Έπειτα από εννέα ημέρες ακυβερνησίας, το οριστικό ναυάγιο στο οποίο κατέληξε η σύσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς για το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, οδηγεί την Ελλάδα σε εκλογές με τη χώρα και την ελληνική οικονομία στην κόψη του ξυραφιού.
Οι επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια – ο οποίος εξάντλησε τα περιθώρια για σχηματισμό κυβέρνησης – για την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα αλλά και τα δημόσια ταμεία (όπου τα διαθέσιμα επαρκούν ως τις 20 Ιουνίου) αλλά και η ενίσχυση των έξωθεν πιέσεων, συνθέτουν ένα εκρηκτικό κλίμα στο οποίο πολιτικές δυνάμεις και πολίτες θα οδηγηθούν μέχρι τις 10 ή 17 Ιουνίου που θα γίνουν οι εκλογές.
Οι χθεσινές τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών ωστόσο παραπέμπουν σε μία δεύτερη προεκλογική αναμέτρηση εξαιρετικά πιο πολωτική από την προηγούμενη, όπου από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι με πρωτοβουλία των κομμάτων θα αναδειχθούν μεν οι μεταξύ τους προγραμματικές διαφορές, η αναμέτρηση ωστόσο προμηνύεται στα άκρα. Το κλίμα δυναμιτίστηκε ήδη από τη χθεσινή συζήτηση στο Προεδρικό Μέγαρο η οποία δεν είχε καμία σχέση με τις δύο προηγούμενες.
Πρώτον από την κόντρα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τον Αλέξη Τσίπρα όπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε αιχμές εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι υιοθετεί τις κινδυνολογίες που λέγονται από παράγοντες εκτός Ελλάδας και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ του απάντησε ότι είναι τυχοδιωκτισμός να υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα εξόδου από το ευρώ, υπενθυμίζοντάς του μάλιστα τη δήλωση Αλαβάνου, τον οποίο ο κ. Βενιζέλος φέρεται να χαρακτήρισε και «μέντορα του κ. Τσίπρα».
Δεύτερον, από την οξεία αντιπαράθεση του Αντώνη Σαμαρά με τον Πάνο Καμμένο, με αφορμή την κατατεθειμένη πρόταση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων προς την Προεδρία της Δημοκρατίας που μόλις αποκαλύφθηκε ο κ. Καμμένος έσπευσε να αποκηρύξει αλλά και την κατηγορία Καμμένου ότι η χώρα οδηγείται σε εκλογές «επειδή ο Σαμαράς θέλει να γίνει πρωθυπουργός» για την οποία ήρθε η απάντηση από τη Συγγρού ότι «υπήρξε ελπίδα να υλοποιηθεί το σχέδιο β (από την πρόταση Καμμένου προς την Προεδρία της Δημοκρατίας) αλλά ο κ. Καμμένος ήθελε να γίνει πρωθυπουργός». Μετά τη χθεσινή σύσκεψη οι πολιτικοί αρχηγοί φρόντισαν να δώσουν το στίγμα της προεκλογικής περιόδου.
Ο Α. Σαμαράς επιχειρώντας να θέσει το δίλημμα των εκλογών έκανε λόγο για αναμέτρηση των αριστερόστροφων συνιστωσών παρέα με έναν τυχοδιωκτικό λαϊκισμό με τις ευρωπαϊκές δυνάμεις.
Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι το δίλημμα στο οποίο επιχείρησαν να εγκλωβίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν «μνημόνιο ή ευρώ» και μιλώντας για τις επαναληπτικές εκλογές είπε ότι οι δυνάμεις του χθες αναζητούν δεύτερη ευκαιρία.
Ο Ευ. Βενιζέλος κατηγόρησε πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ και σε δεύτερο επίπεδο την ΔΗΜΑΡ για τυχοδιωκτισμό και κομματισμό και σημείωσε ότι οι χώρα πάει σε εκλογές σε δυσμενείς συνθήκες.
Ο Φώτης Κουβέλης επιχείρησε να πείσει ότι η ΔΗΜΑΡ έκανε τα πάντα για τον σχηματισμό κυβέρνησης, επιρρίπτοντας την ευθύνη του ναυαγίου στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Πάνος Καμμένος, αντιθέτως, έριξε την ευθύνη του ναυαγίου σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.