Τις 12 προτάσεις του κόμματος του για την ασφάλεια και την λαθρομετανάστευση παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς κηρύττοντας -όπως είπε- «πόλεμο» εναντίον του παρεμπορίου.
O πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, μίλησε για άμεσες απελάσεις, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης των συνόρων ακόμα και με υπέρυθρες κάμερες με τις οποίες θα εντοπίζονται οι παράνομοι μετανάστες πριν καν μπουν στην χώρα μας, σε ειδική εκδήλωση στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.
«Το θέμα της λαθρομετανάστευσης θα πρέπει να λυθεί μέσα στην Ευρώπη» είπε ο Πρόεδρος της ΝΔ και επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλουν να γίνουμε πολίτες β΄κατηγορίας. Θα ταξιδεύουμε στην Ευρώπη με διαβατήρια καθώς θα βγάλουν εκτός συνθήκης Σένγκεν. Δεν θέλουν να μας βγάλουν εκτός ευρώ θέλουν να μας θέσουν εκτός ευρωπαϊκού χώρου».
Όσον αφορά την πάταξη της εγκληματικότητας πρότεινε την ενίσχυση της αστυνόμευσης, όπως είναι η επαναφορά του αστυνομικού της γειτονιάς.
Παράλληλα να υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξει η κινηματογραφική ή ακόμα και η φωτογράφιση των διαδηλωτών οι οποίοι προκαλούν επεισόδια και φθορές, προκειμένου να έχει ατράνταχτα στοιχεία η δικαιοσύνη. Όπως γίνεται σε όλη την ευρωπαϊκή ένωση.
«Η ασφάλεια του πολίτη είναι προϋπόθεση για την Δημοκρατία, δεν υπάρχει ελεύθερη πόλη αν δεν μπορεί να προστατεύσει τους πολίτες της από τον φόβο. Χωρίς ασφάλεια κυριαρχεί ο φόβος που συνιστά κατάλυση της ελευθερίας. Το ξέρουν οι κάτοικοι της Αθήνας, του Αγίου Παντελεήμονα, αλλά και της Πάτρας και άλλων πόλεων», ανέφερε ο κ. Σαμαράς.
«Μέχρι πριν από μερικά χρόνια κυριαρχούσε η άποψη ότι η αστυνόμευση είναι κακό πράγμα, αλλά τώρα που εξέλειπε η αστυνόμευση οργιάζει το έγκλημα απλό και οργανωμένο. Δεν μπορεί να είναι κανείς ελεύθερος, όταν φοβάται για την οικογένειά του από την ασυδοσία και το έγκλημα», πρόσθεσε.
Υπάρχει όμως και η οικονομική διάσταση, ανέφερε ο κ. Σαμαράς, αφού χωρίς ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, ανθεί το παραεμπόριο και η παραοικονομία. Δεν μπορεί να υπάρξει οργανωμένη παραγωγή όταν κάποιος διώχνει επιχειρήσεις, κλείνει λιμάνια, κλπ. «Η ασφάλεια είναι η πιο θεμελιώδης προϋπόθεση της Ανάπτυξης. Επί δεκαετίες δεν ήταν στραβός ο γιαλός εμείς αρμενίζαμε στραβά», είπε.
Ακολούθως, παρουσίασε τα δώδεκα βήματα για την εμπέδωση της ασφάλειας:
-Να αλλάξει η νομοθεσία για την σύλληψη και καταδίκη ενός κακοποιού να φέρουμε τους κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κουκουλοφόροι που έχουν συλληφθεί και αφήνονται ελεύθεροι λόγω αμφιβολιών και όταν ξαναπιάνονται κουβαλώντας μολότοφ ισχυρίζονται ότι τους τα φόρτωσαν αστυνομικοί και τους αφήνουν ξανά. Η φωτογράφιση και η μαγνητοσκόπηση κατά την διάρκεια τέτοιων επεισοδίων πρέπει να επιτρέπεται. Ακόμη και για να προστατευθεί ο πολίτης
-Χρήση μεθόδων αστυνόμευσης που δεν θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Η αντιμετώπιση βίαιων ατόμων όπως το μαύρο μπλοκ είναι τελείως διαφορετικό πρόβλημα από ότι όλοι οι υπόλοιποι διαδηλωτές. Καθιέρωση υδροφόρων οχημάτων κατά την διάρκεια των επεισοδίων.
-Να ξαναέρθει ο αστυνομικός στη γειτονιά. Αυτό σημαίνει τρία πράγματα, 1) να απελευθερωθεί η αστυνομία από γραφειοκρατικές εργασίες, 2) να ενοποιηθούν τα μηχανοκίνητα σώματα της αστυνομίας, 3) να υπάρξουν ελικόπτερα για την βιντεοσκόπηση περιστατικών.
