Την πρότασή του αποτελούμενη από οκτώ σημεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει τη βάση για το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης, γνωστοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μέσω επιστολής του προς τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά, τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη.
Τα σημεία που πρότεινε ο κ. Βενιζέλος για τη συμφωνία είναι τα εξής:
1)Η ανάγκη να συμφωνηθεί μια διακυβέρνηση εθνικής συνευθύνης με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που σέβονται τους δημοκρατικούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς και θέλουν να διασφαλιστεί πράγματι η θέση της Ελλάδας στο ευρώ.
2)Συμφωνία για την αλλαγή των όρων της δανειακής σύμβασης που μας επιβλήθηκαν λόγω των συσχετισμών που υπήρχαν τότε στην Ε.Ε.
3)Παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής που ήδη φαίνεται να γίνεται δεκτή κατά ένα έτος και με επιπλέον στόχο η παράταση να φτάσει έως το 2017.
4)Η διατήρηση της βιωσιμότητας του χρέους, παράλληλα με την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
5)Η προώθηση των μεταρρυθμίσεων που θα κάνουν την Ελλάδα ένα κανονικό κράτος, ορθολογικό όχι σπάταλο και την οικονομία ανταγωνιστική.
6)Συμφωνία γύρω από ένα Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, σταθερό για δέκα χρόνια, απλό, αυτοματοποιημένο στην εφαρμογή του, αναπτυξιακό, κοινωνικά δίκαιο.
7)Πραγματική στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης με την προώθηση δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων.
8)Να δημιουργηθεί ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας για κάθε νοικοκυριό που βρίσκεται σε κατάσταση ανάγκης και ιδίως σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας, μέσα από ένα σύστημα παρεμβάσεων στο επίπεδο του δήμου που διασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.
Όλα αυτά, όπως τόνισε ο κ. Βενιζέλος, είναι αυτονόητη υποχρέωση κάθε κυβέρνησης και πολύ περισσότερο μιας κυβέρνησης εθνικής συνευθύνης. Σημείωσε επίσης ότι ο κατάλογος των σημείων μιας συμφωνίας εθνικής συνευθύνης είναι ανοικτός, αλλά ο ίδιος επέλεξε να τονίσει αυτά τα οκτώ σημεία, πιστεύοντας ότι είναι τα πιο βασικά στη συγκυρία της κρίσης που διανύουμε.