεστημένο δεκαετιών. Ερχόμαστε από μακριά, φτάσαμε μακριά. Για να φτάσουμε πιο μακριά πρέπει να αλλάξουμε και οι ίδιοι και να υπηρετήσουμε με αφοσίωση το νικηφόρο αφήγημα που θα περιγράψω. Θέλω να κλείσω την πρώτη μου ομιλία μου με το δυσανάλογα μεγάλο βάρος που έχετε επωμιστεί. 47 άξιοι βουλευτές εκπροσωπούν τις απαιτήσεις της ελληνικής κοινωνίας. Θα είμαι στο πλευρό σας, σας θέλω στο πλευρό μου. Ερχόμαστε να μεγαλώσουμε και να υψώσουμε το σθένος της Ελλάδας και όχι να το βάλουμε σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Στα εθνικά μας θέματα το κόκκινο δεν θα ξεθωριάσει καθόλου. Οι κόκκινες γραμμές μας θα παραμείνουν κόκκινες. Πρέπει να τρέξουμε όλοι μαζί τώρα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Εγώ θα τρέξω από αύριο».
«Σας εύχομαι ολόψυχα να σηκώσετε με θάρρος το βάρος της ευθύνης στο κοινοβούλιο. Το έχουμε ανάγκη. Εγώ θα είμαι δίπλα σας κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό και θα νικήσουμε».