Να ακυρώσει το δίλημμα των επαναληπτικών εκλογών ευρώ ή δραχμή, το οποίο χαρακτήρισε ψευτοδίλημμα και να θέσει το κατά τον ίδιο πραγματικό δίλημμα που είναι μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης ή συμφωνημένη αναθεώρηση κάποιων όρων της, επιχείρησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος στο πλαίσιο της διακαναλικής συνέντευξης που τελείωσε πριν από λίγο.

Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε ως επιχείρημα το γεγονός ότι η παραμονή της χώρας στο ευρώ συγκεντρώνει πάνω από 85% σε όλες τις μετρήσεις και πως επί της ουσίας αυτό ήταν και το μήνυμα των εκλογών της 6ης Μαίου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε και πάλι για την ανάγκη συγκρότησης μίας κυβέρνησης της υπεύθυνης κεντροαριστεράς, κάνοντας σαφές άνοιγμα στη Δημοκρατική Αριστερά του Φώτη Κουβέλη, ενώ – σε χαμηλότερους τόνους από πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του – κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί με σαφήνεια στο πριεκλογικό δίλημμα, δηλαδή αυτό που εκείνος έθεσε το «μονομερής καταγγελία της δανειακής σύμβασης ή συμφωνημένη αναθεώρηση των όρων της».

«Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεδομένο, δεν είναι τσόντα κανενός» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος προαναγγέλλοντας ότι δε θα δούμε γνωστά και προβεβλημένα στελέχη του κόμματος στην κυβέρνηση που ενδεχομένης συγκροτηθεί μετά τις εκλογές της 17ης Ιουνίου.

Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έλεγαν ότι με αυτή τη φράση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ουσιαστική προανήγγειλε τη μη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην επόμενη κυβέρνηση αλλά τη στήριξή του με ψήφο ανοχής, εφόσον φυσικά συγκροτηθεί κυβέρνηση που θα υπηρετεί την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Έβαλε πάντως ως πλαίσιο για να στηρίξει το ΠΑΣΟΚ την επόμενη κυβέρνηση την πρόταση αναθεώρησης των έξι σημείων, την οποία χαρακτήρισε ως και τη μόνη ρεαλιστική, χωρίς πάντως να αποκλείσει το ενδεχόμενο και των τρίτων εκλογών.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τήρησε τη γραμμή του διμέτωπου προεκλογικού αγώνα, κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, αν και αυτή τη φορά ήταν εμφανές το χαμήλωμα των τόνων ενάντια στην Κουμουνδούρου και τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην προσπάθειά του να πείσει ότι η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση με κορμό το ΠΑΣΟΚ και αποδοχή του προγράμματός του προκειμένου να μην αντιμετωπίσει – όπως είπε – δυσάρεστες καταστάσεις, έβαλε κατά του Α. Σαμαρά για τον οποίο είπε ότι χρησιμοποιεί παρελθοντικό πολιτικό λόγο, τη γλώσσα της ΕΡΕ όπως είπε, ενώ για τα όσα λένε ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι δε μπορεί να παρακολουθήσει όσα λέγονται αλλάμκαι το κεντρικό μήνυμα του ΣΥΡΙΖΑ προς τον ελληνικό λαό που είναι ότι τώρα λένε ιδέες και μετά τις εκλογές εφόσον κερδίσουν θα πουν στον ελληνικό λαό τι θα κάνουν.

«Νομίζουν ότι κρατούν στα χέρια τους ένα πυρηνικό όπλο αλλά κρατούν ένα κουτί σπίρτα με το οποίο θα κάψουν τις ελπίδες του ελληνικού λαού» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος για τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ ισχυριζόμενος ότι στις 6 Μαίου ο ελληνικός λαός επέλεξε ένα πολυπολικό και όχι ένα διπολικό σύστημα για το οποίο προσπαθούν να πείσουν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος, ζήτησε debate με τη συμμετοχή όλων των Πολιτικών Αρχηγών που συμμετείχαν στις συσκέψεις της Προεδρίας της Δημοκρατίας, δηλαδή όλων των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, πλην Χρυσής Αυγής.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό ότι για άλλη μία φορά τάχθηκε υπέρ μίας κυβέρνησης που να εκφράζει τη λαϊκή πλειοψηφία δηλαδή του 50% +1) λέγοντας χαρακτηριστικά ότι αν η επόμενη κυβέρνηση δεν έχει την πλειοψηφία του ελληνικού λαού μαζί της, τα πράγματα θα οδηγηθούν και πάλι σε αδιέξοδο με δραματικές επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία.

Στο κομματικό πεδίο, ο κ. Βενιζέλος προανήγγειλε ότι οι λίστες των ψηφοδελτίων θα έχουν μόνο οριακές αλλαγές σε σχέση με την 6η Μαίου (για παράδειγμα δε θα είναι με δική του απόφαση υποψήφιος στην Καστοριά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος) και είπε ότι η προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ για ανανεωση και ανασυγκρότηση ουσιαστικά θα ξεκινήσει μετις τις επαναληπτικές εκλογές.

Αυτό βέβαια σημαίνει ότι οι εισhγήσεις για απομάκρυνση από τα ψηφοδέλτια στελεχών όπως ο Γ. Παπακωνσταντίνου, ο Γ. Ραγκούσης ή ακόμα και ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου που είχε δεχθεί ο κ. Βενιζέλος τις προηγούμενες ημέρες, σε αυτή τη φάση δε γίνονται δεκτές από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.