Λίγες ώρες πριν περάσει ο Βασίλης Στίγκας το κατώφλι του Αρείου Πάγου και καταθέσει επίσημα τις τηλεοπτικές του καταγγελίες για «πρακτικές Greek Mafia» από τους Σπαρτιάτες, οι βουλευτές που διέγραψε, αποφάσισαν να επιστρέψουν.
Τόσο ο πρόεδρος του κόμματος, όσο και οι ίδιοι, μέσω διαφορετικών επιστολών διαβεβαίωσαν «για την ενότητα τους», λίγο πριν ο πρώτος καταθέσει στις αρχές και θέσει υπό πιθανή αναστολή την κρατική χρηματοδότηση, που ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ.
Η «συμφιλίωση» ξεκίνησε το βράδυ της Δευτέρας (4/9), όταν ο Στίγκας εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία πέρα από την επιστροφή των βουλευτών, σημείωσε πως «οι χαρακτηρισμοί, “Greek Mafia” και «”ομάδα εκβιαστών”, δεν έχουν καμία σχέση με κανέναν από τους διαγραφέντες ή κάποιον άλλον από την Κοινοβουλευτική Ομάδα μας».
Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για τις αρχές, με αποτέλεσμα να βρεθεί για τρεις ώρες περίπου στον Άρειο Πάγο, χωρίς να ολοκληρώσει την κατάθεση του. Εκεί, δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη η οποία διενεργεί αυτοπροσώπως την έρευνα, λόγω της σοβαρότητας της.
Μάλιστα, η πολύωρη κατάθεση του δεν ήταν αρκετή για να φωτίσει όλες τις πτυχές των καταγγελιών του με αποτέλεσμα , σύμφωνα με τον κ. Στίγκα, να επανέλθει τις επόμενες ημέρες στο εισαγγελικό γραφείο για να συνεχίσει την κατάθεση του.
«Στηρίζουμε ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο»
Ο Βασίλης Στίγκας εξερχόμενος από το γραφείο της ανώτατης εισαγγελικής λειτουργού απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, δήλωσε πως οι βουλευτές «ζήτησαν συγγνώμη για αυτή την απρέπεια και την εικόνα που παρουσίασαν στο Κοινοβούλιο αλλά και προς το πρόσωπο μου, άρα είναι στη κοινοβουλευτική ομάδα συνεχίζουν κανονικά και επίσης υπάρχει και μια δήλωση στήριξης από ολόκληρη τη κοινοβουλευτική ομάδα ότι με στηρίζουν ως πρόεδρο του κόμματος. Αφήστε με να πω στην εισαγγελέα ότι ξέρω».
«Υπάρχουν μεθοδεύσεις οι οποίες παραπέμπουν με πάρα πολλούς τρόπους σε Greek Mafia και Δον Κορλεόνε όπως το είπα από διάφορους από εξωκοινοβουλευτικούς» είπε και συνέχισε «Αν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις θα το κρίνει η κυρία εισαγγελέας. Και για τον Κασιδιάρη μιλήσαμε. Εγώ δεν είχα κάνει δήλωση ότι πηγαίνουν στο Δομοκό. Να παίρνουν οδηγίες από κάποιους άλλους ενδεχομένως να ήταν. Θα δούμε αλλά δεν είπα ποτέ ότι ο κ. Κασιδιάρης έδινε οδηγίες από το Δομοκό και δεν αναιρώ τίποτα. Δεν είχαμε καμία σχέση με τον κ. Κασιδιάρης καμία τηλεφωνική επικοινωνία και τίποτα περισσότερο. Τον στηρίζω για το Δήμο της Αθήνας», είπε στη συνέχεια.
Επίσης, έκανε γνωστή στους δημοσιογράφους κοινή δήλωση βουλευτών του κόμματος του με την οποία επιβεβαιώνουν την ενότητα του κόμματος. Η δήλωση αναφέρει τα εξής:
«Υπογράφοντας την παρούσα δήλωση, βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος Σπαρτιάτες, έχοντας επίγνωση της ευθύνης μας προς τους ψηφοφόρους μας αλλά και τον ελληνικό λαό όποιος μαστίζεται από σοβαρά προβλήματα (καταστροφικές πυρκαγιές, ανεργία, ακρίβεια) δηλώνουμε την προθυμία μας να στηρίξουμε ανεπιφύλακτα τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας μας και να επιβεβαιώσουμε την ενότητα του κόμματος. Η στάση μας ήταν πάντα στο πλευρό των θεσμών και του δημοκρατικού πολιτεύματος, υπέρ του ελληνικού πατριωτισμού εθνικισμού και εναντίον οποιουδήποτε ολοκληρωτικού ξενόφερτου καθεστώτος και ιδεολογίας».
«Πρακτικές Δον Κορλεόνε»
Μέχρι στιγμής, κανείς δεν γνωρίζει γιατί επέστρεψαν οι βουλευτές στο κόμμα -αν έμεναν ανεξάρτητοι δεν μπορούσαν να σχηματίσουν κοινοβουλευτική ομάδα-, ούτε γιατί τους δέχτηκε ο Βασίλης Στίγκας, ο οποίος θα μπορούσε να παραμείνει πρόεδρος κι ας μην είχε βουλευτές.
Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση, είναι όσα είχε αναφέρει για τα άτομα που διέγραψε, καθώς τα λεγόμενα του προκάλεσαν την επέμβαση της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, είχε αναφέρει πως: «Υπάρχουν κέντρα, Greek mafia που παίρνει λεφτά από κάποιους βουλευτές. Είναι η ομάδα που ποδηγετεί κάποιους άλλους και τους τα παίρνει. Αν παίρνει λεφτά από τους βουλευτές, τότε έχει εισχωρήσει η Mafia.
Εγώ για να κάνω αυτή τη δήλωση, έφτασα στο αμήν. Προσπαθώ εδώ και δύο μήνες. Με έχουν βρίσει, έχουν απειλήσει την οικογένειά μου, μου σπάσανε την επιχείρηση, το γραφείο που κάναμε τις αρχικές δηλώσεις τον Ιούνιο.
Ενδεχομένως να μην είμαι αρεστός και να θέλουν να με ξηλώσουν από το κόμμα. Πιθανόν ο στόχος να είναι η κρατική επιδότηση. Γίνεται ένα κόμμα να έχει βγει από εκλογικό θρίαμβο και αμέσως οι βουλευτές να ζητούν Συνέδριο; Μου το ζητάνε από τις πρώτες 20 μέρες. Αυτοί οι τρεις βουλευτές που διέγραψα, πρωτοστατούσαν και επηρέαζαν και άλλους».