Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως «η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, οι υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες».
Επίσης, είπε ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μας Hakan Fidan θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για το θέμα. Ομοίως, ο Επικεφαλής Σύμβουλός μου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, Πρέσβης Akif Çağatay Kılıç, θα συνεργαστεί επίσης με τον συνομιλητή του. Στόχος μας είναι να διαλύσουμε την ταραγμένη ατμόσφαιρα στο Αιγαίο και η προσέγγιση του Μητσοτάκη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά το πιο σημαντικό βήμα για εμάς αυτή τη στιγμή θα είναι η σύνοδος κορυφής στη Θεσσαλονίκη, αν θέλει ο Θεός.
«Η Σύνοδος Κορυφής της Θεσσαλονίκης θα είναι τώρα ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών μας θα κάνουν προκαταρκτικές προετοιμασίες και θα πραγματοποιήσουμε αυτή τη σύνοδο κορυφής στη Θεσσαλονίκη, ελπίζουμε στις 7 Δεκεμβρίου. Με αυτή τη σύνοδο κορυφής, ελπίζουμε να δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν αλλάξει», πρόσθεσε στη συνέχεια.
Ωστόσο, για το Κυπριακό είπε πως «κάναμε άλλη μια πρόσκληση στη διεθνή κοινότητα. Η αναγνώριση της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου ως ανεξάρτητου κράτους είναι το μόνο και πιο αποτελεσματικό βήμα που θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού. Δεν αναγνωρίζουμε άλλες επιλογές εκτός από αυτήν. Είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε τα δικαιώματα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου μέχρι τέλους, στο πλαίσιο του δικαιώματος του εγγυητή που μας παραχωρεί το διεθνές δίκαιο. Αναμένουμε ότι η πόρτα που άνοιξε η ένταξη της ΤΔΒΚ στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως μέλος παρατηρητή θα συνεχιστεί. Η αναγνώριση της ΤΔΒΚ ως ανεξάρτητου κράτους από τη μία χώρα μετά την άλλη υπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο επόμενος οδικός μας χάρτης περιλαμβάνει αποτελεσματικά βήματα που πρέπει να γίνουν προς την πλήρη προστασία των δικαιωμάτων της ΤΔΒΚ και την ένταξή της στο διεθνές σύστημα».