Το παρασκήνιο των δύο συναντήσεων που είχε με τον Αντ. Σαμαρά και τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν αποκαλύπτει σήμερα στο «Βήμα της Κυριακής» η Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και όπως υποστηρίζει η ίδια θεωρεί πολύ πιθανό να υπάρξουν θέματα στο μέλλον στα οποία δεν θα βρεθούν σύμφωνοι, τονίζει ότι σημασία έχει αυτή τη στιγμή να σωθεί η χώρα, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η καλύτερη κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει από τις εκλογές είναι μια κυβέρνηση συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ, του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς. Η Ντόρα Μπακογιάννη επιτίθεται ταυτόχρονα στους Αλ. Τσίπρα και Π. Καμμένο, επισημαίνοντας ότι όσα λένε και οι δύο στερούνται σοβαρότητας.
«Οι εκλογές αυτές θα κρίνουν το μέλλον της χώρας και ευθύνη όλων είναι να αποτρέψουν επικίνδυνες εξελίξεις για τον λαό και τον τόπο. Εγώ λοιπόν, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, είδα την αλήθεια κατάματα κι αποφάσισα ότι δεν υπάρχει πια άλλος δρόμος από την ένωση δυνάμεων, από την ενότητα των πολιτικών δυνάμεων που εξακολουθούν να πιστεύουν στην Ευρώπη και στο ενιαίο νόμισμα. Ο άλλος δρόμος ενέχει απίστευτους κινδύνους, για να μην πω άλλο πράγμα. Ο άλλος δρόμος αφήνει ορθάνοιχτη την πόρτα της επιστροφής στη δραχμή. Και μπορεί να συμβεί αν επικρατήσουν ο λαϊκισμός και η επιπολαιότητα» δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη για τις επικείμενες εκλογές.
Δηλαδή δεν έχετε πλέον διαφορές με τον κ. Σαμαρά;
«Με τον κ. Σαμαρά υπογράψαμε μαζί ένα πολιτικό πλαίσιο αρχών. Εχει ως πρώτο στόχο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δεύτερο κεντρικό στόχο την άμεση προώθηση διαρθρωτικών αλλαγών στην οικονομία για να υπάρξουν νέες επενδύσεις και τέλος δεσμεύσεις για κοινωνικές πολιτικές που αφορούν κυρίως την καθημερινότητα των πολιτών. Από ‘κεί και πέρα ότι θα υπάρχουν και θέματα στα οποία δεν θα βρεθούμε σύμφωνοι και αυτό το θεωρώ πολύ πιθανό. Αλλά είναι δευτερευούσης σημασίας μπροστά στο μείζον, το οποίο μείζον είναι τώρα η Ελλάδα να βγει από αυτή την κρίση».
Υπήρξε αμηχανία σ’ αυτή τη συνάντηση;
«Βεβαίως υπήρχε αμηχανία. Δεν είμαστε ηθοποιοί, πολιτικοί είμαστε. Πολιτική συμφωνία κάναμε, δεν υπήρχε κανένας λόγος ούτε να κάνει κανένας προσπάθεια να παίξει θέατρο. Αυτό το οποίο κάναμε ήταν ακριβώς η απόδειξη ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε και ότι έγινε η υπέρβαση, ότι υπερβαίνουμε τα προβλήματα του χθες και τα προσωπικά μας συναισθήματα βάζοντας τον κοινό στόχο μπροστά».
Αναγνώρισε ο κ. Σαμαράς ότι έκανε λάθος που σας διέγραψε;
«Από την εποχή της Ιεράς Εξέτασης σιχαίνομαι τη λογική αυτή».
Υπήρξε κι άλλη συνάντησή σας;
«Υπήρξε άλλη μία – η τελευταία την περασμένη Κυριακή – που έγινε στο γραφείο του κ. Σαμαρά στη Μουρούζη. Κι εκεί το κλίμα ήταν κάπως αμήχανο, αλλά αισθητά βελτιωμένο…».
Μετά τις εκλογές τι κυβέρνηση μπορεί να προκύψει; Ποια θα είναι η καλύτερη κυβέρνηση που μπορεί να προκύψει γι’ αυτή τη χώρα;
«Μια κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας, του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ. Στην Ελλάδα σήμερα πρέπει να μάθουμε πρώτον να συνεργαζόμαστε, δεύτερον ν’ ακούμε ο ένας τον άλλον περισσότερο και τρίτον ν’ αποδίδουμε χειροπιαστό αποτέλεσμα. Να συμφωνήσουμε λοιπόν ότι οι διαρθρωτικές αλλαγές δεν μπορούν να περιμένουν ούτε ένα μήνα αλλά πρέπει να μπουν αμέσως μπροστά, ότι οφείλουμε να δείξουμε ένα αξιόπιστο και σοβαρό διαπραγματευτικό επιτελείο, το οποίο να μπορεί να πείσει και για την απόφασή μας να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, αλλά και ότι χρειαζόμαστε και περισσότερο χρόνο και ορισμένες διαφορετικές αντιλήψεις στους όρους του μνημονίου».
Γιατί από την προοπτική συνεργασίας μετά τις εκλογές εξαιρείτε τους Ανεξάρτητους Ελληνες του κ. Καμμένου;
«Διότι δεν τον θεωρώ ούτε κατ’ ελάχιστον σοβαρό».
Γιατί το λέτε αυτό;
«Πάρτε οτιδήποτε λέει και οτιδήποτε κάνει ο κ. Καμμένος. Οι έννοιες σοβαρότητα, υπευθυνότητα, συνέπεια δεν συμβαδίζουν με τον κ. Καμμένο…».
Ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές θα είναι ο κ. Τσίπρας;
«Αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας σε αυτές τις εκλογές, πέραν του κ. Τσίπρα, είναι ο λαϊκισμός, η δημαγωγία και η ρητορική, η οποία ξεπερνάει τα όρια της ανευθυνότητας. Δεν έχω κάποιο πρόβλημα ούτε με τον κ. Τσίπρα ούτε με την Αριστερά. Το θέμα μου είναι ότι όλα αυτά τα οποία λέει αυτή τη στιγμή είτε ο κ. Τσίπρας είτε ο κ. Καμμένος στερούνται σοβαρότητας. Και οι δύο για εμένα έχουν ακριβώς την ίδια προσέγγιση στα πράγματα.
Υπόσχονται δηλαδή ότι υπάρχει ένας μαγικός τρόπος η Ελλάδα εκβιάζοντας τη διεθνή κοινότητα να πετύχει τον στόχο της, ξεχνώντας ότι δεν είμαστε η μοναδική δημοκρατία, αλλά ότι και όλοι οι υπόλοιποι έχουν δημοκρατίες και οι αποφάσεις τους περνάνε μέσα από τα Κοινοβούλιά τους. Εδώ εξερράγη ο κ. Κον-Μπεντίτ για λογαριασμό του ελληνικού λαού, σκεφθείτε εμείς που έχουμε ευθύνη απέναντι στον λαό μας».