Η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί ο Elias, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνέντευξης του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Θανάση Κοντογεώργη στο Πρώτο Πρόγραμμα. Διευκρινίζοντας ότι καλώς ήχησε το «112» όπου αυτό έγινε, ο υφυπουργός αναφέρθηκε, παραλλήλως, και σε άλλα θέματα, όπως οι αποζημιώσεις στη Θεσσαλία, οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις, ο ελληνο-τουρκικός διάλογος, η νέα ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αλλά και το εν εξελίξει Υπουργικό Συμβούλιο.
Ξεκινώντας από το νέο κύμα κακοκαιρίας, «όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε ετοιμότητα, ειδικά στις περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα, και στη Θεσσαλία είναι σε αυξημένο βαθμό ετοιμότητας», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Πάντως, συμπλήρωσε, «η κατάσταση με βάση την εξέλιξη της κακοκαιρίας, είναι διαχειρίσιμη, περιμένουμε και σήμερα την εξέλιξη του καιρικού φαινομένου».
Σε ερώτηση για το «112», ειδικότερα δε, αν έγινε κατάχρηση αυτού, ο Θ. Κοντογεώργης αφού εξήγησε τον προληπτικό του χαρακτήρα, απέρριψε τις αιτιάσεις για λάθος συναγερμό. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε εν συνεχεία, «ακολούθησαν ιδιαίτερα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες. Όσοι μένουμε στην Αθήνα το βιώσαμε έντονα. Από τις 2.30 και μετά και για τουλάχιστον 2-3 ώρες η κατάσταση ήταν δύσκολη. Επομένως, καλώς ήχησε το “112”», συμπέρανε.
Τώρα, το ενδιαφέρον της πολιτείας στρέφεται στην Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, όπου τα φαινόμενα είναι ακόμη έντονα, σε κάθε περίπτωση «μέχρι τώρα τα προβλήματα είναι διαχειρίσιμα», επανέλαβε.
Στο θέμα των αποζημιώσεων, επεσήμανε εν πρώτοις ότι «στα χωριά που καλύφθηκαν από νερό, για πρώτη φορά υπήρξε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία χωρίς καν να κάνουν αίτηση». Συνολικώς δε, «έχουν δοθεί περισσότερα από 35 εκατ. σε αποζημιώσεις […] οι αυτοψίες συνεχίζονται, έχουμε σχεδόν 27.000 οριστικοποιημένες αιτήσεις και 5.000 προσωρινές». Όμως, «θα ακολουθήσουν οι επιχειρήσεις, οπότε το ποσό θα αυξηθεί σημαντικά», εκτίμησε. Για τους αγρότες ειδικότερα, «ο ΕΛΓΑ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υπολογίζουν βάσιμα ότι τον Νοέμβριο θα ξεκινήσουν οι καταβολές, μέσα στον Οκτώβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία (καταγραφής)».
Αλλάζοντας θέμα, στα των ελληνο-αμερικανικών σχέσεων, μετά και τις εξελίξεις για το Γερουσιαστή Μενέντεζ, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ δήλωσε ότι «οι σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σταθερές προφανώς. Και, έχουμε δείξει το τελευταίο διάστημα και οι δύο πλευρές ότι είναι αρκετά ενδυναμωμένες (οι σχέσεις) και μέσα στο πλαίσιο των διμερών διακρατικών συμφωνιών για την αμυντική συνεργασία αλλά και, βέβαια, στα θέματα ευρύτερης πολιτικής, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της παράνομης εισβολής της Ρωσίας σε αυτήν. Επομένως, το πλαίσιο είναι ισχυρό, ανεξαρτήτως των προσώπων», τόνισε και συμπλήρωσε: «Δική μας επιδίωξη είναι να είμαστε ένας σταθερός συνομιλητής στην περιοχή. Γι’ αυτό το λόγο η στρατηγική μας είναι σταθερή και εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και τη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Ερωτηθείς για τις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, μετά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου Ερντογάν και άλλων αξιωματούχων από την Τουρκία, διευκρίνισε ότι τα βήματα στο διάλογο των δύο χωρών είναι γνωστά, με άλλα λόγια «ο σχεδιασμός προχωράει. Μας ενδιαφέρει να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή και ισορροπία, με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Δεν είμαστε αφελώς αισιόδοξοι, αντιλαμβανόμαστε και πού βρισκόμαστε και τη γειτονιά και ποιες μπορεί να είναι οι επιδιώξεις της γείτονος χώρας. Όποτε υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας, χρειάζεται να το αξιοποιούμε σωστά. Για αυτό έχουμε φροντίσει να έχει ενισχύσει η χώρα μας και το γεωπολιτικό της αποτύπωμα και την αμυντική της ικανότητα», επέμεινε εξ άλλου.
Σε ερώτημα, τέλος, για την ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού εξέφρασε την ελπίδα του, εισαγωγικώς, να αλλάξει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ, παρατήρησε, από την άλλη πως ότι «κάποιες επιλογές που γίνονται στην εσωτερική κατανομή ρόλων στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν απέχουν πάρα πολύ από κάποια πράγματα που έχουμε γνωρίσει. Ας περιμένουμε να δούμε», συνέστησε.