Ξεπέρασε τις προσδοκίες η συμμετοχή στις εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τα άτομα που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα ξεπέρασαν τις 140.000, με πάνω από 35.000 τα νέα μέλη που γράφτηκαν στο κόμμα για να ψηφίσουν.

Ο ρυθμός προσέλευσης στις κάλπες των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ ήταν τόσο μεγάλος που δόθηκε οριζόντια παράταση μιας ώρας ως τις 21:00 ενώ καθώς παρατηρήθηκαν ουρές σε εκλογικά τμήματα ιδίως της Αττικής, όπως στο Χαλάνδρι, το Μαρούσι, τη Νέα Σμύρνη και τη Γλυφάδα αποφασίστηκε να δοθεί κατά περίπτωση παράταση για να μπορέσουν να ψηφίσουν όλοι όσοι προσήλθαν και υπομονετικά περίμεναν στην ουρά. Υπολογίζεται ότι η ψηφοφορία χρειάστηκε να παραταθεί σε περίπου 60 τμήματα. Οριστικά οι κάλπες έκλεισαν στις 10:15 το βράδυ.

Στιγμιότυπο από τις εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στο εκλογικό κέντρο του Περιστερίου, Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Λίγο μετά τις 17.00 ψήφισε στην Πλάκα και ο Αλέξης Τσίπρας.

Μετά την ψηφοφορία, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δήλωσε: «Σήμερα μιλούν τα χιλιάδες μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που προσέρχονται μαζικά στις καλπες.Το δικό τους “παρών”, μαζί και το δικό μου δείχνει ότι βιάστηκαν πολύ όσοι κήρυξαν τον ΣΥΡΙΖΑ απόντα. Θα είμαστε εδώ»

«Η συμμετοχή μέχρι στιγμής ξεπερνάει κάθε προσδοκία. Ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ δυναμώνει. Πάμε να διαψεύσουμε και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες. Πάμε για την παράταξη της νίκης», σχολίασε ο εκ των υποψηφίων, Νίκος Παππάς.

«Ψηφίζουμε για τη μεγάλη κυβερνωσα αριστερά» ανέφερε, σε ανάρτησή της, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου. Έγραψε συγκεκριμένα: «Μεγάλη συμμετοχή σε όλη την Ελλάδα για την εκλογή νέας ηγεσίας στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ψηφίζουμε για έναν ισχυρό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ψηφίζουμε για να δυναμώσουμε τη φωνή του προοδευτικού κόσμου. Ψηφίζουμε για τη μεγάλη κυβερνωσα αριστερά».

Την ίδια στιγμή, η Κουμουνδούρου δεν κρύβει την ικανοποίηση της για τον βαθμό ανταπόκρισης των πολιτών στη διαδικασία.

Η μεγάλη συμμετοχή, πάντως, έφερε και ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα. Με πολλούς πολίτες να είναι νέα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή να εγγράφονται στο κόμμα λίγο πριν ρίξουν την ψήφο στην κάλπη, η αναμονή ήταν μεγάλη.

Όμως, και τα παλιά μέλη χρειαζόταν να συμπληρώσουν στην φόρμα τα στοιχεία τους.