-Να ενοποιηθούν και να ενισχυθούν οι διευθύνσεις κατά του οργανωμένου εγκλήματος που συνήθως έχει πολλά πρόσωπα. Εδώ υπάρχει θέμα με τους κανόνες εμπλοκής των αστυνομικών.
να αλλάξει ολόκληρη η ποινική αντιμετώπιση. Η κακώς νοούμενη «επιείκεια» έχει οδηγήσει στην ατιμωρησία. Όσοι κρίνονται ένοχοι να μένουν στην φυλακή για επαρκή χρόνο.
-Να αποσυμφορηθούν οι φυλακές.
-Να απελαθούν οι αλλοδαποί κατάδικοι
-Να λειτουργήσουν αμέσως τα έτοιμα σωφρονιστικά καταστήματα
να αλλάξει ολόκληρος ο κώδικας των φυλακών, να σπάσουν τα κυκλώματα.
-Να αντιμετωπιστεί η λεγόμενη χαμηλή εγκληματικότητα που συνήθως είναι προπομπός της βαριάς εγκληματικότητας. Θα απομακρυνθούν οι χρήστες από σημεία των πόλεων που έχουν καταλάβει.
-Θα πρέπει να υπάρξει ένα δόγμα εσωτερικής ασφάλειας που θα αρχίζει από τις απειλές κατά της δημόσιας ασφάλειας μέχρι τους μηχανισμούς προληπτικής κατασταλτικής αντιμετώπισης σε βάθος χρόνου
-Λαθρομετανάστευση. Δεν είναι μόνο οικονομικοί μετανάστες αλλά άτομα που έχουν ήδη παρανομήσει μπαίνοντας στην χώρα παράνομα. Καλύτερη φύλαξη των συνόρων με φυσικά εμπόδια, όπως φράχτης στον Έβρο και χρήση τεχνολογίας, όπως υπέρυθρες κάμερες που ενημερώνουν τις αρχές. Επίσης καλύτερη συνεργασία με την FRONTEX.
-Δημιουργία κέντρων φιλοξενίας, όπου θα διοχετεύονται όσοι καινούργιοι περνούν τα σύνορα και όσοι συλλαμβάνονται για αδικήματα.
-Μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία από τον ευρωπαϊκό νότο για ενιαία πολιτική ασύλου και ενιαία πολιτική επαναπατρισμού των λαθρομεταναστών. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η ΕΕ τα πράγματα με την Τουρκία. Να μπει ως όρος στις διαπραγματεύσεις Ευρώπης Τουρκίας.
-Χτύπημα στο παραεμπόριο που είναι το κύριο μέσο που προσπορίζονται τα προς το ζην εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες. Εξαγγέλλουμε πόλεμο στο παραεμπόριο που καθημερινά σκοτώνει το νόμιμο εμπόριο.
Ο κ. Σαμαράς δεσμεύτηκε για την άμεση κατάργηση του νόμου Ραγκούση που «κατέστησε τη χώρα πόλο έλξης των λαθρομεταναστών», λέγοντας: «Όσοι έρχονται και πιάνονται, θα επαναπατρίζονται και όσοι θέλουν μόνοι τους θα ενθαρρύνονται».
Ο πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε στα πρόσφατα κρούσματα αυτοδικίας. Αναφέρθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι θέλει να κάνει αντίθετα από αυτά που θέλει η κοινωνία. Ζητά τον αφοπλισμό της αστυνομίας και προτείνει στους λαθρομετανάστες να φέρουν και τις οικογένειές τους. Παράλληλα υπόσχονται να δώσουν ταξιδιωτικά έγγραφα με αποτέλεσμα αντί να βάλλει τους μετανάστες στην Ευρώπη θα βγάλει και τους Έλληνες αφού θα αντιδράσουν οι ευρωπαίοι αλλάζοντας την συνθήκη Σένγκεν.
«Φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να μας βγάλει μόνο εκτός ευρώ αλλά θέλει να μας βγάλει και από τον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο», είπε και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος στα μέτρα που προτείνει η ΝΔ και ακόμη και στην αποκάλυψη των κουκουλοφόρων.
«Η Ελλάδα έχει δεχθεί εισβολή από τους λαθρομετανάστες, εμείς θα την σταματήσουμε. Ζητούμε την στήριξη της κοινωνίας για να γίνει η Ελλάδα μία χώρα ασφάλειας και δημοκρατίας», κατέληξε ο κ. Σαμαράς.