την επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συναντήθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να εξασφαλίσει ευρωπαϊκή στήριξη για τη χώρα μετά το καταστροφικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel. «Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Δεν έχω ξαναδεί παρόμοια κατάσταση με τόσες καταστροφές. Προτεραιότητά μας να επιστρέψουν οι πληγέντες στην καθημερινότητά τους. Ελπίζουμε στη μέγιστη ευελιξία της Ευρώπης για βοήθεια. Θα κινητοποιήσουμε 2,2 δισ. ευρώ πόρους για τηνν αντιμετώπιση των καταστροφών», τόνισε.

«Σας ευχαριστώ για την ταχύτητα με την οποία αποδεχθήκατε το αίτημά μου να σας συναντήσω», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων μετά την συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα υπέστη δυο μεγάλες καταστροφές την μεγάλη πυρκαγιά στον Εβρο και σαν να μην ήταν αρκετό είχαμε την κακοκαιρία Ντάνιελ που έπληξε την Θεσσαλία. Είχαμε τις χειρότερες πλημμύρες στην ιστορία της Ευρώπης και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του σε όσους έχασαν τους ανθρώπους τους.

Ευχαρίστησε όσους συμμετέχουν στις επιχειρήσεις και έδειξε φωτογραφίες με το χωριό Μεταμόρφωση πριν και μετά. Δεν έχουμε ξαναδεί τόσες καταστροφές στην γεωργική παραγωγή. Είναι προτεραιότητά μας να επιστρέψουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους και στις δουλειές τους. Είναι καλό, τόνισε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε καλή κατάσταση και η ΕΕ πρέπει να δείξει την μέγιστη υποστήριξη και ευελιξία και βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Σημείωσε ότι υπάρχουν πόροι που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και δεν έχουν ακόμα διατεθεί.

Φυσικά θα υπάρξουν αι χρηματικοί πόροι από την ΕΕ, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι επαναπρογραμματίζονται οι προτεραιότητες για να δοθούν πάνω από 2,2 δισ. ευρώ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ακόμα ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν είχε λάβει υπόψιν τέτοιες καταστροφές οπότε δεν μπορούσε να έχει τέτοια κεφάλαια διαθέσιμα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής πρέπει να μας ωθήσουν να κινητοποιήσουμε και άλλους πόρους. Να μην απελπιζόμαστε, η Ευρώπη θα στηρίξει την χώρα μας σε αυτή την προσπάθεια.

Την έκπληξή της για τις καταστροφές στην Ελλάδα εξέφρασε από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Όπως είπε είδες τις φωτογραφίες που της έστειλε ο πρωθυπουργός και δήλωσε συγκλονισμένη. Η Ευρώπη είναι δίπλα στην Ελλάδα και τους Έλληνες τόνισε η Πρόεδρος της Κομισιόν.

Αναφερόμενη στον τρόπο που θα δοθεί η βοήθεια είπε ότι χρειάζεται άμεση βοήθεια. Θα είμαστε γρήγοροι θα βρούμε λύσεις θα είμαστε ευέλικτοι και θα κινητοποιήσουμε όλους του πόρους της ΕΕ.

Θα χρησιμοποιήσουμε χρήματα από την προηγούμενη περίοδο που δεν δαπανήθηκαν από τα ταμεία συνοχής. Το ευρωπαϊκό ταμείο υποστήριξης, κεφάλαια που πρέπει να διοχετευθούν. Ένα μέρος του ποσού θα δοθεί στους Έλληνες και μέσα από την ΚΑΠ.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν είπε ακόμα ότι του χρόνου θα διατεθούν από το Ταμείο συνοχής 400 εκατομμύρια ευρώ. Θα συνεργαστούμε στενά με τις ελληνικές αρχές και θα δημιουργήσουμε μια task force με τους Έλληνες να μπορούν να στηρίζονται στην Ευρώπη.